Lapsen terveys 08.10.2013 Päivitetty 15.06.2021

Sokea tyttö näkee käsillään - silmäsyöpä vei näön

Ekaluokkalainen Ronja menetti näkönsä viisivuotiaana.

Teksti
Johanna Lassy-Mäntyvaara
Kuvat
Vessi Hämäläinen

Sinä alkukesän päivänä viisi vuotta sitten Maarit Törmikoski-Hampf ja Kristian Hampf soittelivat toisilleen pitkin päivää. Kristian vietti perheen esikoisen, 2,5-vuotiaan Rasmuksen kanssa päivää Korkeasaaressa, Maarit istui sairaalan odotushuoneessa puolitoistavuotiaan Ronjan kanssa. Odotus tuntui pitkältä. Pian selviäisivät tytön silmätutkimuksen tulokset.

Vanhemmat olivat aiemmin keväällä käyneet neuvolalääkärillä Ronjan silmien karsastuksen vuoksi ja saaneet lähetteen silmäklinikalle tarkempiin tutkimuksiin.

– Pahimmillaan se voi olla silmäsyöpä, Kristian muistaa sanoneensa vaimolleen jossain päivän lukuisista puheluista. Hänellä oli ollut aikaa googlailla tietoa tutkimustuloksia odottaessaan.

– Minä taas ajattelin, että ei voi olla. Ei kertakaikkiaan voi, Maarit muistelee.

Perheen esikoinen Rasmus oli syntynyt aikanaan hyvin pienenä keskosena ja joutunut taistelemaan elämästään. Rasmus kuitenkin osoittautui elämänhaluiseksi nuoreksi mieheksi, ja alkuajoista jäi vaivaksi vain aistiyliherkkyyttä ja pieniä hienomotoriikan ongelmia. Vuotta myöhemmin Ronja tuli maailmaan – myöskin ennen aikojaan, mutta huomattavasti isompana keskosena kuin veljensä. Vanhemmat ehtivät jo ajatella, että enää ei ole hätää. Isot taistelu on nyt heidän perheessään voitettu.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Sinä alkukesän päivänä Ronjan silmistä löydettiin syöpäkasvaimet, ja rankat hoidot alkoivat heti.

Kommentit (1)

Kuinka vuosi on alkanut? Siellä etelässä on jo varmaan kevään tuntua. Täällä on vielä jäät järvissä ja vähän yöpakkasia. Hain osoitettasi facebokin kautta mutta siellä pyydettiin salasanoja ja tunnuksia niin että kyllästyin ja otan yhteyttä tätä kautta. jos tämä ei onnistu niin soitan, sillä olisi aika jo tavata joskus kesällä.
Minulla on puutyöt meneillä sillä talossani on puulämmitys ja halkojen pitää kuivua kevään asikoihin. Se sahaaminen ja halkominen on kyllä terveellistä liikuntaa, vaikka tuntuukin hieman rasittavalta välillä. Minulla ei ole muita suunnitelmia kesäksi kuin Norjan matka asuntovaunulla joskus heinä, elokuussa. Koska teillä on lomat?
Terveisin Matti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X