Vanhemman terveys 21.02.2021

Ystävykset Jenni ja Nora hurahtivat satuihin, ja pian ne karkasivat sormenpäihin – kokeile iholle piirrettävää satua tällä tarinalla!

Jenni Skyttä-Forssellin ja Nora Lehtisen sadut piirretään sormin iholle. Rentouttava vaikutus ei kysy ikää. Internetin satunaisia yhdistää ystävyys ja rakkaus tarinoihin.

Teksti
Piia Matikainen
Kuvat
Sampo Korhonen

Vuosi sitten tammikuussa Jenni Skyttä-Forssell, 40, ja Nora Lehtinen, 42, istuivat kahville. Kirjoittajatyöläiset ovat läheisiä ystävyksiä, ja palona oli suunnitella nyt kirja yhdessä – jotain, mikä toisi lapsiperheille konkreettista yhteistä tekemistä.

Entä jos satu tapahtuisi ”oikeasti”? Jos sen käänteet voisi tuntea omassa kehossaan? Syntyi idea kirjasta, jonka tarinat piirretään iholle.

– Halusimme tehdä kirjan, joka innostaa perheitä helppoon yhdessäoloon tarinoiden kautta. Satuja voi piirtää ihan missä tahansa: ruuhkabussissa, kotisohvalla tai nukkumaan mennessä, Skyttä-Forssell kertoo.

Hattaratuuli – Piirretään satuja iholle (Karisto) koostuu tarinoista ja loruista, joiden ohessa on helpot ohjeet iholle piirtämiseen. Kuvitus on Riitta Niemensivun.

– Sadun kesto riippuu siitä, kuinka yksityiskohtaisesti haluaa kuvat tehdä. Itse piirrän sadut rauhallisesti mutta hyvin suurpiirteisesti, joten yksi tarina kestää muutaman minuutin, Lehtinen sanoo.

Kirja ei tekijöidensä mukaan liity satuhierontaan. Kyse on samantyylisestä kosketuksen ja tarinan yhdistämisestä, mutta ei yhtä hierontalähtöisesti.

– Kirjan keskiössä on tarinan piirtäminen iholle ja mielikuvamatka koetaan useiden eri aistien kautta. Kokemuksemme mukaan myös vähän levottomatkin lapset jaksavat keskittyä tähän hyvin, Skyttä-Forssell sanoo.

Kummankin kotona selkään piirtäminen on kuulunut nukkumaanmenorutiineihin.

– Keskimmäinen lapseni, joka on nyt 15, rakasti pienenä selkään silitystä ennen unta. Monesti kerroin satua niin, että silittelin tai naputtelin hänen selkäänsä, ja siitä on jäänyt mukava läsnäolon muisto. Nykyään teemme selkään arvuuttelukuvia, Skyttä-Forssell kertoo.

Lehtisen kaikki kolme lasta rakastavat selkään piirtämistä, ja hän on tehnyt sitä 13-vuotiaan esikoisen vauva-ajasta asti. Usein piirtäminen on sisältänyt ihan vain päivän kulkua tai sitten äiti on keksinyt lapselle mielikuvitusseikkailun.

– Myös lapset ovat itse osallistuneet kerrontaan keksimällä seuraavia vaiheita, joita olen sitten kiltisti kuvittanut. Iholle piirtäminen on aina helpottanut nukahtamista ja rauhoittanut villeissä tilanteissa.

Kirjailijoiden samannäköinen elämä

Satukirjahankkeesta alkoi kasvaa jotain suurempaakin naisten yhteisen intohimon, lastenkirjallisuuden, ympärille. Kirjan kylkiäisenä syntyi Loitsutoimisto: paikka kaikille pienille saduille, lastenkirjoille ja tekijöille.

Loitsutoimisto tarjoaa lasten mielikuvamatkoja ja lasten itse keksimiä satuseikkailuja esimerkiksi päiväkotiryhmille. Instagram-tilillä ystävysten yritys jakaa ilmaisia satuja ja vapaiden kirjailijoiden satuesittelyjä.

– On upeaa, että meillä on alusta, jossa voimme jakaa tietoa, nostaa esiin omakustannekirjailijoita ja uusia virtauksia sekä ylläpitää keskustelua. Monipuolinen lastenkirjallisuuden huomioiminen tarvitsee mediatilaa, ja yritämme tehdä oman osuutemme, Lehtinen sanoo.

Viimeistään Loitsutoimiston myötä ystävykset ovat profiloituneet internetin satunaisiksi, ja meemimittaisten satujen lomassa vilisevät hyväntuuliset kaveriselfiet.

Iholle piirrettävä satu

Mistä samanikäisten äidit Nora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssell juttelevat? Parhaista lastenkirjoista ja yhtenevistä urapoluistaan, esimerkiksi.

Kaksikolla on yrityksen ja pitkän ystävyyden lisäksi myös samannäköiset elämät. Molemmat ovat työskennelleet erityisopetuksen parissa ja heillä kummallakin on kolme lasta isolla ikähaitarilla: vanhimmat ovat teinejä, kuopukset pian 3-vuotiaita.

– Meitä yhdistää myös samankaltainen sisäinen maailma, ja katsomme maailmaa hyvin samanlaisten linssien läpi, Skyttä-Forssell kertoo.

Kosketuksen voima vapauttaa vanhemmankin rauhoittumaan

Satuilun rentouttava vaikutus ei kysy ikää, ja ihoon piirtäminen on ollut rauhoittavaa myös kirjailijavanhemmille itselleen.

– Kirjan tekovaiheessa lapsemme ja aviomiehemme pääsivät kokemaan piirtelyä oikein olan takaa, Skyttä-Forssell kertoo.

– Kosketuksen voima on ihmeellinen. Mieheni sanoi, että tarinaan keskittyi paremmin, kun mukana tuli piirros.

Omien perheiden lisäksi kirjan satuja kokeiltiin päiväkodeissa ja kouluissa.

– Jokainen tietää, kuinka ihanalta tuntuu, kun selkään piirretään. Kosketuksen rauhoittava voima tukee keskittymistä ja läsnäolon taitoja, Skyttä-Forssell toteaa.

Iholle piirrettävä satu – kokeile itse

Voit laitekohtaisesti suurentaa ja tarkentaa kuvaa klikkaamalla sitä.

Kuvitus Reetta Niemensivu. Hattaratuuli, Karisto 2021.

Kaksplus kuuluu samaan konserniin kustannusyhtiö Kariston kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X