Lapsi 11.10.2017 Päivitetty 29.01.2021

Tyttöjen päivän kunniaksi pääministerin avustajana toimii 16-vuotias Katariina Räikkönen – ”Toivon, että saan tuoda esiin näkemyksiäni tyttöjen mahdollisuuksista”

Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää, jolla muistutetaan tyttöjen kohtaamasta syrjinnästä. Tasa-arvo kun kuuluu kaikille.

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
Lehtikuva

Tänään, kansainvälisenä tyttöjen päivänä, tytöt ympäri maailman ottavat symbolisesti haltuun johtavat paikat poliittisella, yhteiskunnallisella ja taloudellisella kentällä. Suomessa tytöt valtaavat Elinkeinoelämän keskusliiton, Finlaysonin, Joensuun kaupungin, Jääkiekon SM-liigan, Kotipizzan, Nokian, opetushallituksen, Orionin, Supercellin, SAK:n ja Yleisradion. Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän työpariksi nousee 16-vuotias Katariina Räikkönen.

– On hienoa ja jännittävää päästä työskentelemään pääministerin kanssa ja keskustelemaan tyttöjen asemasta. Haluan puhua niiden tyttöjen puolesta, joiden oikeuksia rikotaan ja joilla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa, Räikkönen sanoo.

Symbolisella Girls Takeover -tempauksella on tarkoitus kiinnittää huomio tyttöjen kohtaamaan syrjintään, mutta myös mahdollisuuksiin. Tempaus toteutuu samanaikaisesti ympäri maailmaa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin järjestämänä.

Tyttöjen koulutusta lisättävä

Naisiin ja tyttöihin kohdistuu edelleen laajaa syrjintää ja väkivaltaa monissa maissa. Suomen YK-liiton mukaan 35 prosenttia maailman naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa, yli 64 miljoonaa tyttöä avioituu alaikäisenä, ja yli puolet ihmiskaupan uhreista on tyttöjä tai naisia. Suurin osa heistä päätyy seksi- tai pakkotyöhön. Kehitysmaissa teinityttöjen yleisin kuolinsyy on raskaus.

Tyttöjen koulutus laahaa jäljessä poikiin verrattuna, ja maailman lukutaidottomista kolme neljästä onkin naisia. 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei pääse kouluun. Kuitenkin on tutkittu, että kehitysmaissa tyttöjen ja naisten koulutus koituisi koko yhteisön hyväksi.

Useissa maissa tytöt eivät saa päättää omaa elämäänsä koskevista asioista, kuten perheen perustamisesta ja ammatinvalinnasta. Naisia ei kuunnella poliittisessa, sosiaalisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa, vaikka heidän läsnäolonsa ja mielipiteensä edistäisi tasa-arvon saavuttamista. Vain joka viides maailman parlamentaarikoista on nainen.

Girls Takeoverin tavoite on, että tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan päätöksiin. Näin toivoo myös Juha Sipilän avustaja Räikkönen.

– Haluan, että jokainen ihminen maailmassa voi jonain päivänä sanoa: minulla on ääni, minua kuunnellaan ja saan toteuttaa itseäni, hän sanoo.

Lähteet: Plan International, Suomen YK-liitto

Lue myös: 

7 tärkeää asiaa, jotka jokaisen äidin pitäisi opettaa tyttärelleen

Isä, näin kasvatat tyttärestäsi vahvan naisen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X