Mainos: Semper 01.09.2023

Kahdeksan lapsen äiti Terhi keksi keinot sujuvaan arkeen – tällainen on lasten rakastama terveellinen jäätelöherkku!

Rutiinit ja yhdessä tekeminen ovat Terhin perheen toimivan arjen salaisuus. Hän listasi vinkit koko perheen helppoon arkiruokailuun.

Jos yhden lapsen perheessä ruokailujen miettimisiin ja ruoan valmistamiseen tuntuu menevän paljon aikaa ja energiaa, entä sitten kahdeksan lapsen kotitaloudessa?

Äiti ja melukylän lapset -blogia kirjoittavan Terhin nuorin lapsi on yhdeksän kuukauden ikäinen ja vanhin 18-vuotias. Hän on oppinut kantapään kautta, että rutiinit ovat sujuvan arjen edellytys. Tasainen ruokarytmi vaikuttaa jaksamiseen ja yöuniin iästä riippumatta.

– Lapset ovat tottuneet siihen, että ruokailut ja muut rutiinit etenevät aina samassa järjestyksessä. Itsekin huomaan, että jaksan paremmin, kun syön päivällä hyvin. Lapsille myös iltapala on tärkeä, ilman sitä aamuyö on yhtä sekoilua, hän sanoo.

Monipuolisia makuja jo vauvaikäiselle

Terhi on opiskellut ravintolakokiksi, mutta on kaikkea muuta kuin innokas ruoanlaittaja. Helpottaakseen arkea hän valmistaa ruoan usein yhdessä lasten kanssa yhdessä. Isommat lapset osaavat pilkkoa vihanneksia ja kuoria perunoita ja pienemmät pyörittelevät tottuneesti lihapullia. Päivällistä valmistetaan aina niin paljon, että siitä riittää myös seuraavan päivän lounaalle.

Melkein kaikki perheessä rakastavat isän pyydystämää kalaa – paitsi perheen viisivuotias, jonka maku on valikoiva. Kahdeksanvuotias taas syö kaikkea mielellään. Periaatteena on, että kaikkea pitää maistaa, mutta mitään ei ole pakko syödä. Terveen ruokasuhteen edesauttamiseksi herkkuja ei tarjota lohdutukseksi, eikä pahaa mieltä lepytellä kekseillä.

Uusiin makuihin totuttelu alkaa jo vauvaikäisenä. Perheen pienimmille Terhi tarjoilee soseita, joista hän tekee itse puolet ja ostaa kaupasta valmiina puolet, sekä sormiruokailtavia annoksia.

– Meillä on ollut käytössä sekasysteemi. Soseen lisänä olen tarjonnut esimerkiksi kurkkutikkuja, kasviksia ja lihaa palasina, jotta lapsi saa itse koskea ruokaan ja voi harjoitella pinsettiotetta. Hedelmä- ja marjasoseet ostan yleensä kaupasta. Perunat saamme omasta maasta, hän kertoo.

Herkuttelu voi olla myös terveellistä

Välipalat pitävät Terhin perheenjäsenten nälkäkiukun loitolla ruokailujen välissä. Semperin sosepussit ovat kaikkien suosikkeja ja niitä syödään paitsi kotona myös pesäpalloharjoitusten väliajalla, autossa ja retkieväinä. Semperin moniviljanaksuja Terhi tarjoilee kesken vaunulenkin, sipsien korvikkeena tai silloin, kun lapset eivät malta odottaa ruoan valmistumista.

Herkutkin kuuluvat arkeen, mutta tarjolla on muutakin kuin jäätelöä ja karkkia. Joskus Terhi on vienyt lapsensa kaupan hedelmäosastolle tai lastenruokahyllyn äärelle, josta lapsi on vapaasti saanut valita haluamansa sosepussukan.

Lasten erikoisherkkua on marja- ja hedelmäsoseista valmistettu jäätelö, joka syntyy puristamalla kaupasta saataviin tikkujäätelömuotteihin yhtä tai kahta Semperin hedelmä- tai marjasosetta kerroksittain ja antamalla jäätelön kohmettua pakkasessa. Sekaan voi laittaa halutessaan marja- tai hedelmäpaloja.

– Jäätelö rouskuu mukavasti, eikä sula käsiin. Lapset rakastavat soseesta tehtyä jäätelöä, jonka valmistaminen on niin helppoa, että he osaavat sen itsekin, sanoo Terhi.

Jäätelön tekeminen soseesta onnistuu esim. näillä tuotteilla:
Fruktmums päärynä >>

Fruktmums mansikka >>

Semperin sivuilta löydät ohjeen jätskin tekemiseen – nappaa ohje talteen ja muokkaa lapsen maun mukaan!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X