Camilla ja J-P asuvat kolmen lapsensa kanssa asuntovaunussa Camillan vanhempien pihassa: ”Muutimme asuntovaunuun säästääksemme rahaa unelmien kotiimme”
Lapsiperheen arki sujuu myös asuntovaunussa asuen – ainakin, kun pyykkääminen, peseytyminen ja vessassa käyminen hoituvat Camillan vanhempien talossa.
Nelisen vuotta sitten Camilla luki mielenkiintoisen artikkelin, jossa kerrottiin asuntovaunuun muuttaneesta perheestä. Camilla perheineen asui tuolloin vuokralla Naantalissa 90 neliömetrin suuruisessa rivitaloasunnossa.
– Ehdotin asuntovaunuun muuttamista miehelleni J-P:lle, joka ei aluksi innostunut ajatuksesta. Muutaman vuoden aikana idea kuitenkin kypsyi, ja niinpä jätimme vuokra-asunnon taaksemme ja ostimme asuntovaunun, kertoo Camilla.
Perheen päällimmäisenä tarkoituksena oli minimoida asumiskustannukset ja säästää rahaa unelmien kotiin. Asuntovaunuelämää on nyt takana jo yli parin vuoden ajan, ja tuona aikana perheeseen on myös syntynyt yksi lapsi lisää.
– Moni kysyy, kuinka kauan vielä asumme asuntovaunussa, mutta nyt tuntuu siltä, että meillä ei ole kiire mihinkään. Lasten ollessa pieniä tämä onnistuu yllättävän hyvin.
Koti vanhempien pihassa
Mielenkiintoiseksi Camillan ja J-P:n perheen asumisjärjestelyt tekee vielä se, että he asuvat asuntovaunussaan Naantalissa Camillan vanhempien pihalla.
– Ehdotin itse tätä asumisjärjestelyä ensin miehelleni ja sitten vanhemmilleni. Etenkin isä oli heti kovin innoissaan ajatuksesta. Autamme toisiamme puolin ja toisin, ja kaikki on sujunut oikein hyvin, sanoo Camilla.
Inna, 7, ja Jooa, 5, nauttivat isovanhempien kanssa vietetystä ajasta. Perheen kuopus Miio syntyi joulukuussa 2022.
– Etenkin Jooa tykkää touhuta ukin kanssa kaikenlaista. Kun välimatka ei ole pitkä, lapset näkevät paljon isovanhempiaan ja heille syntyy varmasti erityinen suhde.
Camilla ja J-P auttavat paljon pihatöissä ja maksavat sähkö- ja vesilaskua kulutuksen mukaan Camillan vanhemmille.
– Käymme suihkussa ja wc:ssä vanhempieni talossa. Siellä myös pesemme pyykit. Ruoanlaitto ja tiskaaminen onnistuvat hyvin asuntovaunussa. Vesi- ja sähkölasku ovat pieniä ja ero rivitaloasumisen kustannuksiin on huomattava.
Camillan ja J-P:n kotina toimii tällä hetkellä seitsemälle hengelle suunnattu Adria Alpina 663 UK -asuntovaunu, jossa neliöitä on noin 20. Vaunukodista löytyvät keittiö, vessa, kolmikerroksinen kerrossänky, ruokapöytä, sohva ja sänky.
– Ensimmäisen asuntovaunun kanssa oli hieman ongelmia, sillä se ei sopinut ympärivuotiseen käyttöön. Ensimmäinen talvi menikin vanhempieni talossa asuessa. Kun vaihdoimme asuntovaunun uudempaan, saimme hyviä kokemuksia myös talvella asuntovaunussa asumisesta.
Asuntovaunussa asuminen sujuu myös vauvan kanssa
Camillan ja J-P:n perhe viettää asuntovaunukodissaan tuiki tavallista lapsiperheen arkea. J-P on töissä metsäkoneenkuljettajana ja Camilla parhaillaan äitiyslomalla. Vanhin lapsista käy esikoulua ja keskimmäinen päiväkotia.
– Moni ajatteli, että vauvan synnyttyä muutamme pois asuntovaunusta, mutta emme ole kokeneet vauva-arkea hankalaksi. Miio on hyvä nukkumaan yönsä meidän vanhempien kanssa samassa sängyssä, eikä hän pidä sisaruksiaan yöllä hereillä. Päiväunet hän nukkuu ulkona vaunuissa.
