Mainos: Storytel 09.06.2023

Äänisadut ovat mainio keino saada lapsi yöunille, sanoo asiantuntija

Nukkumaanmenon lähestyessä lapsi voi käydä kierroksilla ja hangoitella vastaan. Kun kaikki keinot on jo kokeiltu, uni saattaa löytyä äänisadun avulla.

“Lähes jokainen lapsi vastustelee jossain ikävaiheessa nukkumaanmenoa”, sanoo unikonsultti Liisa Niskakangas, kahden lapsen äiti itsekin.

Niskakangas on auttanut lapsia – ja vanhempia – nukkumaan paremmin melkein vuosikymmenen ajan. Hän tsemppaa vanhempia pysymään tilanteissa rauhallisena; kärsimättömyys tai pakottaminen harvoin helpottavat lapsen yöpuulle siirtymistä.

“Lapsen uniongelmien takia ei kannata vaipua epätoivoon. On normaalia, että toisinaan nukahtaminen on tavallista hankalampaa. Usein tilanne kääntyy parempaan päin parissa viikossa.”

Toistuva rutiini rahoittaa illat

“Päivärytmin tulee olla kohdallaan. Silloin nukkumaan ei mennä liian aikaisin tai liian myöhään, vaan on löydetty lapselle otollinen hetki rauhoittua uneen. Kun rutiinit on luotu jo vauva-aikana, niitä on helpompi jatkaa aina kouluikään saakka.”

Rauhoittumisen kaava on kaikenikäisille sama: iltapala, iltapesu ja rauhallinen yhteinen hetki vanhemman kanssa ennen sänkyyn menoa. Hetki voi olla sylikkäin luettu satu tai laulettu laulu. Jos lapsi käy kovin kierroksilla, paineluhieronta voi rauhoittaa. Joskus taas lapsi kaipaa liikettä rauhoittuakseen – silloin tämän kannattaa antaa puuhailla huoneessa omiaan samaan aikaan, kun vanhempi lukee satua.

”Kun rutiinit on luotu jo vauva-aikana, niitä on helpompi jatkaa aina kouluikään saakka.”

Hieman isomman lapsen voi antaa tehdä valintoja rutiinien sisällä, Niskakangas vinkkaa.

“Osalle on helpompi mennä nukkumaan, kun on saanut päättää jotain itse: kumpi yöpaita puetaan, kumpi satu luetaan. Tärkeintä on, että vanhempi määrittää reunat lapsen toiminnalle ja valinnoille.”

Rauhoittumisen kaava on kaikenikäisille sama ja rutiinien merkitys on tärkeä.

Äänisadut täydentävät iltarutiinia

Yhteisten iltarutiinien jälkeen varsinkin isompi lapsi saattaa kaivata vielä omaa rauhoittumishetkeä. Silloin lapsen voi antaa piirtää, lukea tai kuunnella äänikirjaa unta odotellessa.

“Vähän isommille lapsille ehdotan usein äänisadun kuuntelua – erityisesti silloin, jos lapsi ei tahdo pysyä sängyssä sen jälkeen, kun hyvät yöt on jo sanottu. Äänisadut ovat mainio keino saada lapsi jäämään yksin huoneeseensa sen jälkeen, kun yhteinen iltarutiini vanhemman kanssa on ohi”, Niskakangas sanoo.

Kuunneltavaksi kannattaa valita riittävän pitkä satu tai vaikkapa lasten romaani – pääasia, ettei kertomus katkea juuri silloin, kun lapsi on vaipumassa uneen. Kuuntelunopeutta hidastamalla voi lisätä äänisadun rauhoittavaa vaikutusta.

Äänisadut ovat hyvä lisä vanhemman kanssa vietetylle ajalle, mutta on tärkeää, ettei niillä korvata äidin tai isän lukemaa iltasatua, Niskakangas huomauttaa.

Äänisaduista voi olla apua myös siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa jättää päiväunia pois.

“Silloin voidaan sopia lapsen kanssa, että pitää makoilla sängyssä äänisatua kuunnellen tietyn aikaa. Joinain päivinä tulee uni ja joinain päivinä vain makoiluhetki.”

Äänisadut ovat mainio keino saada lapsi jäämään yksin huoneeseensa sen jälkeen, kun yhteinen iltarutiini vanhemman kanssa on ohi.

Tutustu Storyteliin ja kuuntele lasten äänisatuja täältä.

Tuttu tarina rauhoittaa

Usein lapsi haluaa palata saman sadun pariin ilta toisensa jälkeen. Taustalla voi vaikuttaa moni asia.

“Lapsi saattaa työstää sadun kautta jotain omassa elämässään tapahtunutta. Esimerkiksi jos kodin lähellä on ollut tulipalo, paloautokirja kiinnostaa, kunnes lapsi on käsitellyt asian mielessään”, Niskakangas sanoo.

Lapsi voi myös mieltää tietyn sadun kuuluvan osaksi iltarutiinia. Tuttu tarina lisää turvallisuuden tunnetta – ja saattaa jopa helpottaa unen tuloa.

“Tutussa sadussa lapsi ei jää kuuntelemaan juonenkäänteitä, vaan satu ikään kuin vain soljuu taustalla lasta rauhoittaen.”

Äänisadut ratkaisevat näppärästi tilanteet, joissa lapsi tahtoo kuulla saman tarinan monta kertaa peräkkäin – äänikirjan lukija kun ei koskaan väsy.

Löydä tarinoita lapsille ja aikuisille Storytelin äänikirjapalvelusta! Tutustu Storyteliin täällä.

Kommentit (1)

Kun poika oli luonani luin hänelle iltasadun sijaan Raamattua, varsinkin Jeesuksesta poika halusi luettavan. Erään kerran mentiin lauantaina (Adwenttiseurakuntaan) joka oli lähellä ja poika halusi mahdollisimman eteen että näkee kunnolla. Pastori aloitti puheen lainaten Raamattua, jolloin poika hihkaisi ”isä tuostahan sinä luit minulle eilisiltana iltasadun!” Seurakunta oli hetken hiljaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X