Perhe-elämä 13.05.2023 Päivitetty 15.05.2023

Äitienpäivä voi ahdistaa monesta syystä – joskus taustalla on kumppanin käytös

Äitienpäivä ei ole kaikille helppo. Monenlaiset syyt voivat saada silloin aikaiseksi ulkopuolisuuden ja vierauden tunteita.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Äitienpäivänä koko Suomi keskittyy äitiyteen. Sosiaalinen media täyttyy mansikkakakuista, äitienpäiväruusuista ja lasten hellyttävistä askarteluista.

Monelle äitienpäivä voi olla yksi vuoden ahdistavimmista päivistä. Tässä viisi syytä, miksi äitienpäivä saattaa ahdistaa.

1. Kumppani ei osaa tai halua juhlistaa äitienpäivää. Osassa perheitä äitienpäivä on melko tavallinen sunnuntaiaamu. Lapset ovat askarrelleet päivähoidossa äitienpäiväkortit, jotka löytyvät ruttuisena tarharepusta tai ne ujutetaan äidille kiireen vilkkaa ja nolostellen.

Äiti on leiponut edellisenä iltana oman onnittelukakkunsa jääkaappiin. Kahvinkeittimenkin hän napsauttaa päälle ihan itse. Äitienpäivän sivuuttamisesta tai äidin itsensä järjestämästä juhlasta on tullut perheen tapa.

Perhe saattaa luulla, että tallaiset äitienpäivät ovat äidille ihan ok. Aina niin ei ole. Sosiaalisen median ja verkkomedioiden äitienpäivähehkutus voi saada miettimään, miksi meidän perheessämme ei osata tätä hommaa.

2. Oman äidin muistaminen tuntuu velvollisuudelta. Aikuiseksi kasvanut lapsi ei aina tunne äitiään kohtaan sellaista kiitollisuutta, että äitienpäivänä muistaminen tuntuisi luontevalta.

 Jos äitisuhteeseen liittyy etäisyyttä, traumoja tai vihaa, lahjojen ja kukkien vieminen voi tuntua väkinäiseltä – velvollisuudelta, joka joskus myös unohtuu.

3. Äiti on marttyyri. Jos äiti on marttyyri, mikään muistaminen ei ole hänelle riittävä. Äitienpäivälahja on vääränlainen, liian vähäpätöinen tai liian kallis. Marttyyriäidin lapsen on vaikea ymmärtää, miksi kaikesta pitää syyllistää, äitienpäivänäkin.

Joskus käy niin, että kukkalähetin kautta toimitettu onnittelukimppu tai tekstiviesti aiheuttaakin äidille pelkästään pahaa mieltä. Jos taas lahjapaketti viivästyy postin kulussa, aikuiseksi kasvanut lapsi saa kuulla katkeran tilityksen, miten alakuloinen ja kurja äitienpäivästä tuli. Äitienpäivä on toistuva mielensä pahoittamisen päivä.

4. Äitiä on ikävä. Äiti voi olla kuollut tai yhteys häneen on katkennut. Silloin äitienpäivä voi olla enemmänkin kaihon ja muistojen päivä, syvää ikävää.

5. Äitienpäivä merkitsee äitiyden kaipuuta. Äitienpäivä voi olla raskas myös niille, jotka eivät ole toiveista huolimatta saaneet omaa lasta tai ovat menettäneet lapsensa.

Yhden sunnuntain ajan äitiys ja lapsiperheet vyöryvät päälle joka suunnalta. Moni joutuu kehittämään oman selviytymisstrategiansa, miten vältellä äitienpäivän tuskaa.

Ahdistusta voi lievittää

Äitienpäivän ahdistusta voi säädellä ja lievittää luomalla tietoisesti oman tavan juhlistaa äitiyttä.

Ei kannata odottaa, että lapset ja kumppani aina tietäisivät, mitä äiti haluaa kokea äitienpäivänä. Äitienpäivästä voi keskustella etukäteen ja äiti voi kertoa, mitä hän päivältään toivoo. Kuka on keksinyt, että äitienpäivän tulisi olla yllätys? Päivään voi suunnitella perheen yhteistä ohjelmaa jo etukäteen.

Lapsille ei kannata myöskään opettaa, ettei äiti piittaa äitienpäivästä, jos näin ei todellisuudessa ole asian laita. Perhetraditioiden opettaminen on osa kasvatusta ja vanhemmuutta.

Perhetraditiot vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja luovat hyviä, arvokkaita lapsuusmuistoja. Myös yksinhuoltajaperheessä äiti voi sanoa lapsille painokkaasti, että äitienpäivänä haluan saada kahvia ja onnittelukortin vuoteeseen, koska niin on tapana tehdä.

Lapsia ei pitäisi arvostella siitä, jos he eivät osaa ja muista juhlistaa äitienpäivää, jos aikuiset eivät vuodesta toiseen näytä mallia, miten äitienpäivää vietetään.

Muistelurituaali voi auttaa surun hetkellä

Jos äiti on kuollut tai yhteys häneen on katkennut, äitienpäivään voi luoda muistelurituaaleja. Kotiin voi esimerkiksi ostaa kukkia äitiä ajatellen. Äitiä voi muistella valokuvia katselemalla tai käymällä paikoissa, joihin liittyy rakkaita muistoja äidistä.

Joskus suhde äitiin voi olla niin hankala, että äitienpäivä lähinnä vain vahvistaa ulkopuolisuuden tunnetta. Jos äitienpäivää ei halua täysin ohittaa, voi tehdä tietoisen valinnan, että äitienpäivän välttelyn sijasta juhlii äidillisyyttä ja äitiyttä koko maailmassa – tuntee kiitollisuutta siitä, että maailma on puolillaan äitejä.

Lue myös: Millainen on yksinhuoltajan äitienpäivä? Neljä äitiä kertoo

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X