Lapsi 13.11.2020

Varhaiskasvattajille tekeillä maskisuositus – lastenhoitajat suhtautuvat varauksella: ”Aikuisten ilmeet ovat näin pienille ratkaisevia”

Maskisuositus herättää monia kysymyksiä siitä, miten se vaikuttaisi lapsiin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Päiväkodin työntekijöille on valmisteilla kasvomaskisuositus pääkaupunkiseudulle, todettiin tänään perjantaina HUSin järjestämässä tiedotustilaisuudessa. Valmistelun mainitsi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Monilla hoitoalan työpaikoilla maskisuositus on ollut voimassa jo kuukausia. Kysyimme Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtajan, Silja Paavolan näkemystä, toivottavatko päiväkotien hoitajat ja opettajat suosituksen tervetulleeksi.

– Vanhustenhoidossa työntekijöiden maskien ja visiirien tarkoitus suojata riskiryhmäläisiä koronatartunnalta. Varhaiskasvatuksessa tilanne on erilainen, sillä lapset eivät ole automaattisesti riskiryhmää. Aikuisten maskin käyttö suojaa aikuisia levittämästä tartuntaa lapsiin.

Silja Paavola toteaa, että jos henkilökuntaa halutaan suojella koronatartunnalta, jotta päiväkodit eivät tyhjenisi työntekijöistä, tulisi lapsillakin olla maskit. Tämä tuskin tulee kysymykseen Suomessa.

– Esikoululaisille tai viskareille saattaa toimia. Pieni lapsi sen sijaan on todella haastavassa tilanteessa, kun aikuinen peittää maskilla kasvonsa. Lapsi voi jopa pelätä aikuista.

varhaiskasvattajille maskisuositus? Miten se vaikuttaisi lapsiin? Kuvassa pieni lapsi yrittää ottaa naiselta maskia pois.

Miten suositus vaikuttaisi lapsiin?

Paavolaa mietityttää myös se, miten lapsille voi selittää asian, että aikuisten onkin käytettävä maskia.

– Useimmat alle viisivuotiaat tuskin pystyvät vielä ymmärtämään, miksi aikuinen pitää maskia. Pitäisi selittää asia niin, että lapsi ei ala pelätä tartuntaa. Lapset käsittelevät asioita kuitenkin yksilöllisesti.

Paavola näkee myös kysymyksiä siinä, kuinka paljon maskeista on hyötyä, jos vain isompien lasten hoitajat ja opettajat niitä pitävät.

– Yleensä rakennus on kuitenkin sama, eikä kaikissa päiväkodeissa ole eri siipiä eri ikäisille lapsille, vaan tilat ovat samat.

Paavola toivoo, että erityisesti niiden lasten kohdalla, jotka eivät vielä puhu kunnolla, harkittaisiin vakavasti maskisuosituksen kannattavuutta.

– Aikuisten ilmeet ovat näin pienille ratkaisevassa osassa. Silmistä niitä ei näe kunnolla – sen olen itsekin todennut moneen kertaan.

Vaikka suositus herättää paljon kysymyksiä ja jopa huolenaiheita Paavola toivoo, että koronavirus ei lähtisi Suomessa laukalle.

– Olen kyllä kuullut kysymyksiä lastenhoitajilta siitä, miksi heidän ei tarvitse käyttää maskia. Lasten on kuitenkin todettu tartuttavan hyvin heikosti virusta eteenpäin.

Kommentit (1)

Olen erittäin huolissani tästä, sillä 1,5-vuotias lapseni joka ei vielä juuri puhu on aloittamassa joulukuussa päiväkodin. Hän pelkää maskeja ja sen vuoksi en ole sitä käyttänyt lapsen seurassa. Olisi todella tärkeää, että näin pieni kokee olevansa uuden hoitajan kanssa turvassa ja tähän liittyy olennaisesti ilmeiden näkeminen. Asia ahdistaa erittäin paljon.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X