Mainos: Semper 18.06.2024

Näin kokoat helpot, herkulliset ja terveelliset retkieväät

Terveellinen välipala auttaa pitämään veren sokeripitoisuuden tasaisena. Välipalojen avulla ehkäiset lapsen nälkäkiukkua, joka saattaa yllättää verensokerin laskiessa liian alas.

Ravitsemussuositukset kehottavat syömään kolme pääateriaa ja 1-2 välipalaa päivässä. On yksilöllistä, tarvitseeko lapsi yhden vai kaksi välipalaa.

– Meidän lapsemme haluaisivat syödä vähän väliä retkillä ollessamme. Siksi pakkaan aina reilusti evästä mukaan. Mieluummin liikaa kuin liian vähän on mottoni, jotta ilmapiiri pysyy iloisena ja tunnelma kaikille miellyttävänä, kolmen lapsen äiti Pinja Landén nauraa.  

Automatkalle smootheja

Vaikka liikkeelle lähdettäisiin pian aamupalan jälkeen, kannattaa autoonkin varata välipalaa. Smoothiepussit ovat käteviä moneen menoon, sillä lapsen on helppo syödä niistä ja ne ovat kevyitä kantaa repussa.

– Meidän kolmevuotiaamme ei aina malta syödä aamiaisella tarpeeksi, joten kun pakkaan retkievästä, otan yleensä autoon Fruktmums hedelmäsoseita ja pari valmispuuropussiakin. Semperin tuotteissa ei ole lisättyä sokeria, joten niitä voi tarjota hyvällä omallatunnolla, Pinja kertoo.

Kun lapset syövät automatkan aikana smoothiepusseja, he saavat samalla tekemistä ja matka sujuu jouhevammin. Näin ei myöskään tarvitse pysähtyä syömään eväitä. Moni mieltää smoothiepussit vauvan tai taaperon ruoaksi, mutta kyllä ne maistuvat aikuiselle ja isommille lapsillekin.

– Meidän kaikki lapsemme, Väinö 9, Siiri 6 ja Saimi 3, tykkäävät kovasti smoothiepusseista. Pidän siitä, että korkin voi sulkea ja syödä smoothien hetken päästä loppuun, jos kerralla ei jaksakaan kaikkea. Kannattaa ottaa autoon myös yksi muovipussi roskiksena pidettäväksi, jotta roskat eivät leviä ympäri autoa, Pinja vinkkaa.

Naposteltavaa perillä 

Evästä voi syödä myös samalla kun lapsi istuu rattaissa ja kävelette kohteessa. Vihannestikut on esimerkiksi tähän tarkoitukseen loistava vaihtoehto.

Retkikohteemme oli tällä kertaa Muumimaailma. Saavuttuamme perille 3-vuotiaamme, joka ei koko aikaa jaksa vielä kävellä, tykkäsi napostella rattaissa istuessaan mukaan pilkkomiani vihannestikkuja, Pinja kertoo.

Esimerkiksi porkkana, kurkku, kirsikkatomaatti ja suippopaprika ovat hyviä vaihtoehtoja eväsrasiaan pilkottuna. Isommatkin lapset voivat napostella rouskuvia vihannestikkuja, jotka ovat oiva salaatin korvike retkellä. Kun ei olla kotona, lapsille ei välttämättä maistu lounassalaatti tai he eivät sitä malta syödä. Kasvistikut sisältävät runsaasti terveellisiä kuituja ja ovat helppoja syödä.

Piknik Muumimaailmassa

Retkipäivän yksi kohokohta voi olla viltillä syöty välipala. Jos siinä samalla pääsee vaikkapa uimaan, niin voi sitä riemua!

Söimme lämpimän lounaan ravintola Mamman keittiössä, mutta välipalaa varten levitettiin piknik-viltti uimarannalle. Sinne olin varannut muutamaakin eri makua Fruktmums hedelmäsoseita, myös niitä, jotka sisältävät kauraa. Myös Yogomumseja, joissa on hedelmäsoseen lisänä jogurttia, minulla oli mukana.

Pinjan lasten lempimaku on Fruktmums Mustikka & Kaura. Siinä on lisättynä kauraa, joten se pitää paremmin nälkää loitolla kuin pelkistä hedelmistä tehty sose. Aikuiseen makuun sopii pillillä juotavat Semperin smoothiet. Ne ovat eri hedelmistä ja marjoista sekoitettuja pirtelömäisiä valmisjuomia, jotka sisältävät vain hedelmien oman sokerin.

– Koko perheemme naposteli rannalla myös Semperin moniviljanaksuja. Ne ovat minusta todella kiva ja terveellinen sipsin vaihtoehto. Lisäksi olin ottanut kotoa mukaan hedelmiä, sillä lounaan jälkeen tekee mieli syödä vähän jotain makeampaa, mutta kuitenkin terveellistä sellaista.

Viinirypäleet, pensasmustikat, mansikat, omenalohkot sekä hunajameloni sopivat hyvin retkievääksi, sillä ne eivät vety eväsrasiassa.

– Lapsemme rakastavat vesimelonia, mutta sitä on hankala ottaa retkelle mukaan vetisyyden takia. Hunajameloni sen sijaan pysyy paremmin hyvänä, vaikka koko päivä ollaan menossa, eikä jääkaappia ole, Pinja pohtii.

Naksupussi on myös todella helppo eväs napattavaksi mukaan, sillä se ei paina juuri mitään. Semperin moniviljanaksuissa on 30% täysjyväviljaa, eikä lainkaan suolaa tai sokeria.

Pakkaa reppuun ainakin nämä

Kannattaa ottaa mukaan yksi iso vesipullo ja jokaiselle mukaan oma muki sen sijaan että ottaisi jokaiselle oman vesipullon.

– Näin teillä on yhteensä vähemmän kannettavaa. Jos perheen pienimmän on hankala juoda mukista, hänelle nokkamuki on hyvä valinta. Kun jokaisella on oma tunnistettava muki, juomat eivät mene myöskään sekaisin.

Pakkaa mukaan myös yksi muovipussi roskia varten, käsidesi ja kosteuspyyhkeitä. Näin aina ei tarvitse etsiä vessaa, jos lapsilta tarvitsee pestä käsiä tai jos tulee tahroja jonnekin. Mukaan kannattaa pakata myös laastareita, vanulappuja ja haavanpuhdistusainetta, jos joku lapsista sattuu satuttamaan itsensä vaikkapa kaatuessaan.

– Aurinkorasvaa on myös hyvä olla mukana. Jos retkipäivä on aurinkoinen, aurinkosuojaa on hyvä lisäillä päivän mittaan. Jos käytät huonosti levittyvää aurinkorasvaa, kannattaa ottaa mukaan meikkisivellin ja levittää rasva sillä lapsen iholle, Pinja vinkkaa.

Jaa oma kokemuksesi

X