Lapsi saunassa: 5 hauskaa keinoa saada koko perhe viihtymään lauteilla

Pienet lapset eivät nauti saunan kuumuudesta samalla tavalla kuin ehkä vanhempansa. Pienen olon voi tehdä mukavaksi löylyhuoneessa vaikka minikiukaalla.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat iStock
Aikuinen hermoilee, viihtyykö lapsi saunssa. 5 vinkkiä, miten tehdä lapsen olo mukavaksi.

Saunominen on parhaimmillaan hauskaa ja rentouttavaa. Pikkulapselle voi kuitenkin olla tylsää kököttää lauteilla. Aikuinen voi hermoilla, viihtyykö lapsi saunassa. Siitäkin voi hermoilla, miten saisi lapsen asettumaan lauteilla aloilleen!

Pienillä konsteilla saunomisesta tulee koko perheelle entistä antoisampi, erityinen hetki.

1. Sopiva lämpötila

– 70 astetta on jo todellakin monille lapsille hyvin kuuma, sanoo saunomisen asiantuntija, lääkäri ja Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja Lasse Viinikka.

Se voi olla hankalaa muistaa, sillä aikuiselle sama lämpötila tuntuu aika miedolta. Aikuisen täytyy kuitenkin tarkkailla, kuumeneeko lapsi saunassa.

– Lasten kannattaa olla alalauteilla, jossa lämpötila on huomattavasti alhaisempi. Ja sellaisessa paikassa, että lapsi pääsee itse lähtemään pois saunasta, jos olo alkaa tuntua tukalalta.

2. Suloiset saunakamat

Oma suloinen laudeliina tai saunahattu tuovat lauteille erityistä, ikiomaa hypisteltävää. Kysele kuitenkin saunomisen lomassa lapselta, tuntuuko saunahattu tukalalta.

Lapsi saattaa innostua saunavihdasta, joita nykyisin myydään ympäri vuoden marketeissakin.

Monen aikuisen rakastama saunatyyny on ehkä lapselle tylsä köllöttelyväline. Lauteilla lepäilyyn voi kuitenkin olla ihanaa yhdistää löylyntuoksuinen satuhieronta.

Lapsi saunassa? Pieni lapsi istuu paljussa hattu päässä ja vihta sylissä.

Vihta ja löylyhattu tuovat leikin saunaan. Pidäthän silmällä, että pikkuinen malttaa vilvoitella!

3. Lapsi saunassa kylpyammeessa

Osa lapsista ei välitä lauteilla istumisesta, mutta melkein kaikki tykkäävät kylpemisestä. Lapsesta voikin olla mukavampaa läträtä vedellä löylyn lattialla silloin, kun isommat istuvat ylempänä.

– Paljussa istuminen on osa suomalaista lasten saunaperinnettä, toteaa Viinikka.

Välillä lapsen on vaikeaa päättää, pysyäkö ammeessa vai kiivetäkö lauteille. Jos homma menee edestakaisin venkoiluksi, kannattaa kylpyamme ehkä hetkeksi unohtaa.

Lue myös: Suomessa vauvatkin saunovat – Lääkäri: ”Lapsen pitäisi itse osata ilmaista, kun olo on tukala”

4. Rakenna minikiuas leluksi

”Löylyä lissää, eihän tää tunnu missään”, lauletaan Ti-ti-nallen kappaleessa.

Osa pikkuisista innostuu kovasti heittämään löylyä eivätkä he vielä ymmärrä, että kiukaan jatkuva sihinä aiheuttaa tukalan olon.

Tällöin lapselle voi harkita oman kiukaan rakentamista. Kasaa pieneen saaviin kiviä, joille lapsi voi heittää löylyä. ”Tsshh!” Kuumenevat kivet myös havainnollistavat, miksi kuumaa kiuasta varotaan.

– Löylyhuone ei kuitenkaan ole leikkihuone. Se on kuumin paikka, minne ihminen vapaaehtoisesti menee, Lasse Viinikka muistuttaa.

– Jos saunassa on joitakin viehättäviä leikkikaluja, voi olla vaara, että lapsi ei malta lähteä saunasta, vaikka tuntisi olonsa hyvin kuumaksi,

5. Lapsi saunassa, juoma pesuhuoneessa

Juotavaa kannattaa aina olla tarjolla löylyn jälkeen. Viinikka ei suosittele juotavan viemistä löylyihin, sillä sekin saa lapsen helposti unohtamaan, että löylystä olisi hyvä jo poistua.

Saunaperinteeksi voi ottaa vaikka löylyjen välissä hörpittävän pillimehun tai raikasta vettä, jota juodaan erityisestä saunomismukista tai lempipullosta.

Varmistathan nämä saunassa lapsen kanssa

Saunassa on omat riskinsä, kuten korkeat lauteet ja kuuma kiuas. Lasse Viinikka muistuttaa, että kiuas kannattaa ehdottomasti suojata siten, etteivät lapset voi helposti satuttaa itseään siihen.

Kiukaaseen osuminen aiheuttaa usein hyvin vakavat palovammat.

– Lasta täytyy toistuvasti muistuttaa siitä, että kiukaaseen ei saa koskea, jotta se alkaisi painua mieleen.

Saunassa olemisen on oltava lapselle täysin vapaaehtoista. Kunnioitathan lapsen toivetta päästä vilvoittelemaan tai jättää saunominen kokonaan välistä.

Lue myös: Synnytyspelko muuttui hädäksi saunan lauteilla

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä