Lapsi 29.12.2017 Päivitetty 29.01.2021

Vääränlainen hengitys, ruoaksi kakkaa ja äidin penisallergia – Lukijoiden lasten parhaat tempaukset vuonna 2017

Lapset ovat hauskoja. Aina ei tosin naurata. Kokosimme toimituksen ja lukijoidemme lasten kuluneen vuoden parhaat tempaukset. Nyt ne jo ainakin hymyilyttävät, vai mitä?

Teksti
Koonnut: Jenni Heiti
Kuvat
iStock

Oijoijoijoi, elämä on julmaa…

Uhmakohtaukset

Hampaidenpesuraivo. ”Hampaidenpesu uhmakkaan 2-vuotiaan kanssa on jokailtainen kärsimysnäytelmä. Se huipentuu yleensä siihen, että toinen vanhemmista pitää kirkuvaa taaperoa paikallaan toisen yrittäessä epätoivoisesti harjata lapsen hampaita. Iloinen Leijona ja ystävät -hampaidenpesulaulu soi taustalla: Pikku hiiri harjaa leijonan hampaita…”

Ilkeä äiti. ”Olimme menneet potkupyörällä leikkipuistoon, mutta kun sieltä oli aika lähteä kotiin, 2-vuotias päätti, ettei haluakaan pyöräillä, vaan hänet piti kantaa. Kannoin pyörää ja lasta, ja jos jommankumman laski, seurasi kauhea huuto. Lopulta sanoin, että saa joko kävellä tai pyöräillä, jolloin lapsi heittäytyi maahan hirveän huudon kera. Kun ihmiset kerääntyivät ympärille ihmettelemään, olikin asia lapsen mielessä muuttunut niin, että äiti ei ollut antanut viinirypäleitä.”

Vääränlainen hengitys. ”Meillä vika voi olla missä tahansa, kun nelivuotias neiti pääsee tosissaan vauhtiin. Yleensä tyhmä äiti on tehnyt – tai ollut tekemättä – jotain väärin. Syy kiukkuun voi olla vaikka se, että joku hengittää väärällä tavalla. Tai edes hengittää ylipäätään. Ei ole helppoa olla pieni.”

Kakkuraivo. ”Meillä oli ollut sunnuntaina synttärijuhlat, ja torstaina taapero huusi kurkku suorana, koska ei saanut aamupalaksi kakkua. Kakkua, joka oli syöty jo aikoja sitten.”

Makkararaivo. ”Grillasimme kesällä makkarapihvejä tavallisen makkaran sijaan. Taaperolle tämä ei kelvannut, koska makkarapihvi oli pyöreä.”

Juhla-ateriana kakkaa. ”Meidän lujatahtoinen tyttömme on ilmaissut vuosien saatossa mielipiteensä milloin mistäkin. Ikimuistoisin raivari oli kuitenkin se, kun pottailuharjoitusten jälkeen yksivuotias neiti yllätettiin vetelemästä omaa kakkaansa kitusiinsa. Kun äiti keskeytti tämän suuren juhla-aterian ja pakotti pesulle, lattialla pyörittiin vartin verran ja huudettiin ääntä kimeäksi, kunnes nukahdettiin lattialle. Tyhmä äiti. Kerrassaan tyhmä.”

Kysy mitä vaan, vastaan mitä vaan!

Sanonnat

Lähekkäin sanakirjassa. ”3-vuotias tyttö ihasteli herättyään, miten hienosti raejuustot olivat kasvaneet yöllä – tarkoittaen itämään laitettua rairuohoa.”

Terapian tarpeessa. ”4-vuotias poika kailotti bussimatkalla kovaan ääneen olevansa matkalla ’partiovaunulla terapiaan’. Todellisuudessa he olivat kummitätinsä kanssa raitiovaunussa matkalla Arabianrantaan.”

Mitä lihaa se olikaan? ”Kun 3-vuotias poikani on kylmissään, hänen ihonsa on silloin jauhelihalla.”

Äidin penisallergia. ”Esikoululainen kertoi päiväkodissa, että äiti joutui lähtemään lääkäriin penisallergian vuoksi. Äiti oli saanut penisilliinilääkekuurista ihottuman.”

Kaupunkilaistyyli haltuun. ”Meillä pannaan hiukset saunan jälkeen pyyhkeen sisään urbaanille.”

Se pieni ero. ”Menimme katsomaan pääsiäiskokkoa, ja 2-vuotias tyttömme juoksi edeltä ihmisjoukkoon huutaen suureen ääneen: ’Tulkaa katsomaan, täällä on panomiehiä, hivviästi panomiehiä!’ Palomiehet olivat kokon ympärillä vartioimassa palamista. Kokkoa ihailevilla ihmisillä tuntui olevan hauskaa, kun yritin juosta tyttöä kiinni ja hyssytellä häntä.”

Tyyli hallussa, toisin kuin ehkä äidillä.

