Lapsi 23.06.2020

Tämän vuoksi pyöräilykypärää ei saa pitää muuten vain! 5-vuotiaan kaulavamma kauhistuttaa somessa

Pyöräilykypärä soveltuu ainoastaan tarkoitukseensa. Sen sai kokea karvaasti Löytynojan perheen 5-vuotias tytär, joka lähti kiipeämään palotikkaita äidin silmän vältettyä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Pyöräilykypärä on lapselle tärkeä varuste, mutta se puetaan ainoastaan tarkoitukseensa. Pihaleikkeihin se ei sovi, sillä kypärä voi aiheuttaa vaaratilanteen. Näin kävi Tanja Löytynojan viisivuotiaalle tyttärelle.

Äiti kertoi Facebook-julkaisussa hurjasta tapahtumasarjasta, kun oli hetkeksi keskittynyt touhuamaan omiaan. Hän haluaa varoittaa muita vanhempia olemaan valppaampina.

Äiti oli tapahtunutta ennen kieltänyt paloportaille haikailevia lapsia menemästä niille. Kiellot eivät päteenet lasten mielestä enää silloin, kun äiti hetkeksi käänsi selkänsä heihin päin.

Kiipeämään lähtenyt esikoinen sai pidettyä otteensa tikkaissa, mutta 5-vuotiaan pikkusiskon kädet olivat livenneet kesken kipuamisen. Hän oli jäänyt roikkumaan päässä olevasta kypärästä portaiden askelmalle. Kypärän remmi kuristi kaulaa, ja tukehtumisen vaara oli ilmeinen. Lopulta tyttö tipahti alas.

Ambulanssimatkan jälkeen sairaalassa tytön kaulassa olevat ruhjeet tutkittiin. Äidin mukaan tytön ääni oli käheä ja kurkku arka, kun tämä yritti nielaista. Muuten perhe selvisi säikähdyksellä.

Tätä saa jakaa. Laitan tämän pyynnöstä julkiseksi.Se on se pieni hetki, kun et oo katsomassa lasten perään. Sinällään…

Posted by Tanja Löytynoja on Monday, June 22, 2020

Pyöräilykypärä ei sovi leikkeihin

– Pyöräilykypärät on suunniteltu siten, että niiden tulee pysyä kiinni kovassakin törmäyksessä. Niinpä niiden lukko tekee saman kaikissa tilanteissa, mikä voi aiheuttaa kiipeillessä kuristumisvaaran, kertoo yhteyspäällikkö Leena Piippa Liikenneturvasta.

Hän kehottaa vanhempia muistuttamaan lasta aina pyöräilyn päätyttyä, että kypärä nakataan saman tien pyöränsarveen. Vanhemman kannattaa itsekin toimia samoin, jotta on hyvänä esimerkkinä.

Kypärä ei myöskään ole tarpeen leikkipuistoihin varta vasten suunnittelluilla kiipeilytelineillä.

– Kiipeilytelineet ja niiden alustat on huomioitu niin, että kypärää ei tarvitse kiipeillessä, Piippa huomauttaa.

Tunnetun suomalaisen kiipeilytelinevalmistajan Lappsetin leikkivälineissä on maininta muistutuksena siitä, että kypärää ei sovi käyttää niissä touhutessa.

Vaikka siis olisi houkuttelevaa päästää jälkikasvu kipuamaan pää suojattuna, sitä ei edes kiipeilytelinevalmistaja suosittele.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X