Raskaus 29.06.2021 Päivitetty 25.05.2023

Saunominen raskaana – voiko korkeaa verenpainetta alentaa löylyttelemällä? Lääkärin mukaan raskaana saunomiseen liittyy yksi riski

80–90 prosenttia suomalaisista odottavista äideistä käy saunassa. Lääkärin mukaan saunomista tarvitsee välttää vain yhdessä riskitilanteessa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Valtaosa suomalaisista naisista saunoo myös raskaana ollessaan – onhan Suomessa sauna toiminut entisaikaan myös synnytyspaikkana.

Muualla maailmassa suomalaisnaisten tapaa saunoa raskaana ihmetellään, mutta niin toisaalta ihmetellään koko suomalaista saunakulttuuria löylyjen heittämisineen ja kiuaskivineen.

Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri, dosentti Pekka Taipale Felicitas Mehiläisestä toteaa, että tutkimusten mukaan normaalissa löylyttelyssä ei ole todettu olevan vaaraa raskaudelle.

– Saunominen kyllä kohottaa ruumiin lämpötilaa, mutta tavan löylyissä lämpötila kohoaa niin vähän, ettei siitä aiheudu vaaraa sikiölle tai äidille, Taipale toteaa.

Britannian julkinen terveydenhuolto suosittelee välttämään saunomista kokonaan. Kolmen vuoden takaisessa Sydneyn yliopiston tutkimuksessa todettiin, että saunominen ei vaaranna sikiötä. Australialaistutkijoiden mukaan tulos on ristiriidassa yleisten saunomissuositusten kanssa.

Lue myös: Odotusajan riskit – Tunnista sikiötäsi uhkaavat riskitekijät

Saunominen raskaana – vaikutusta verenpaineeseen?

Raskauden aikana verenpainetta seurataan neuvolakäynneillä tarkasti, sillä korkea verenpaine voi olla merkki pre-eklampsiasta tai se voi esimerkiksi heikentää istukan toimintaa.

Saunan löylyissä viihtyminen tunnetusti alentaa verenpainetta, joten voisiko saunominen olla avuksi raskaudenaikaiseen verenpaineen nousuun?

Erikoislääkäri Taipaleen mukaan näin ei ole.

– Saunominen alentaa kyllä verenpainetta, mutta melko lyhytaikaisesti. Pysyvää vaikutusta verenpaineeseen ei saunomisella saada, joten sitä ei voi käyttää hoitokeinona, Taipale toteaa.

Saunominen raskaana: kesään kuuluu uiminen ja sauna.

Saunominen kuuluu meillä niin juhannukseen kuin jouluunkin, eikä raskaus välttämättä tee siihen poikkeusta.

Saunomisen hyöty on raskaana olevalle lähinnä sen rentouttavassa vaikutuksessa. Tärkeintä on tietysti kuunnella omaa kehoa ja oloa.

– Saunoessa tulee kuunnella aina omaa vointia, ja raskauden aikana hyvin korkeita löylylämpötiloja kannattaa ehkä välttää.

Lue myös: Huomasitko? Raskausmyrkytys ei ole enää raskausmyrkytys – tästä verenpaineen nousussa on oikeasti kyse

Yksi riskitekijä estää saunomisen

On kuitenkin olemassa yksi raskausajan tilanne, jolloin saunomista voi pitää riskinä raskaudelle.

– En suosittelisi saunomista, jos odottavalla äidillä on uhkana ennenaikainen synnytys, Taipale toteaa.

Ennenaikaisen synnytyksen yleisiä riskitekijöitä ovat muun muassa jotkin krooniset sairaudet sekä hoitamattomat tulehdussairaudet ja päihteiden käyttö.

– Ruumiin lämmön kohoamisen on todettu lisäävän synnytyksen käynnistymistä, Taipale kertoo.

Jo pelkkä rauhallinen saunominen ja ruumiinlämmön hienoinen nousu voi siis olla uhkaavassa tilanteessa synnytyksen liikkeellepaneva voima.

– Ehkäpä tämä lämmön vaikutus on yksi syy, miksi saunoissa on aiemmin synnytettykin. Nykyajan vesisynnytys tai ammeessa oleilu synnytyksen avautumisvaiheessa voi liittyä samaan asiaan, niiden rentouttavaa vaikutusta unohtamatta.

Lue myös: Paras kotikonsti synnytyksen käynnistämiseen: Rentoilu!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X