Somekansa villiintyi kolmen äidin ruuhkavuosipiirroksista, jotka osuvat naulan kantaan – ”Tää on niin totta”

Piirroksiin tallentuu muistoja, jotka eivät aina naurata tapahtumahetkellä – ja joita ei ikinä kehtaisi jakaa valokuvina. "Piirroksiin voi kuvata perheen arkista perseilyä."

Teksti Mervi Juusola
Kuvat Mea Mattila, Tuulia Ranta, Jenni Kuhalainen

 

Espoolaisen Mea Mattilan, 33, supersankariäiti -piirrokset saivat alkunsa, kun sisarenpoika näki hänen imettävän vauvaa. Poika kysyi, mistä se maito oikein tulee tisseihin. Mea kertoi pojalle kaiken olennaisen äidinmaidosta.

Poika innostui: ”Sellainen supersankari ois hauska, joka suihkutisseillään tainnuttaa kaikki viholliset!” Sitten hän vielä esitti, miten suihkutissit toimivat.

Tilanne oli niin hauska, että Mea halusi piirtää tuon supersankariäidin kuvaksi.

– Musiikki on minulle aina se tärkein juttu. Olen tehnyt musiikkia ja keikkaillut. Kun esikoiseni syntyi, tajusin ettei minulla ole samalla tavalla aikaa musiikin tekemiseen. Joku luova juttu piti löytää. Otin mieheni padin ja Apple penin, aloin piirtää, hän kertoo.

Mea julkaisi kuvan supersankariäidistä Imetyksen tuki ry:n Facebook-sivuilla. Seuraavat päivät hän vain ihmetteli, mitä oikein tapahtuu: Kuva keräsi satoja tykkäyksiä ja ihmiset tilasivat häneltä printtejä kuvasta yksityisviesteillä. Mea alkoi julkaista kuviaan Instagramissa.

Mea ei ole ainoa perhepiirtäjä somessa. Tamperelainen Jenni Kuhalainen, 33, on julkaissut Papu ja perheenvarsi -sarjakuvaa sekä sarjakuvapäiväkirjaa vuodesta 2010. Muutama vuosi sitten hän perusti suositun @perheenvarsi -tilin Instagramiin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Papu & Perheenvarsi (@perheenvarsi) jakama julkaisu

Espoolainen Tuulia Ranta, 38, pitää Instagramissa hirtehisen hauskaa @mutsijyrää -sarjakuvatiliä, jossa hän kertoo piirrosten kautta tositapahtumiin perustuvia tarinoita arjestaan kahden pikkulapsen arjessa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Mutsi Jyrää (@mutsijyraa) jakama julkaisu

Jenni ja Tuulia seurasivat parin vuoden ajan toistensa tilejä ja kommentoivat satunnaisesti: Tämä on niin ihana, just näin!  Mea perusti oman tilinsä vajaa vuosi sitten ja päätti ehdottaa Jennille yhteistyötä. Jenni vastasi, että otetaan sitten myös @mutsijyrää mukaan.

Nyt kolme äitiä tutustuvat lähemmin ja suunnittelevat yhteisiä insta-livelähetyksiä. Myös yhteisnäyttelystä on ollut puhetta.

– Sarjakuvat kuvaavat perheen arkista perseilyä. Niissä on aitoutta ja arkisuutta. Instagramissa halutaan näyttää valokuvien välityksellä onnistumisia perhe-elämässä. Meidän kuvissa on viesti, että ei haittaa, vaikka ei aina onnistu.

Mea, Jenni ja Tuulia eivät muista saaneensa kertakaan negatiivisia tai edes kriittisiä kommentteja julkaisuihinsa. Ihmiset ovat olleet yllättävän kilttejä ja empaattisia.

– Jos julkaisut olisivat valokuvia, ihmisiltä tulisi varmasti kaikenlaisia neuvoja. Kun on ”suojassa” piirroksen takana, ihmisillä ei synny tarvetta neuvoa tai kritisoida. Jos kuva koskettaa, ihmiset kommentoivat. Eniten olen saanut kommentteja keskenmenoja käsittelevistä kuvistani, Jenni kertoo.

Mea kertoo saaneensa eniten kommentteja sektiota käsittelevään piirrokseensa. Tuulia puolestaan muistaa, miten ihmiset ottivat osaa, kun hänen isänsä kuoli pari vuotta sitten.

Joku raja pitää olla

Piirrosten kautta voi kuvata myös intiimejä hetkiä, kuten alastomuutta, ilman riskiä, että lapsen kuva päätyisi vääriin käsiin. Jenni kertoo silti miettivänsä tarkkaan, missä menee perheen kuvaamisen eettiset rajat.

– En julkaise piirroksia lasten genitaalialueista enkä mitään sellaista, mikä voisi saada lapseni nolostumaan. Yleensä olen itse piirroksissa se naurettava karikatyyri, ei lapseni tai puolisoni.

Tuulia kertoo näyttävänsä piirrokset ennen julkaisua miehelleen.

– Puolisoni työ on julkista enkä halua aiheuttaa hänelle stressiä piirroksillani, hän kertoo.

Myös Mea pitää kiinni siitä, että piirrokset kertovat hänen elämästään, ei hänen miehestään tai lapsista.

– Mielestäni siinä ei ole mitään eroa, onko julkaisu valokuva vai piirros, samat eettiset periaatteet pätevät molempiin, Mea sanoo.

