Perhe-elämä 28.02.2018 Päivitetty 29.11.2021

20 hulvattoman hauskaa asiaa, jotka kannattaa tehdä lapsen kanssa

Muistatko, miten ihanaa lapsena oli juosta sateessa? Miten jännittävää oli syödä eväitä majassa? Voit kokea kaiken hauskan uudelleen oman lapsesi kanssa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Listasimme 20 hauskaa ja luovaa puuhaa. Miltä kuulostaisivat teekutsut, oman leffan kuvaaminen tai saippuakuplataide?

1. Esittäkää nukketeatteria sohvan takana

Olohuone sohvineen on valmis näyttämö prinsessojen ja lohikäärmeiden seikkailuihin. Voitte käyttää tavallisia tai käsinukkeja tai askarrella pahvinukkeja, jotka kiinnitetään tikun päähän.

Jos haluat viedä teatterileikin seuraavalle tasolle, kiinnitä oven karmeihin nuppineulalla kangas, jonka takana liikuttelette nukkeja. Nukketeatterin näyttämön voi rakentaa myös suuresta pahvilaatikosta, josta leikkaat pohjan pois.

2. Kuvatkaa oma elokuva

Kännykän kamera riittää kotielokuvan kuvaamiseen. Netistä löytyy ilmaisia ohjelmia, joilla materiaalia voi leikata. Kun elokuva on valmis, järjestäkää leffailta herkkuineen. Voitte kutsua vieraita ensi-iltaan ja kohottaa maljat kuplajuomaa.

maja

© iStock

3. Viettäkää päivä majassa

Lapset rakastavat majoja ja salapaikkoja. Rakentakaa pesä pöydästä, tuoleista, vilteistä ja tyynyistä. Ottakaa majaan taskulamppu, eväät ja luettavaa. Jos taitosi riittävät, rakenna lapselle ulos puumaja tai lumilinna.

4. Pomppikaa lehtikasoissa

Haravoikaa lehdet kasaksi – vain hajottaaksenne sen pomppimalla, sukeltelemalla ja kierimällä lehdissä. Jos pompitte muualla kuin omalla pihalla, muistakaa haravoida lehdet lopuksi paikoilleen.

5. Punokaa kukkaseppele tai marjanauha

Opeta lasta solmimaan kukkaseppele ja pujottamaan metsämansikoita timoteihin. Nämä ovat hyviä näppäryysharjoituksia pikkusormille.

sadeleikki

© iStock

6. Juoskaa sateessa

Hanki itsellesikin kumisaappaat ja sadeasu. Pomppikaa vesilätäköissä ja juoskaa kesällä sateessa vaikka pelkissä uimapuvuissa.

Lue myös: 12 ideaa: Mitä tehdä lapsen kanssa sadepäivänä?

7. Painakaa omat t-paidat

Muistatko, miten hauskaa oli painaa oma t-paita? Osta vedenkestäviä tekstiilivärejä, koristeita ja muutama edullinen t-paita. Päästäkää luovuutenne valloilleen: kirjoittakaa, maalatkaa ja leikatkaa paidan reunoihin hapsuja, joihin pujotatte helmiä.

8. Rakentakaa taikapuutarha

Taikapuutarha ei vaadi viherpeukaloa, vaan pari huonekasviakin riittää. Koristelkaa kukkaruukut tai takapihan istutukset kimalteella, nukkekodin pikkuruisilla huonekaluilla ja kangasperhosilla.

9. Kokatkaa hassun väristä ruokaa

Maistuisiko sininen perunamuusi tai vihreä spagetti? Hullutelkaa elintarvikeväreillä ja järjestäkää päivälliset, joilla tarjotaan lempiherkkujanne kaikissa sateenkaaren väreissä. Värileikki voi myös rohkaista lasta maistelemaan uusia ruokia.

lumileikki

© iStock

10. Leikkikää lumessa

Lumi on luonnon maagisimpia materiaaleja. Tehkää puuterilumeen enkeleitä, muovailkaa suojalumesta veistoksia ja kirmatkaa pulkkamäessä.

11. Järjestäkää pyjamabileet

Viettäkää koko päivä mukavissa yövaatteissa. Syökää helppoja herkkuja tai noutoruokaa, katselkaa elokuvia ja makoilkaa sohvalla. Illalla juhlat voivat huipentua taskulamppulittaan ja varjoleikkeihin.

12. Nukkukaa siskonpedissä tai teltassa

Siskonpeti sopii pyjamabileisiin. Tehkää yhteispeti olohuoneen lattialle tai pystyttäkää takapihalle tai parvekkeelle teltta. Oma koti tuntuu yhtäkkiä jännittävältä paikalta.

13. Musisoikaa kattiloilla

Tätä hupia tosin kannattaa kokeilla vain ulkona – vanhempien hermojen vuoksi. Kootkaa kasa kattiloita, kippoja ja kauhoja ja kokeilkaa, millaisia ääniä astioista syntyy. Olkaa vuorotellen yleisössä ja estradilla.

14. Käykää lumi- tai vesisotaa

Älä murehdi ripsivärien valumista, vaan syöksy leikkimieliseen taisteluun. Jahdatkaa toisianne vesipyssyillä ja ilmapalloilla. Vesi-ilmapallon räjähtämisen aiheuttama riemu on täyttövaivan arvoinen.

15. Anna lapsen pukea itsesi

Rohkea äiti päästää lapset myös meikkipussilleen. Lasten luomat lookit ovat paitsi hauskoja, myös yllättävän oivaltavia ja tyylikkäitä.

© iStock

16. Leipokaa pipareita ympäri vuoden

Piparit ovat yksiä helpoimmista leivonnaisista, joissa lapsi voi päästää luovuutensa valloilleen. Askarrelkaa omia hauskoja muotteja kartongista ja koristelkaa överisti. Mitä enemmän kimalletta ja nonparelleja, sen parempi.

17. Järjestäkää teekutsut

Piparit pitää nautiskella arvoisellaan tavalla. Järjestäkää kunnon teekutsut posliinikuppeineen ja servietteineen. Pukeutukaa parhaimpiinne ja kutsukaa kaverit, nuket ja pehmolelut juhliin.

Lue myös: Lapsen 1-vuotissynttärit – näin järjestät unohtumattomat juhlat

18. Puhallelkaa jättisaippuakuplia

Saippuakuplat ovat ihania, jättikuplat vielä parempia! Iso muotti on helppo askarrella kahden millin paksuisesta rautalangasta, jota voi leikata ja solmia pihdeillä. Myös vanhaa sulkapallomailaa voi käyttää puhallusmuottina, kun irrotat verkon.

19. Maalatkaa saippuakuplilla

Kuplilla voi tehdä ulkona myös taidetta. Jaa saippuakuplavesi muutamaan astiaan, sekoita jokaiseen erisävyistä elintarvikeväriä ja aseta valkoinen kartonki maata tai seinää vasten. Puhallelkaa värikuplia kartongille ja jännittäkää, millainen värikäs kuvio paperille syntyy.

20. Askarrelkaa helppo laavalamppu

Sekoita suuressa lasissa tai läpinäkyvässä kulhossa vettä ja ruokaöljyä. Pudota seokseen pari tippaa elintarvikeväriä. Aineet sekoittuvat upeiksi värispiraaleiksi, jotka liikkuvat samalla tavalla kuin laavalampun sisus.

Lähteet: Good Housekeeping, Kiplinger

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X