Perhe-elämä 14.09.2022

Anna: Raakel Lignell on omistautuva isoäiti: ”Laatuaika on peitenimi huonolle omalletunnolle”

Raakel Lignell ajautui kriisiin perheen viiden lapsen lennettyä pesästä. Isoäitiyttä hänen ei kuitenkaan koskaan ole tarvinnut kriiseillä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Liisa Valonen

Raakel Lignellin ydinperheeseen kuuluu 13 henkilöä. Raakelin ja hänen Nicke-puolisonsa Sipoon-kodissa vierailee usein viisi aikuista lasta puolisoineen. Myös kolme alle kouluikäistä lapsenlasta on Raakelin elämässä mukana viikoittain.

– Vietän nykyään enemmän aikaa aikuisten lasteni kuin omien ystävieni kanssa. Tuntuu aina, että elvyn jälkikasvun seurassa, imen heistä energiaa, Raakel kertoo Anna-lehden haastattelussa.

Kun Lignellien talo tyhjeni viisi vuotta sitten kuopukseen armeijaan lähdön myötä lopullisesti, Raakel kävi läpi jonkinlaisen kriisin.

Hän kertoo yllättyneensä siitä, kuinka aikuisten lasten äitinäkin on opeteltava luopumisen rinnalla oman keskeneräisyytensä hyväksymistä.

Lasten itsenäistymisen jälkeen perheen dynamiikka on hakenut muotoaan. Luonteva tapa olla on löytynyt irtiottojen jälkeen.

– Meitä on iso ja tiivis klaani. Yritin pitkään kannatella kaikkien ihmisten kaikkia asioita. Sitten huomasin, että se ei auta ketään. Siitä luopuminen oli vaikeaa mutta pakollista, Raakel toteaa Anna-lehdelle.

Raakel Lignell: ”Suhde ei kehity kuin antamalla aikaa”

Lignellit vitsailivat aikanaan, että lasten lennettyä pesästä he tarvitsisivat ainakin viiden vuoden tauon ennen kuin olisivat valmiita isovanhemmuuteen. Ensimmäinen lapsenlapsi syntyi kuitenkin kuopuksen ollessa vielä lukiossa.

Isoäidiksi tulemista Raakel ei ole silti koskaan kriiseillyt. Hänelle on ollut itsestäänselvyys olla mukana jokaisen lapsenlapsensa arjessa.

– Sen läsnäolon siirrän ylpeydellä eteenpäin. Suhde ei kehity kuin antamalla aikaa. Ja sitä olen priorisoinut. Nyt sanon vähän rumasti, mutta minusta laatuaika on peitenimi huonolle omalletunnolle, Raakel Lignell toteaa Anna-lehdessä.

Alle kouluikäisten lasten vanhemmuus on fyysistä hommaa: kun lapsenlapset ovat yökylässä, isovanhemmuus ei ole pelkkää kirjojen lukua, vaan myös lastenhoitoa vaipanvaihtoineen ja nukuttamisineen.

Raakel uskoo, että suhteellisen nuori ikä on auttanut häntä jaksamaan.

– Lastenlasten kanssa aika yhdessä on rajatumpaa, sen jaksan täysillä. Sitten on oman elämän ja levon aika, kun auton takavalot vilkkuvat, hän toteaa.

Millaisia kipupisteitä ja muistoja äitiydestä isoäitiys on nostanut Raakelille esiin? Entä millainen Nicke Lignell on isoisänä? Lue koko juttu Annan numerosta 37/2022 tai verkosta anna.fi!

Lue myös: ”Olen äärimmäisen onnellinen, että sain myös tyttären” – Hanna Brotherus pui vaikeaa suhdettaan äitiyteen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X