Mainos: Omalaina 21.04.2023

Lainasta ei kannata maksaa liikaa - Huomionarvoisia asioita ennen kuin allekirjoittamista

Yllättävät menot voivat osua tarkankin kuluttajan kohdalle. Tällöin lainan ottaminen saattaa olla ajankohtaista. Moni tarttuukin helposti ensimmäiseen vastaan tulevaan lainatarjoukseen, jolloin saattaa huomaamattaan päätyä maksamaan lainastaan liikaa.

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa aina

Lainojen kilpailuttaminen on aina järkevää, sillä se auttaa löytämään parhaan mahdollisen tarjouksen. Kilpailuttaessa kannattaa vertailla eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamia lainoja ja niiden ehtoja. Tänä päivänä on mahdollista kilpailuttaa ja hakea lainaa helposti myös verkossa, joten tarjouksia ei tarvitse pyytää itse useilta luotonantajilta.

Verkossa toimivia palveluita saa käyttää täysin maksuttomasti ja ne voivat auttaa säästämään lainakuluissa jopa melko merkittävästi. Ne lähettävät yhden lainahakemuksen useille eri rahalaitoksille, jotka puolestaan toimittavat hakijalle parhaiten ehtoihin sopivat lainatarjoukset. Niistä voi sitten valita itselleen sopivimman vaihtoehdon rauhassa, eikä kilpailuttaminen itsessään sido vielä yhteenkään tarjoukseen.

Lainatarvetta kannattaa pohtia realistisesti

Ennen kulutusluoton ottamista on tärkeää pohtia realistisesti omaa taloudellista tilannetta ja lainan tarvetta. On hyvä miettiä, kuinka paljon rahaa tarvitaan ja kuinka se maksetaan takaisin. Lainan hakijan tulisi myös arvioida, kuinka paljon kykenee maksamaan kuukausittaisia lyhennyksiä. Jos kyseessä on pienehkö hankinta, kuten vaikka uusi pesukone, ei lainaa kannata hakea tarpeettoman suurta summaa, koska lainarahasta syntyy kuitenkin aina kuluja.

Myös liian pieni lainasumma voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Ellei summa kata kaikkia tarvittavia kuluja, saatetaan joutua hakemaan toista pientä lainaa, jolloin niiden yhteenlasketut kokonaiskustannukset voivatkin nousta suhteellisen korkeiksi. Lainatarve kannattaa laskea jo etukäteen mahdollisimman tarkkaan. Maksukykyä kannattaa miettiä siltä kantilta, että kuukausierät ovat määrätyn ajan osa kuukausittaista budjettia.

Budjetointi pitää talouden tasapainossa

Budjetointi on tärkeä osa talouden hallintaa ja auttaa välttämään ylimitoitetun kuluttamisen ja sijoittamisen. Tästä syystä se on erityisen tärkeää myös lainaa hakiessa. Liian suuret lainakustannukset voivat horjuttaa taloutta pidemmänkin ajan.

Kun pohditaan lainakuluja osana kuukausibudjettia, on syytä kiinnittää huomiota myös muihin menoihin. Ensimmäisenä on hyvä laskea pakolliset menot, kuten asumis- ja matkakustannukset, ruokakulut ja muut perheen kuukausittaiset kulut. Niiden lisäksi lasketaan muut menot, joista saattaa olla mahdollista myös karsia jonkin verran lainan takaisinmaksun ajan ilman, että sillä on merkittävää muutosta elintasoon.

Lainan maksuerien tulisi lähtökohtaisesti olla sellaisia, etteivät ne laske huomattavasti elintasoa tai pakota tinkimään jostakin muusta välttämättömästä menosta. Maksuerien suuruuteen vaikuttaa luonnollisesti luoton suuruus, mutta myös sen laina-aika. Pidemmällä laina-ajalla maksetaan pienempiä kuukausieriä, mutta korkoa myös ehtii kertyä enemmän. Kannattaa siis puntaroida budjetin kannalta järkevät laina-ajat ja summat jo hakemusta täytettäessä.

Yhteenvetona voidaankin todeta, että juuri lainojen kilpailuttaminen auttaa säästämään niiden kokonaiskuluissa merkittävästi. Moni maksaa lainoistaan liikaa, koska on tarttunut ensimmäiseen vastaan tulleeseen lainasopimukseen. Eri luotonmyöntäjien välillä on kuitenkin merkittäviäkin eroja, joten kilpailuttaminen on yleensä viisas valinta. Lainoja kilpailutettaessa on hyvä pitää omaan maksukykyyn liittyvät realiteetit mielessä ja laskea lainan tarve tarkoin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X