Kasvatus 31.05.2017 Päivitetty 06.07.2022

Nämä 11 pientä kesäelämystä lapsesi muistaa ikuisesti

Unelmien kesän ei tarvitse tarkoittaa matkoja ja huvipuistoja. Pienet yhdessä tehdyt asiat, kuten kukkaseppeleet ja onkiminen, tekevät lapsen kesästä unohtumattoman. Kokosimme listan helpoista ja halvoista lomapuuhista, jotka ovat lapselle suuria elämyksiä.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Vanhemmat lataavat kesälomaan joskus valtavia suorituspaineita. Kesän voidaan ajatella olevan pilalla, jos perheellä ei ole varaa reissaamiseen. Eväsretkien ja sateessa juoksemisen kaltaiset pienet asiat voivat kuitenkin olla lapsille unohtumattomia kokemuksia.

Listasimme 11 helppoa, hauskaa ja halpaa kesäelämystä, joiden toteuttamiseen tarvitset vain aikaa ja heittäytymiskykyä.

1. Pujottakaa mansikoita timoteihin

Mansikoiden pujottaminen timotei-heinään on kaikessa yksinkertaisuudessaan koukuttavaa puuhaa. Jos lähellä on mansikkapaikka, voitte poimia marjat itse, jolloin niiden etsimisestä muodostuu oma jännittävä leikkinsä.

Marjojen pujottelu heinänkorteen harjoittaa lapsen keskittymis- ja koordinaatiokykyä. Lisäksi ajatus siitä, että marjakorun saa lopuksi syödä, on lasten mielestä ihmeellinen.

Lue myös: Näin koko perhe nauttii lomasta – 8 vinkkiä stressittömään lomaan

2. Punokaa kukkaseppeleitä

Keräämisen riemu, keskittyminen, itse tekeminen ja kaunis lopputulos yhdistyvät myös kukkaseppeleen solmimisessa. Aloittakaa seppeleenteon harjoittelu voikukan kaltaisista suurista kukista, joita lapsen on helppo käsitellä. Kun seppele on valmis, ikuistakaa lopputulos valokuvaan.

3. Käykää torilla

Kesätori vihanneskojuineen ja jäätelökioskeineen on lapselle värikäs ja tuoksuva elämys. Torilla on myös helppo harjoitella kaupassa asiointia. Anna lapsen valita parhaat mansikat tai mehevimmät tomaatit ja maksaa ostoksensa itse.

Keskustele: Listatkaa tekemistä köyhälle, mutta aktiiviselle perheelle

4. Lähtekää eväsretkelle

Eväsretkessä on taikaa. Tavalliset voileivät, hedelmät, mehu ja jugurtti maistuvat hieman paremmilta viltillä kuin ruokapöydän ääressä.

Jo retken valmistelu tuntuu lapsesta hauskalta. Anna hänen osallistua eväiden tekemiseen ja korin pakkaamiseen, ja pohtikaa yhdessä, minne suuntaatte piknikille: puistoon, rannalle, metsään vai takapihalle?

Lue myös: Helposti kivaa arkeen – bloggaajien 7 ideaa ulkoilupuuhiin

 

5. Kalastakaa mato-ongella

Kalojen narraaminen mato-ongella on moniosainen jännitysnäytelmä. Ensin on hankittava siimaa ja koho ja nikkaroitava onkivapa. Tämän jälkeen täytyy vielä löytää matoja ja rohkaistuttava noukkimaan niitä maasta.

Tuli kalaa tai ei, veden äärellä oleminen on rentouttava kokemus niin isoille kuin pienillekin. Vaikka saisitte koko kesänä vain yhden kalan, muistot nykivästä siimasta ja itse pyydetystä kala-ateriasta painuvat lapsen mieleen.

Keskustele: Tarvitseeko lapsi kalastusluvan?

6. Keräilkää ja kasvattakaa kukkia

Käsi sydämelle: tunnistatko leinikin, oravanmarjan tai käenkaalin? Tututkin kasvit alkavat olla outoja nykyihmisille. Kesä onkin oivallista aikaa verestää kasvitietouttaan ja opettaa sitä lapselle.

Hankkikaa kasvikirja ja tehkää tutkimusretkiä metsiin, puistoihin ja kedoille. Voitte kerätä kasveja, kuivata ne kirjan välissä ja koota kasvialbumin.

Myös oman kasvin kylväminen ja hoitaminen on kiehtovaa. Jos idätys siemenistä ei onnistu, osta valmis taimi tai helppohoitoinen kukka, jota lapsi saa kastella. Lapset haluavat tuntea itsensä tärkeiksi, ja kukan kasvun seuraaminen tuntuu palkitsevalta.

7. Kylpekää kahluualtaassa omalla pihalla

Lapset rakastavat polskia ulkona kahluualtaassa tai kylpyammeessa. Ajatus siitä, että oman kodin pihalla tai parvekkeella on vesiallas, tuntuu kiehtovalta. Parin euron muovialtaassa loiskuttelu onkin joskus upeampi elämys kuin kylpylässä käyminen.

Lue myös: Millainen aurinkosuoja on paras lapselle? Näin suojaat lapsesi auringolta

8. Pelatkaa vesisotaa ja juoskaa sateessa

Muistatko, kuinka paljon vesipyssyistä ja vesi-ilmapalloista riitti riemua omassa lapsuudessasi? Muistatko, miten ihanalta tuntui juosta lämpimässä kesäsateessa?

Loiskuttelu jaksaa naurattaa lapsia sukupolvesta toiseen. Älä marmata vaatteiden kastumisesta, vaan kirmaa itsekin mukaan vesisotaan tai sadetanssiin. Hyvällä tuurilla pääsette ihailemaan myös sateenkaarta.

9. Tehkää itse saippuakuplavettä

Saippuakuplat ovat mahtavia, mutta ne ovat vielä mahtavampia, jos teette kuplaveden ja puhalluskehikon itse.

Kuplista tulee kestäviä, kun lisäät astianpesuaineen ja veden seokseen sokeria ja apteekissa myytävää glyserolia. Puhalluskehikon voi askarrella rautalangasta, ja pienillä sulkapallomailoilla voi puhaltaa jättipalloja, kun poistat verkon kehikosta.

Keskustele:
Miten teette kestävää saippuakupla-ainetta?
Miten saippuakuplatahrat saa vaatteista pois?

10. Nukkukaa teltassa tai parvekkeella

Yö teltassa on seikkailu, vaikka yöpyisitte omalla takapihallanne. Kuunnelkaa tuulen suhinaa ja oksien rapinaa, ottakaa mukaan yöpalaa ja lueskelkaa taskulampun valossa. Jos teillä ei ole telttaa, voitte nukkua kuumina öinä lasitetulla parvekkeella.

11. Rakentakaa salamaja

Oma salamaja on jokaisen lapsen haave. Auta lasta keräämään pahvilaatikoita, lautoja ja risuja ja tekemään niistä maja.

Kaupunkilaisperhe voi hyödyntää majaprojektissakin parveketta. Anna lapsen tehdä parvekkeelle oma pesä. Tututkin leikit tuntuvat jännittäviltä kesähuoneessa, ja voitte järjestää siellä eväsretkiä.

Keskustele: Onko tässä tarpeeksi tekemistä 7-vuotiaan kesälomalle?

Lähteet: Ahaparenting, Care, Parents

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X