Mutsi jyrää

@mutsijyrää -sarjakuvan äiti on espoolainen varhaiskasvatuksen opettaja Tuulia Ranta.

@mutsijyrää -sarjakuvan äiti on espoolainen varhaiskasvatuksen opettaja Tuulia Ranta.

Tuulian perheeseen kuuluvat vuoden ikäinen Emma, viisivuotias Leevi sekä muusikkopuoliso Aki Tykki.

– Piirtäminen on ollut minulle lapsesta saakka intohimo, joka meinasi jossain vaiheessa unohtua. Olin lapsena kuvataidekoulussa. Nuorena en käynyt bileissä, vaan katsoin elokuvia ja piirsin, Tuulia kertoo.

Kun perheen esikoinen syntyi 2016 ja Tuulia lähti ensimmäisen kerran vauvan kanssa ulos, olo tuntui epävarmalta.

– Mitä jos vauva alkaa itkeä ja me ärsytetään ihmisiä? Mietin silloin, että eihän kukaan voi tietää, mitä ajattelen. Sen voi kertoa ihmisille piirtämällä. @pieruperse oli niihin aikoihin nouseva tähti Instagramissa.

Tuulia otti selvää, voiko Instagramissa julkaista sarjakuvia, ja voihan siellä. Niin syntyi Mutsi jyrää -sarjakuva, jota on julkaistu Instagramissa vuodesta 2017.

Viime aikoina piirrosten aiheena on ollut muun muassa Emman allergiat, joita on paljon.

– Emma on sellainen prinsessa-tuholainen, hän järsii kaikkea. Leevi puolestaan on pieni suuri mies. Mieheni bändi on tehnyt hänestä Leevin laulun. Seuraavalle levylle tulee Emman laulu.

Tuulia päivittää kuvia Instagramiin noin kerran viikossa. Sarjakuvien tarinat ovat tositapahtumiin perustuvia.

– Välillä otan puoli tuntia omaa aikaa ja menen työhuoneeseen piirtämään. Joskus teen myös sarjakuvia tilaustyönä toisille perheille.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Mutsi Jyrää (@mutsijyraa) jakama julkaisu

– Ekassa raskaudessa minulla oli toispuolinen kasvohalvaus, toisessa raskaudessa taas hyperemeesi eli oksensin kymmenen kertaa päivässä raskausviikolle 20 saakka. Näitä en olisi varmasti julkaissut valokuvina, mutta piirrosten kautta niistä voi puhua, Tuulia kertoo.

Meanprints

@meaprints on espoolaisen erityisopettajan Mea Mattilan piirrosprofiili.

@meanprints on espoolaisen erityisopettajan Mea Mattilan piirrosprofiili.

 Mea on 11 kuukauden ikäisen vauvan äiti.

– Olemme nauraneet mieheni kanssa, että jos lapsestamme tulee isona stalkkeri, voidaan sanoa, että me ollaan tiedetty se alusta saakka. Hän tuijottaa ihmisiä intensiivinen ilme kasvoillaan.

Mea julkaisee perhepiirroksia satunnaisesti.

– Teen tätä omaksi ilokseni, siksi en koe painetta julkaista koko ajan.

Perheet tilaavat Mealta myös synnytystarinoiden kuvituksia ja muotokuvia.

– Monesti minulta pyydetään kuvitusta tapahtumaan, josta ei löydy valokuvaa. Ihmiset kertovat minulle todella henkilökohtaisista hetkistä, jotka piirrän kuvakertomukseksi.

Kun Mea alkoi julkaista piirroksiaan, hän ajatteli, että nämä nyt ovat tällaisia hauskoja kuvia.

Hänelle tuli yllätyksenä, miten piirrokset toimivat vertaistukena ja herättävät keskustelua kipeistä aiheista. ”Tää on niin totta”, ”naulan kantaan”, ja ”juuri näin”, kommentoivat seuraajat.

Mealle on kuitenkin tärkeää, että kuvat saavat niin oman perheen kuin toisetkin nauramaan perhe-elämälle.

– Kaikkia arjen tilanteita ei ehdi valokuvaamaan, mutta ne ehtii piirtää!

Perheenvarsi

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Papu & Perheenvarsi (@perheenvarsi) jakama julkaisu


@perheenvarsi on tamperelaisen Jenni Kuhalaisen sarjakuvatili. Jennin uusperheeseen kuuluvat hänen miehensä, 10-vuotias Miko sekä parin yhteinen 1-vuotias Paju.

– Poikani on pikkuvanha pohdiskelija, Paju-tytär puolestaan menee pää kolmantena jalkana, Jenni kuvailee lapsiaan.

Hän opiskelee media-alaa ja on juuri valmistumassa tuottajaksi sekä käsikirjoittajaksi.

– Lastenhoitajana työskennellessäni tein Lapsettaa -sarjakuvaa, joka julkaistiin kuukauden kotimaisena sarjakuvana Ilta-Sanomissa. Kun aloin odottaa Mikoa, ihmiset kannustivat minua tekemään sarjakuvan odotuksestani.

Toisesta raskaudestaan Jenni ei juurikaan julkaissut kuvia, sillä uusperheen ensimmäisen yhteisen lapsen saamista varjosti kaksi keskenmenoa. Vasta nyt alkaa syntyä kuvia Pajun odotuksesta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Papu & Perheenvarsi (@perheenvarsi) jakama julkaisu

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä