Vauva 28.01.2020 Päivitetty 29.05.2023

Suomessa vauvatkin saunovat – Lääkäri: ”Lapsen pitäisi itse osata ilmaista, kun olo on tukala”

Suomalaiset lapset aloittavat saunomisen varhain, keskimäärin noin neljän ja puolen kuukauden ikäisinä. Lääketieteen asiantuntijat vastaavat, onko pienten lasten saunottaminen järkevää.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Löylyihin jo pienestä pitäen! Näinhän meillä Suomessa on totuttu ajattelemaan. Onko sauna ja vauva turvallinen yhdistelmä?

– Suomalaiset lapset aloittavat saunomisen varhain, keskimäärin noin neljän ja puolen kuukauden ikäisinä. Noin 12 prosenttia lapsista viedään saunaan jo alle kuukauden ikäisinä, toteaa lääkäri, professori ja Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja Lasse Viinikka.

– Näin pienet lapset toki voivat piipahtaa saunassa vain lyhyesti ja mieluiten turvallisesti vanhempansa sylissä.

Vauvojen saunomista on tutkittu yllättävänkin vähän. Viinikan kertomat luvut ovat 80-luvulla tehdystä kyselystä. Ajat ja käsitykset ovat voineet muuttua, mutta näistä kahdesta ohjenuorasta Viinikka pitäisi kiinni:

  • Varsinaisen lauteilla istuskelun voi aloittaa sitten, kun lapsi pystyy ilmaisemaan tukalan olonsa tai poistumaan saunasta itse.
  • Pienten lasten kannattaa istua aikuisen sylissä alalauteilla, jossa lämpötila on matalampi.

Samoilla linjoilla on lastentautiopin professori ja lääkäri Per Ashorn. Kun kyseessä on sauna ja vauva, tulee aikuisen olla erityisen varovainen.

– En itse veisi saunaan lapsia, jotka eivät kävele ja jotka ovat sen verran kömpelöitä, että voivat kaatua ja polttaa itsensä tai jotka eivät osaa sanoa, miltä heistä tuntuu.

Pikkulasten saunomisesta on kuitenkin hyvin vähän myöskään lääketieteellistä tutkimustietoa. Ashorn toteaakin, että jos perheen yhteiset saunahetket kokee erityisen tärkeiksi ja aikoo viedä vauvaikäisen saunaan, on tärkeää ottaa huomioon muutama seikka:

– Jos huolehtii palovammojen estämisestä eikä nosta lämpötilaa erityisen korkeaksi, ei saunominen varmaankaan ole vaarallista. Mahdollisen poikkeuksen tekevät vastasyntyneet, joiden lämmönsäätely ei ole vielä kehittynyt riittävästi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

sauna ja vauva

Asiantuntija ei saunottaisi vauvaa, ainakaan ensimmäisinä kuukausinaan.

Vähän isompanakaan lapsen keho ei säätele lämpöä vielä samalla tavalla kuin aikuisen. Lasse Viinikan mainitseman Saunaseuran tutkimuksen mukaan suuri osa 5–10-vuotiaista tunsi itsensä huonovointisiksi oltuaan 10 minuuttia 70 celsiusasteessa.

Kyseinen lämpötila tuntuu monesta aikuisesta melko miedolta saunan lämpötilalta.

Ei painostusta tai houkuttelua

–  Lasta ei saa missään tapauksessa houkutella tai painostaa olemaan saunassa. Vanhempien pitää unohtaa omat toiveensa, jos lapsi haluaa aiemmin pois kuin he, Viinikka sanoo.

– Kannattaa myös varmistaa, että isommat eivät yritä maanitella pienempiä jäämään löylyihin liian pitkäksi ajaksi.

Juotavaa ei Viinikan mukaan tarvitse lauteille, mutta sitä on tärkeää olla tarjolla lapselle heti saunan jälkeen tai pitkien löylyjen välisellä vilvoittelulla.

Kun aikuiset saunovat yhdessä lasten kanssa, alkoholijuomat on syytä unohtaa.

– Jos lapsia on mukana, on aikuisten erityisen toivottavaa pidättäytyä käyttämästä alkoholia. Aikuisten alkoholinkäyttö ja lasten samanaikainen hoitaminen eivät koskaan ole hyvä yhdistelmä, mutta saunassa ne ovat erityisen huono pari, Per Ashorn painottaa.

Joskus saunominen lapsen kanssa on aikuiselle aikamoista taiteilua ja kaukana omasta rauhoittumisesta. Voiko kuitenkin ajatella, että sentään lapsi hyötyy saunomisesta?

– Rentoutuminen ja mukava fiilis, kuten aikuisillekin, lienevät tärkeimmät. Saunominen on myös usein tietynlainen siirtymä, jos saunaan mennään viikonlopun kynnyksellä. Arki muuttuu silloin pyhäksi, toteaa Viinikka.

Lue myös: Imetys ja alkoholi: Uskallanko imettää yhden saunasiiderin jälkeen?

Lue myös

Kommentit (2)

Aiemmin oli ainakin nauvolaiset suositus, että saunaan mennään vasta yli vuoden ikäisinä.
Meillä tosin pesutiloina on vain puulämmitteinen sauna ja pata, joten toki lapsetkin on saunaan pesulle viety myös ensimmäisenä elinvuotenaan.

Minulla on jätti iso perhe. Olen heti viikon ikäisestä vienyt vauvat saunaan..vauva sylissä ja hiettänyt lievästi lempeät löylyt…vauvat ovat ojennelleet käsiä nautinnollinen ilme kasvoilla …nauttineet selkeästi löylystä. Löylyä tosi varoen…nauttivat samalla tavalla kuin lämpimässä vedessä kylvetettäessä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X