Perhe-elämä 24.06.2018 Päivitetty 21.11.2022

7 syytä, miksi lemmikki lapsiperheessä kannattaa 

Kannattaako lapsiperheeseen hankkia lemmikkiä? Lemmikistä voi olla paljon vaivaa, mutta eläin on samalla yksi perheenjäsenistä, joka voi opettaa lapselle lukuisia asioita.

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock

Lemmikistä huolehtiminen on tietysti oma lisätyönsä, siihen menee aikaa ja rahaa. Lemmikki voi myös aiheuttaa paljon huolta ja surua, joten moni voi miettiä, kannattaako lapsiperheeseen hankkia lemmikkiä. On kuitenkin lukuisia tapoja, joilla lapsi hyötyy siitä, että hän kasvaa lemmikin kanssa.

Lemmikki perheessä muun muassa…

1. Opettaa vastuullisuutta

Päävastuu lemmikistä tulee tietysti olla aikuisella, mutta lapselle kannattaa antaa häneen iälleen sopivia askareita. Näin lapsi oppii omalta osaltaan huolehtimaan lemmikistä ja laajemminkin ottamaan vastuuta. Lisäksi lapsi tuntee itsensä tärkeäksi, ja pienet askareet vahvistavat tunnetta hänen omasta osaamisestaan.

2. Lieventää stressiä, ahdistusta ja masennusta

Monien tutkimusten mukaan lemmikit pystyvät lievittämään ihmisen pahaa oloa. Lemmikin hellittely muun muassa laskee verenpainetta ja lisää hyvänolonhormien eritystä verenkiertoon. Silloin ihmisen mieliala kohoaa ja stressi helpottuu.

Lemmikin seura siis rentouttaa ja saa ihmisen voimaan sekä henkisesti että fyysisesti paremmin. Moni on myös sitä mieltä, että esimerkiksi koira havaitsee ihmisen mielentiloja ja pystyy lohduttamaan surullista ihmistä.

3. Kehittää sosiaalisia taitoja

Monien tutkimusten mukaan lemmikki perheessä kehittää lapsen sosiaalisia taitoja. Tämä liittyy siihen, että lemmikkien kanssa tarjoutuu paljon sosiaalisia tilanteita, joissa on helppo tutustua ihmisiin. Lemmikin omistaminen siis yhdistää ihmisiä ja siitä löytyy aina puhuttavaa!

Eläin on myös itsessään lapselle ystävä, jonka kanssa kasvaminen opettaa toisen elävän olennon huomioonottamista, myötätuntoa, hellyyttä ja läheisyyttä. Ihan ensiksi lapselle tulee tietysti opettaa, että eläintä pitää kohdella hyvin eikä se ole lelu.

4. Rohkaisee liikkumaan

Erityisesti koiranomistajat ulkoilevat paljon. Lapsi kannattaakin ottaa mukaan koiran lenkittämiseen, jonka myötä hän omaksuu liikunnallisen elämäntavan. Koirat ovat myös usein kovia leikkimään ja niiden kanssa touhutessa, esimerkiksi palloa tai keppiä heitellessä saa kulumaan hetken jos toisenkin.

5. Vähentää allergioita

Lemmikki voi vähentää pienen lapsen alttiutta allergioille. Esimerkiksi eräässä kanadalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että vauvoilla, joiden perheessä oli lemmikki, oli kaksinkertainen määrä ruminococcus ja oscillospira-suolistobakteereita. Nämä bakteerit taas vähentävät lapsen riskiä sairastua myöhemmin allergioihin.

6. Yhdistää perheenjäseniä

Lemmikin kanssa voi touhuta myös yhdessä perheenä. Lemmikki yhdistää perheenjäseniä, sillä kaikkia kiinnostaa, mitä hassua se on viimeksi tehnyt tai onko se oppinut uusia taitoja. Lemmikki voi myös parantaa perheen ilmapiiriä, sillä osoittaa puolueettomasti kiintymystään kaikille perheenjäsenille.

7. On lapsen paras ystävä

Lemmikki voi olla lapsen paras ystävä, joka on aina hänen tukenaan ja turvanaan. Lemmikki muun muassa vähentää yksinäisyyttä ja lisää turvallisuuden tunnetta. Eläin on lojaali ystävä ja tarjoaa ehdotonta rakkautta, jollaista kukaan toinen ei voi antaa.

Lähde: Romper, Terveyskirjasto, Microbiome

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X