Ulkonäköasioista

Iso tyttö! ”Olin pukeutumassa ja päällä pelkät alusvaatteet, kun tyttö, 2, taputti pepulleni ja tuumasi: ’Äiti sinusta on tullu iso tyttö!’ Niin no, ehkä äitille oli tullut pari ylimääräistä kiloa. Kaveri kyllä lohdutti, että jospa tyttö tarkoittikin sitä, kun äitillä ei ole ’enää’ vaippaa vaan isojen tyttöjen pikkarit…”

Lapsen suusta totuuden… ”’Äiti, sulla on kauheet silmäpussukat!’ Tyttö, 5.”

Äiti huolehtii itsestään, osa I. ”3-vuotias tyttö itku silmässä:

– Äiti, minne sie oot menossa?

–Rakkaani, harjaan vain hiukset.

Ehkä olisi pitänyt tätä toimintaa harjoittaa hieman useammin…”

Äiti huolehtii itsestään, osa II. ”Poika, 4, oli kertonut päiväkodin aamupiirissä, kuinka äidillä kasvaa kainaloissa tosi pitkät kulmakarvat, koska se ei aina jaksa leikata niitä.”

Äiti huolehtii itsestään, osa III. ”Kun joskus aikaa sitten värjäytin hiukseni ja leikkautinkin ne, kolmevuotias tuijotti pitkään ja sanoi sitten: ’Mitä sä oot menny tekemään – sä oot ihan vieraan näköinen!’”

Uimarannalla. ”Olimme kesällä rannalla ja poikani, 4, tokaisi: ’Äiti sulla on hienot uimatissit!’ Tarkoitti bikineitä.”

Lapsi ja rinnat, osa I. ”’Äiti, onko sulla vähän pienet tissit’, kysyi 3-vuotias kaupassa suureen ääneen, kun näki to-del-la isorintaisen naisen, jolla sattui olemaan ihan sama paita päällä kuin minulla. Edessäni seisova mies kääntyi katsomaan itse, että onko minulla pienet (on minulla). Katsoin miestä ja sanoin kovalla äänellä lapselle, että ei ole.”

Lapsi ja rinnat, osa II. ”Olen mallia kapea ja hoikka ja rintavarustus vaatimaton. Oltiin kolmivuotiaan poikani ja hänen muodokkaan kummitätinsä kanssa saunassa. Poika tuli ovesta sisään ja naulitsi silmänsä kummitädin rintoihin huutaen riemuissaan: ’Mitkäs NOI on?’”

Hyvä idea. ”Köllöttelimme sängyllä. Poika, 4, keksi: ’Äiti, sitten kun olet niin lihava, että et voi enää kävellä, voit kieriä paikasta toiseen.’ Järkyttyneenä, enkä ollenkaan oivalluksesta ilahtuneena, kysyin pojalta: ’Miksi ajattelet, että äiti lihoisi niin paljon?’ Hän vastasi vain taputtamalla mahaani ja tokaisemalla: ’No kato!’”

Lasten möläytykset: asia, johon voit takuulla luottaa.

Väärässä paikassa väärään aikaan

Äidin juomaa. ”2-vuotias esikoinen ilahtui kaupan kassalla meidän jälkeemme tulleen sedän ostoksista. Hihnaa pitkin rullasi valtava määrä oluttölkkejä. ’Katso, äidin juomaa!’ kuulutti lapsi iloisen kirkkaalla äänellä.”

Kuka vei pippelin? ”3-vuotias kuopus oli jatkuvasti huolissaan siitä, että äiti oli perheen ainoa pippelitön jäsen. Kerran kaupan kassalla ollessamme poika kysyi kovalla äänellä: ’Äiti, onko sinulla pippeli?’ Tunnuslukua näpytellessäni mutisin hiljaa, että kultaseni, äidillä ei ole pippeliä. Poika vastasi kauhistuneena: ’Onko isi vienyt sinun pippelin? Vai onko mörkö vienyt sen?!’ Teki hitusen tiukkaa hoitaa asiointi loppuun naama peruslukemilla.”

Äiti osaa. ”Lapsi tokaisi kaupan kassalla, kun takanamme seisoi pitkä jono asiakkaita: ’Äiti, pieraisepa niin kuin kotona!’”

Paheksuttavaa käytöstä. ”Kotona oli puhuttu tupakoinnin epäterveellisyydestä. Kun sitten tupakoiva mies käveli ulkona ohitsemme, 4-vuotias poikani paheksui kuuluvalla äänellä: ’Miten toi setä kehtaa! Vielä lasten lähellä!’”

Naimispäivä, tärkeä päivä. ”4-vuotias kävi tokaisemassa naapurin kanssa juttelevalle isälleen: ’Iskä, tuu jo sisälle, teillä on tänään se naimispäivä.’ Hän tarkoitti sillä hääpäivää, vaikkei sellaista ollutkaan juuri sinä päivänä.”

Kolmoset tulossa. ”Odotin kuopustani viimeisilläni raskaana ja olin ilmeisesti aika muhkea, sillä tyttäreni ilmoitti tuttavien edessä: ’Meille on tulossa kolme vauvaa, yksi on mahassa ja kaksi tisseissä.’”

Jutut on julkaistu vuoden 2017 aikana Kaksplus-lehden Näin meillä -palstalla.

Lähteet: Kaksplussan Facebook-ryhmä ja toimituksen äidit.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X