Perhe-elämä 20.10.2018 Päivitetty 14.08.2019

Antti Luusuaniemi karkaa salaa saunaan perhearjesta

Kun näyttelijä Antti Luusuaniemi menee lastensa kanssa skeittipuistoon, hän yrittää näyttää katu-uskottavalta, ettei tyttöjen tarvitse hävetä häntä. Iltasatuaikaan on sitten isän vuoro loistaa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Heli Hirvelä / Otavamedia

”Vanhemmuuden ja työn yhteensovittamisessa on haastetta. Näyttelemisen ohella järjestän kotimaisen elokuvan festivaalia, käsikirjoitan ja tuotan. Toivon, että voisin kotona keskittyä vain perheeseeni, mutta usein opettelen vuorosanoja ja vastailen sähköposteihin.

Saamme vaimoni Lilin kanssa helposti sovitettua aikataulumme yhteen. Vanhemmistani on paljon apua. Lapsemme eivät ole moksiskaan, kun jäävät mummille ja vaarille hoitoon. Onhan se silti aikamoinen paletti pyöritettäväksi, kun on lapsia, harrastuksia ja paljon töitä tekevät vanhemmat. Toisaalta olisi tylsää, jos ei olisi perhettä. En tiedä, jaksaisinko enää täysin vapaata elämää.”

Antti Luusuaniemi

Kun koko perhe on lomalla, Antti Luusuaniemi voi keskittyä lapsiinsa, eikä hänen tarvitse opetella vuorosanoja. Antti Luusuaniemen kotialbumi

 

Johdonmukainen kasvattaja

”Tykkään rutiineista. Eniten pidän ruuanlaittamisesta. Syömme runsaasti kalaa ja satokauden kasviksia. Olen jo lapsesta lähtien tottunut perheen yhteisiin aterioihin. Lapsuudenkodissani oli päivällinen aina puoli viideltä, ja sen aikana vaihdettiin kuulumiset. Kukkien kasteleminen on myös hauska rutiini. Vaimoni rakastaa kukkia. Epäilen, että hänellä on jokin diili lähialueemme kukkakauppojen kanssa, sillä kotonamme on niin valtavasti kukkia.

Yritän kasvattaa lapseni johdonmukaisesti. Toinen tyttäristäni ei ole kovin innostunut kirjojen lukemisesta vaan viettäisi mieluummin aikaansa kännykällä. En kuitenkaan anna periksi, vaikka helpompaa olisi luovuttaa ja todeta, että okei, häntä ei kiinnosta lukeminen. Koitan näyttää hyvää esimerkkiä. Jos olen jatkuvasti puhelimeni kimpussa, on vaikeampaa perustella lapselle, miksi hän ei saisi olla.”

Yhteisiä aamiaisia ja ihania iltasatuhetkiä

”Syömme aamiaista aina yhdessä. Kuvausaamut ovat kiireisiä, mutta viikonloppuisin nautimme aamupalan rauhassa. Teen aamiaisen koko perheelle: katan pöytään marjoja, jogurttia, avokadoa, pähkinöitä ja munakokkelia. Todellista juhlaa on muikunmäti-bliniaamiainen kiireettömänä viikonloppuaamuna, jonka päälle nautin vielä lasillisen hyvää proseccoa – ja päiväunet.

Rakastan iltasatuhetkiä. Pääsen oikein loistamaan, kun heittäydyn eri rooleihin kirjaa lukiessani. Viimeksi luimme Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintyttären, joka oli aivan mieletön. Liikutuin voimakkaasti kirjan lopussa.”

Antti Luusuaniemi

Antti Luusuaniemi on suurpiirteinen siivooja, joka tykkää ottaa rennosti. Antti Luusuaniemen kotialbumi

Siivooja paransi parisuhdetta

”Siivoojan palkkaaminen on tehnyt parisuhteellemme hyvää. Meidän ei tarvitse kinastella siitä, kumpi siivoaa. Olen siivoojana suurpiirteinen. En tykkää puunaamisesta, enkä todellakaan hinkkaa kaakeleiden saumoja juuriharjalla.

Parasta yhteistä aikaa on, kun ehdimme katsoa vaimoni kanssa jonkun hyvän sarjan alusta loppuun. Silloin oikein odotamme iltaa, että pääsemme syömään popcornia ja katsomaan uutta jaksoa. Käymme myös potkulautailemassa koko perheen voimin. Ella tykkää skeittaamisesta, ja saatamme tyttäreni Lunan kanssa lähteä skeittipuistoon hänen seurakseen. Yritämme näyttää siellä uskottavilta, jotta Ellan ei tarvitsisi hävetä meitä.

Kannan perhettä aina mukanani. Kun olin Huippujengi-ohjelmassa kiipeilemässä Perun vuoristossa, tajusin, miten arvokas oma perhe on. Tuntui rankalta olla tuhansien kilometrien päässä heistä. Jos olisin halunnut heidän luokseen, matkaan olisi mennyt viisi päivää.”

Salasaunoja

”Hemmottelen itseäni käymällä salaa saunassa. Jos kuvausten pitäisi loppua iltakuudelta, mutta ne loppuvatkin jo kolmelta, käyn välissä Suomen Saunaseuralla ja menen vasta kuudeksi kotiin. Olen sen jälkeen varmasti parempi aviomies ja isä kuin olisin suoraan kotiin mentyäni.

Ostin tytöille äskettäin lenkkarit. Olin varma, että joutuisin palauttamaan ne kauppaan, mutta ihmeekseni ne menivät kotona läpi. Vaimoni on vaatteiden suhteen tarkka ja ostaa aina laadukkaita juttuja. Minulla ei ole yleensä osaa eikä arpaa vaatteiden hankkimisessa.

Haaveilen kiireettömämmästä arjesta. Tunnen riittämättömyyttä, kun en ehdi tehdä kaikkea niin hyvin kuin haluaisin. Lomalla on mahtavaa, kun ei tarvitse miettiä, kuka hakee lapsen päivähoidosta ja kuka käy kaupassa. Silloin voin lähteä retkelle karkkikauppaan ja istuskella parvekkeella juttelemassa.”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X