Lapsi 09.11.2017 Päivitetty 13.08.2019

Tässä on äitiyspakkauksen 2018 uusi kuosi – löydätkö kaikki hauskat eläimet?

Uusi vuosi, uusi kuosi – vuoden 2018 äitiyspakkauksen uusi ulkoasu on julkistettu!

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
Kela

Suomen kuuluisin laatikko, äitiyspakkaus, on saanut uuden värikkään kuosin. Suomi 100 -juhlan kunniaksi kuvitukseen julistettiin erillinen suunnittelukilpailu, johon kutsutiin nuoria visualisteja, ja kymmenen kilpailutyön joukosta Kelan asiantuntijat, suomi 100 -hanke ja mainostoimisto Dynamo & Son valitsivat kolme parasta jatkoon. Lopullisen päätöksen voittajasta teki asiaan kuuluvasti lapsiraati.

Voittaja on tässä!

Kuva: KELA.

Vuoden 2018 laatikon ulkoasun on suunnitellut kuvittaja ja graafinen suunnittelija Robert Lönnqvist. Uudessa kuosissa seikkailevat iloisina ystävinä niin karhu, norppa, norsu, kirahvi kuin muutkin värikkäät eläinhahmot.

Äitiyspakkaus on kuulunut suomalaisten perheiden ensihetkiin 1930-luvulta lähtien. Alun perin äitiysavustus oli tarkoitettu vähävaraisille perheille, mutta vuodesta 1949 avustusta alettiin jakaa kaikille raskaana oleville naisille, jotka olivat käyneet terveystarkastuksessa ennen neljättä raskauskuukautta.

Äitiyspakkaus on säilyttänyt vuosikymmenten aikana paikkansa lapsiperheiden ensimmäisenä etuutena. Kela jakaa vuosittain noin 40 000 pakkausta. Ensisynnyttäjistä lähes kaikki valitsevat äitiyspakkauksen, ja kaikista äideistä vain kolmasosa ottaa äitiysavustuksen rahana.

Äitiyspakkaus on monipuolinen myös siitä syystä, että se sisältää patjan, ja monessa perheessä kuuluisa laatikko toimiikin uuden vauvan ensisänkynä. Myöhemmin siinä voidaan säilyttää vauvan vaatteita ja muuta tavaraa, ja laatikko voikin jäädä käyttöön vuosiksi. Myös osa äitiyspakkauksen sisällöstä saatetaan säilyttää muistona vauva-ajasta, ja esimerkiksi vauvan makuupussi ainutlaatuisine vuosikuoseineen on useassa perheessä keräilykalleus.

– Äitiyspakkaus on kestänyt hyvin aikaa, koska olemme kuunnelleet tarkasti asiakkaittemme toiveita. Toisaalta on hämmästyttävää, kuinka vähän pakkauksen varsinaiseen sisältöön on vuosien saatossa haluttu muutoksia, sanoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Äitiyspakkauksen esivalintaraadin tehtävä oli vaikea. Kuva: KELA.

Kansainvälinen vientivaltti

Viime vuosina suomalaiseen äitiyspakkaukseen on herätty myös muualla maailmassa, ja Suomen mallin mukaisia äitiyspakkauskokeiluja on tehty myös muualla maailmassa.

– Saamme jatkuvasti yhteydenottoja ympäri maailmaa. Olen kertonut äitiyspakkauksen historiasta ja sisällöstä kymmenille toimittajille ja sadoille vierailijoille, kertoo äitiyspakkauksen kansainvälisestä viestinnästä vastaava Olga Gassen.

Suomi 100 -vuoden kunniaksi myös äitiyspakkausta juhlistetaan vuodelaatikon uuden kuosin lisäksi Helsingin yliopistomuseossa avautuneella Baby in the Box -näyttelyllä sekä kansainvälisellä More equal start to life – The Finnish Maternity package -seminaarilla, joka järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 21.11.

Lisätietoja äitiyspakkauksesta: KELA.

 

Lue myös: 

Näin se on muuttunut – katso, millainen äitiyspakkaus on ollut eri vuosina!

Äitiyspakkaus 2017 – katso suloiset kuvat vaatteista vauvan yllä

Tässä on äitiyspakkaus 2016 – Katso kuvat vaatteista vauvan päällä!

Kommentit (1)

Minusta on ihan ölytöntä että äitiyspakkaus on vain äidille!!! Miten sitten kun suomen kansalainen onkin mies joka on tulossa isäksi omalle lapselleen eikä myönnetä kuin äidille ? Eikö sisältö ole tarkoitettu lapselle?!!! Pistää niin vihaksi, yhdenvertaisuuslaki ei päde Suomessa!!! Hieno idea pilataan byrokratialla ?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X