Vapaa-aika 19.07.2022 Päivitetty 25.05.2023

10 kesätraumaa, jotka sukupolvi toisensa jälkeen kokee

Pelottavat hyönteiset, pisteliäät kasvit, inhottavat säännöt... Montako takaiskua teillä on jo kohdattu?

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Pohjolassa kesän riemuja odotetaan kiihkeästi syyskuusta huhtikuuhun. Kun kesä viimein koittaa, toisinaan todellisuus paljastuu haavekuvia rosoisemmaksi.

Listasimme 10 harmia, jotka jostain kumman syystä toistuvat kesästä ja sukupolvesta toiseen.

1. Jäätelön tippuminen maahan

Voi surkeuksien surkeus!

Onneksi tästä traumasta selviämistä helpottaa merkittävästi se, että vanhempi heltyy ostamaan uuden jäätelön.

2. Asfaltti-ihottuma

Kaikenlaisia asfaltinkatkuisia tapaturmia pääsee aina sattumaan, vaikka lasta onkin pyytänyt a) hiljentämään vauhtia, b) katsomaan eteensä tai c) olemaan yleisesti ottaen varovaisempi.

Jos jokin hopeareunus täytyy etsiä, niin ainakin kokemus opettaa. Tai luulisi opettavan.

3. Tulikuuma liukumäki

Kenen idea oli päällystää liukumäki metallilla?!

Kuka hyvänsä tämän neronleimauksen takana onkaan, voi hän onnitella itseään monisukupolvisesta pakaroiden polttamisesta.

Asiaa ei auta, vaikka infernaalinen kuumuus huomattaisiin jo ennen liukumista. Pelkkä tieto siitä, että laskeminen täytyy tällä kertaa unohtaa, saa lapsen kyyneliin.

4. Kun pituus ei riitä

Päiväretki huvipuistoon tai tivoliin on monelle lapsiperheelle kesän kohokohta. Ainakin siihen asti, kunnes selviää, että juuri siihen parhaaseen laitteeseen ei vielä pääse pituutensa tai ikänsä puolesta.

Lasta ei valitettavasti lohduta tieto siitä, että ehkä sitten ensi kesänä…

5. Katala nokkonen

Nokkosten todellinen luonne lienee asia, joka kaikkien on opittava kantapään – tai pikemminkin jalan tai käsivarren – kautta.

Aina voi lohduttautua ajattelemalla, että kasviopin ensimmäinen etappi on nyt saavutettu. Kivulias muisto kannustaa lasta opettelemaan nokkosen tuntomerkit jo varhaisella iällä.

6. Uintikielto

Oli syynä sitten sinilevän valtaama vesistö, kipsattu jalka, jäätävän kylmä vesi tai liian myöhäinen vuorokaudenaika, tästä saadaan takuulla itkut aikaiseksi.

Pieniä ei voi tosin tästä syyttää – kyllä aikuisiakin harmittaa, jos veteen ei pääse!

7. Hiekkaiset jalkapohjat

Kun viimein päästään uimaan, ei uimasta maltettaisi millään tulla pois. Ja kun lapsi viimein suostuu nousemaan vedestä, hän huomaa, että hiekka märissä jalkapohjissa tuntuu inhottavalta.

Seuraa yrityksen ja erehdyksen show, jossa lapsi epätoivoisesti huuhtelee jalkansa hiekasta ja tulee samaa reittiä takaisin toiveenaan, että tällä kertaa kintut eivät likaannu.

8. Karannut ilmapallo

Taivaisiin ampaissut ilmapallo kuuluu kesän varhaisimpiin traumoihin, koska vappu on meillä ilmapalloitkujen sesonkiaikaa.

Tosin kaikkien harmiksi palloja karkailee myöhemminkin, koska ilmaiseksi saadut kampanja- ja mainospallot viehättävät lasta yhtä lailla kuin vappupallot.

Loppukesään mennessä vanhemmalla on täysi työ pitää kielensä kurissa, jottei tulisi huomauttaneeksi, että minähän sanoin, että pidä siitä pallosta KUNNOLLA kiinni!

9. Ötökät suljetussa tilassa

Miksi, oi miksi paarmat löytävät tiensä autoon juuri, kun lapsi on saatu turvavöihin?

Klassisin tilanne tietysti on se, että ylimääräisen matkustajan läsnäolo paljastuu vasta, kun auto on lähtenyt liikkeelle.

Muita kesäajan pelonsekaisia kohtaamisia aiheuttavat lasitetulla parvekkeella surraavat ampiaiset sekä sisätiloihin eksyneet mehiläiset.

10. Kun kesä loppuu

Aika on siitä mukava ilmiö, että sillä on kyky kullata muistot. Yleensä jokaisella on lämpimiä muistoja lapsuuden kesistä.

Kun työt, koulunpenkki ja päiväkoti jälleen kutsuvat, alkaa tuntua siltä, että voisi helposti elää toisen kesän heti edellisen perään.

Niinpä kaikista vastoinkäymisistä huolimatta on todettava: kesä on lapsen parasta aikaa!

Lue myös: Juhannus ennen vs. juhannus lasten kanssa – 12 ilmiötä, jotka vanhemmat tunnistavat

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X