Lapsi 20.11.2020

Varhaiskasvattajien maskisuositus astuu voimaan maanantaina

Suositus koskee Uudenmaan kunnista Helsinkiä, Vantaata, Espoota ja Kauniaisia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Pääkaupunkiseudulla koronavirustilanne on edennyt leviämisvaiheeseen. Jotta tartuntamääriä saataisiin suitsittua, ilmoitti Uudenmaan tilanteen hillitsemiseksi muodostettu koordinaatioryhmä uusista suosituksista ja rajoitteista.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori totesi perjantaina 20. marraskuuta, että varhaiskasvatuksen henkilökunnalle suositellaan kasvomaskeja työpaikoillaan. Viikko sitten Vapaavuori kertoi suosituksen olevan valmisteilla.

Varhaiskasvatuksen henkilökunnalle suositellaan maskien käyttöä mahdollisuuksien mukaan nimenomaan sisätiloissa. Suositus on kohdennettu erityisesti niihin työntekijöihin, jotka liikkuvat eri toimipisteiden välillä. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi sijaiset, päiväkotiapulaiset, työharjoittelijat ja päiväkodin johto.

Suositus astuu voimaan maanantaina 23.11.2020, ja se on toistaiseksi voimassa. Suositus koskee Uudenmaan kunnista Helsinkiä, Vantaata, Espoota ja Kauniaisia.

Kysyimme viikko sitten Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtajan, Silja Paavolan näkemystä, toivottavatko päiväkotien hoitajat ja opettajat suosituksen tervetulleeksi.

– Vanhustenhoidossa työntekijöiden maskien ja visiirien tarkoitus suojata riskiryhmäläisiä koronatartunnalta. Varhaiskasvatuksessa tilanne on erilainen, sillä lapset eivät ole automaattisesti riskiryhmää. Aikuisten maskin käyttö suojaa aikuisia levittämästä tartuntaa lapsiin.

Maskisuosituksella voidaan kuitenkin mahdollisesti turvata se, että varhaiskasvatuksen aikuiset eivät tartuta myöskään toisiaan.

Paavolaa mietityttää, miten lapsille voi selittää asian, että aikuisten on käytettävä maskia.

– Useimmat alle viisivuotiaat tuskin pystyvät vielä ymmärtämään, miksi aikuinen pitää maskia. Pitäisi selittää asia niin, että lapsi ei ala pelätä tartuntaa. Lapset käsittelevät asioita kuitenkin yksilöllisesti.

Vaikka suositus herättää paljon kysymyksiä ja jopa huolenaiheita Paavola toivoo, että koronavirus ei lähtisi Suomessa laukalle.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X