Yksi oivallus muutti Sarahin elämän ja kaksi vuosikymmentä elämää hallinnut tupakointi sai jäädä: ”Saatoin tupakanhimoissani hermostua lapselleni ilman syytä
Vähäkyröläinen Sarah Thors lopetti tupakoinnin monta kertaa ennen pysyvää onnistumista. Maksutonta tukea on onneksi tarjolla, kun sitä eniten tarvitsee.
Reippaat juoksulenkit, hyvät yöunet sekä terveellinen ruoka ovat vähäkyröläisen Sarah Thorsin hyvinvoinnin peruspilareita, mutta aina niin ei ole ollut. Sarahin elämää melkein hallitsi 20 vuotta tupakointi, jonka ympärille hän suunnitteli jokaisen päivänsä. Ulos oli mentävä sauhujen perässä, vaikka sitten kaatosateessa.
Sarah yritti välillä vähentää tupakointia, mutta repsahti kerta toisensa jälkeen. Lopettaminen onnistui vasta, kun nyt kuusivuotias Axel-poika ilmoitti tulostaan.
– Kun plussasin, oli täysin selvää, että lopetan. En edes ajatellut tupakointia koko raskausaikana, hän kertoo.
Sarah ei ole kokemuksensa kanssa yksin. Kahdeksan prosenttia odottavista äideistä polttaa alkuraskauden aikana ja heistä reilu puolet lopettaa tupakoinnin raskausaikana. Savutonta elämää ei kuitenkaan aina jatku pitkään, sillä yli puolet aloittaa tupakoinnin uudestaan.
Niin kävi myös Sarahille Axelin ollessa puolivuotias.
– Ajatus vain hiipi mieleeni eräänä iltana. Pojan isä poltti tuolloin ja hän sai omaa aikaa itselleen käymällä tupakalla. Ajattelin, että minäkin haluan oman hetken. Siitä se taas lähti”, hän kertoo.
Tämä oli tässä
Monet yhdistävät tupakoinnin tunteiden hallintaan ja ajattelevat, ettei lopettaminen raskausaikana kannata, koska se on niin stressaavaa. Se on harhaluulo, sillä lopettaminen on aina hyvä päätös. Tupakointi vaarantaa sikiön terveyden ja aiheuttaa terveyshaittoja vanhemmille sekä lapsille lisäämällä esimerkiksi hengitystieinfektioiden määrää ja astmaan sairastumisen riskiä.
Sarahilla oli huono omatunto tupakoinnin mahdollisista vaikutuksista poikansa hyvinvointiin, mutta hän ajatteli saavansa tupakasta lievitystä stressiin.
– Luulin, että tupakka auttaa minua rauhoittumaan, vaikka se ei ollut tosiaankaan totta. Napsahdin herkästi, jos minulla oli vähänkään pidempi tauko tupakoinnista. Saatoin hermostua kotona pojallenikin ilman syytä, hän kertoo.
Muutaman vuoden tupakoituaan Sarahille riitti. Uudenvuoden lupauksen myötä hän aloitti urheiluharrastuksen ja lopetti sauhuttelun. Olo koheni, mutta kaksi vuotta myöhemmin Sarahin äiti sairastui syöpään ja elämä oli muutenkin stressaavaa, mikä vaikutti yöuniin ja jaksamiseen.
– Yksinkertaisesti päätin, että nyt oli liikaa. Hain askin tupakkaa ja aloitin taas, hän kertoo.
Jokainen lopetuskerta vie kohti lopullista onnistumista
Vain harva onnistuu lopettamaan tupakoinnin kertaheitolla ja moni siirtyy käyttämään muuta nikotiinituotetta, mikä on yhtä lailla haitallista terveydelle. Nikotiinituotteisiin liittyy myös keskimäärin useampi retkahdus.
Vuosi sitten marraskuussa hän sai jälleen kerran tarpeekseen tupakoinnin aiheuttamasta pahasta olosta ja päätti kokeilla tupakan korvaamista osittain korvaushoitotuotteeksi tarkoitettua nikotiinipurukumilla. Jo muutaman päivän kuluttua hän palasi vanhoihin tapoihinsa.
– Lopulta sanoin tupakoivalle työkaverilleni, etten pysty tähän enää. Poltin vielä yksissä juhlissa, mutta sen jälkeen en ole polttanut. Ensimmäistä kertaa tunsin, että tämä on nyt oikeasti tässä, hän kertoo.
Sarah on nyt ollut savuton vuoden verran. Tupakoinnin lopettamisen myötä hyvinvointi ja suorituskyky ovat parantuneet ja juoksuharjoittelukin on edistynyt mukavasti. Pikkusairastelutkin ovat jääneet pois.
Tupakka palaa Sarahin mieleen silloin tällöin, mutta hän on oivaltanut, että ajatus menee nopeasti ohi, eikä siihen tarvitse reagoida. Hän on pohtinut, miksi lopettaminen oli niin vaikeaa ja tullut siihen tulokseen, ettei aika ollut hänen kohdallaan kypsä.
– Aiemmat yrityskerrat olivat harjoituskertoja, jolloin treenasin lopettamista. En vain aikaisemmin ollut valmis. Nyt olen, hän toteaa.
Jaa oma kokemuksesi