Lapsi 04.06.2023 Päivitetty 18.03.2024

Turvallisin paikka vauvalle ei joukkoliikenteessä olekaan aina rattaat – Asiantuntija kertoo, mitä bussissa on hyvä ottaa huomioon

Turvallisuuskysymykset eivät vauvan kanssa bussilla matkustaessa ole aivan yksiselitteisiä. Joissain tapauksissa rattaat voivat olla myös riski.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Automatkailu vauvan kanssa on vanhemmille pienokaisten omien turvaistuinten ansiosta melko mutkatonta. Julkisessa liikenteessä turvallisuuskysymykset eivät ole yhtä yksiselitteisiä.

– Turvallisinta vauvalle olisi kulkea myös julkisissa liikennevälineissä kaukalossa. Välillä suositellaan ottamaan lapsi syliin, mutta pienemmän on aina parempi olla suojassa turvavöissä omassa kaukalossaan, vaikka sitä ei saisi mihinkään kiinni. Kaukalo itsessään suojaa lasta, vaikka se lähtisikin irti, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara kertoo.

”On rattaista kiinni onko lapsen parempi istua niissä vai omalla istumapaikalla”

Linja-autoissa täytyy käyttää turvavöitä, jos ne on asennettu sinne. Se ei ole kuitenkaan yleistä Suomen kaupunkiliikenteessä.

Rattaat puolestaan tulee sijoittaa niille varatuille paikoille ja kiinnittää mahdollisuuksien mukaan. 

– On rattaista kiinni onko lapsen parempi istua niissä vai omalla istumapaikalla. Jos rattaat eivät meinaa pysyä pystyssä ja kaatuvat helposti, on sekin riski lapselle, Elovaara huomauttaa.

Kaukoliikenteessä menettely on eri, kun rattaat lastataan bussin tavaratilaan matkatavaroiden tavoin.

– Lain mukaan bussilla kulkemisessa ei ole eroa sen suhteen onko se lähi- vai kaukoliikenteessä. Missään linja-autoksi rekisteröidyssä ajoneuvossa ei tarvitse olla lastenistuinta, mutta turvavyöt on kiinnitettävä mikäli sellaiset löytyvät. On syytä muistaa, että mitä kovempi vauhti, sitä pahemmat seuraukset.

Liikkumisen sujuvuus ohjaa valintoja

Julkinen liikenne auttaa kulkemisen sujuvuutta monien lapsiperheiden arjessa. Elovaaran mukaan bussit ja raitioliikenne ovatkin turvallisia vaihtoehtoja, sillä vahinkoja sattuu niissä suhteellisen vähän. Riski on kuitenkin aina olemassa.

– Usein ajatellaan, ettei lyhyestä matkasta tarvitse stressata. Vahinko sattuu kuitenkin samalla tavalla matkan pituudesta riippumatta, jos on sattuakseen, Elovaara muistuttaa.

Matkanteon suunnittelussa on yhdistettävä turvallisuus ja inhimillisyys.

– Huonolla ilmalla tai kiireessä on ymmärrettävää hypätä maksuttomaan julkiseen liikenteeseen rattaiden kanssa, vaikka matka taittuisi kävellenkin. Maalaisjärkeäkin saa käyttää, sillä aina ei ole järkevää käyttää julkista liikennettä, jos matkaan menisi bussilla puoli päivää ja autolla puoli tuntia.

Elovaara myöntää, ettei pienten lasten kanssa matkustamiseen ole olemassa täydellistä ratkaisua.

– Turvallisinta olisi valita aina turvaistuin lapsen iän ja koon mukaan, mutta koska se ei ole aina mahdollista tai inhimillistä, on paras valita olemassa olevista vaihtoehdoista turvallisin siinä hetkessä.

Lue myös: Pitkät ajomatkat vauvan kanssa vaativat suunnittelua – Liikenneturvan asiantuntijan muistuttaa asiasta, joka tuppaa usein unohtumaan

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X