Onko lapsesi onnellinen? Näin saat sen selville
Lapsesta ei aina ota selvää, onko kaikki hyvin vai painaako jokin mieltä.
1. Opeta lapselle päivän rytmittämistä
Jos haluat kuulla lapsen päiväkoti- tai koulupäivästä, päivän rytmittäminen voi auttaa lasta hahmottamaan päivän kulun. Käy lapsen kanssa läpi esimerkiksi, että ensin on aamupäivä ennen ruokaa, sitten iltapäivä ruoan jälkeen.
Kun lapsi oppii rytmittämään päivän mielessään, hän pystyy kehittämään kertomuksen, jossa on tolkkua. Tarvittaessa voit auttaa lasta piirtämällä paperille tarinan rakenteen: alku, keskikohta ja loppu.
2. Pyydä lasta piirtämään päivän tapahtumat
Piirtäminen voi auttaa lasta muistamaan, mitä päivän aikana on tapahtunut. Pyydä ja tarvittaessa auta lasta piirtämään myös hänen päivän aikana kohtaamansa henkilöt. Kirjoittakaa jokaisen tikku-ukon alle henkilön nimi.
3. Keksikää yhdessä päiväkotilaulu
Päiväkoti-ikäinen ja vielä eka- tai tokaluokkalainenkin voi innostua kertomaan päivästään laulamalla. Musiikki jäsentää ajatuksia ja auttaa muistamaan. Lisäksi säveltäminen on luovaa ja hauskaa yhteistä puuhaa.
4. Kokeile niin sanottua pitkopedagogiikkaa
Pyöräytä pullataikina ja ota lapsi mukaan leipomaan. Tai kaiva esiin lautapeli tai askartelutarvikkeet. Mukavan, yhteisen puuhan ääressä saat samalla luontevasti jutusteltua ja pääset varautuneenkin lapsen suojauksen alle.
5. Luo hyvä ilmapiiri ja kysy
Muista, että tärkeintä on luoda turvallinen ja tuomitsematon ilmapiiri, jossa lapsi saa kertoa kaikesta. Kysy lapselta jatkokysymyksiä: ”Kertoisitko tarkemmin? Keitä oli mukana? Mitä tykkäsit siitä?
Kommentoi lapsen kertomusta: ”Mielenkiintoista. Kerro lisää. Oletpa sinä taitava!”
Opeta lasta arvioimaan asioita myös moraalisesta näkökulmasta: ”Oliko tuo mielestäsi reilua ja oikein? Miksei ollut? Perustele.”
Kun opit kysymään oikeita kysymyksiä ja rohkaiset lasta vastaamaan, saat varautuneenkin lapsen kertomaan uskomattomia juttuja päivästään.
6. Anna lapselle jakamatonta huomiota
Laita telkkari kiinni ja puhelin pois päältä ja vietä tunti jakamatonta aikaa lapsen kanssa mielellään joka ilta. Laittakaa ruokaa, pelatkaa tai vain jutelkaa. On käytännössä sama, mitä teette, kunhan lapsi saa jakamattoman huomiosi.
Yhteiset hetket jäävät lapsen muistiin loppuiäksi ja luovat vahvan pohjan henkiselle turvallisuudelle.
Vinkit antoi sosiaalipsykologi, tietokirjailija Janne Viljamaa.
Jaa oma kokemuksesi