Perheeseen kuuluu myös lapinporokoira Dina, joka sekin vie asuntovaunusta oman tilansa.
– Lasten on välillä vaikea ymmärtää, että vaunussa ei ole tilaa isoille leluille. Tilanpuute ja ahtaus ovat ehdottomasti suurimmat haasteet asuntovaunussa asumisessa, mutta kaikkeen tottuu.
Kesä- ja talviharrastusvälineet ovat säilössä Camillan vanhempien varastossa, samassa pihassa missä asuntovaunukin seisoo. Kesäisin koti saa hieman lisäneliöitä, kun asuntovaunun edessä olevaan telttaan tulee pihakalusteet. Lapset pääsevät ympäri vuoden leikkimään pihalla olevassa leikkimökissä ja isovanhempien talossakin on tilaa temmeltää.
– Käy meillä jonkin verran myös vieraita kylässä. Toki kesä on kyläilyihin parasta aikaa, kun ulkona on mukavaa viettää aikaa.
Kesäisin Camillan ja J-P:n koti myös liikkuu Naantalista heidän mukanaan yksityiselle kausipaikalle rannan lähelle Paraisille, jossa Camilla on viettänyt sukunsa kanssa paljon lapsuudenkesiään.
– Siellä on yhä kesäisin sukulaisiani. Vettä ei tule, mutta kaivo löytyy, sanoo Camilla.
Camilla peräänkuuluttaa lapsiperheen arjessa kodin sijainnin tärkeyttä. Myös tukiverkostolla on iso rooli.
– Aluksi suunnittelin, että muutamme asuntovaunun kanssa maalle, mutta nyt kun lasten hoitopaikka ja esikoulu ovat vain pienen kävelymatkan päässä, helpottaa se paljon arkea. Vanhempani ovat vielä kiinni työelämässä, mutta heistä saa lasten suhteen ison avun, etenkin kun J-P on välillä viikonloppuisinkin työmatkoilla.
Lue myös: Suurperheen 200 neliön koti vaihtui 20 neliöön tien päällä
Asuntovaunuelämä opettaa säästämään monella tavalla
Camilla on lapsuudessaan nähnyt jonkin verran karavaanarielämää. J-P on aikuisiällä ollut kokonaisia viikkoja entisen työnsä vuoksi poissa kotoa asuen omassa asuntovaunussaan.
Rivitaloasumisesta asuntovaunuun siirtyminen on silti ollut iso ja ennen kaikkea opettavainen muutos.
– Huonekalut menivät myyntiin ja paljon muustakin tavarasta luovuttiin muuton myötä. Yksi iso asia, minkä tässä asumistavassa on oivaltanut, on se, kuinka pienellä tulee toimeen. Turhaa tavaraa kertyy helposti nurkkiin, mutta kun tila on rajallinen, oppii harkitsemaan tarkkaan, mitä oikeasti tarvitsee.
Asuntovaunuelämä opettaa säästeliäisyyttä monella muullakin tavalla.
– Vettä pitää itse käydä lisäämässä, ja siksi lapsetkin ovat oppineet käyttämään sitä säästeliäästi.
Asuminen pienessä neliömäärässä on ollut reilusti yli puolet edullisempaa kuin rivitalossa asuminen.
– Alun perin muutimme asuntovaunuun säästääksemme rahaa unelmiemme kotiin. Säästöjä on tullut, mutta myös yllättäviä menoja, kuten asuntovaunun ja vetoauton vaihto uudempiin ja toimivampiin.
Camillan mukaan asuntovaunussa asuminen ei varmastikaan sopisi kaikille.
– Tässä pitää oppia sietämään ahtauden vuoksi epäjärjestystä ja myös tiivistä yhdessäoloa.
Tämä kaikki on kuitenkin sopinut hyvin Camillalle ja J-P:lle.
– Vielä emme tiedä, milloin muutamme asuntovaunusta pois. Niin kauan, kun tähän mahdutaan ja kaikilla on hyvä olla, niin voimme hyvin jatkaa tätä. Tällä hetkellä elämme hetkessä. Sitä asuntovaunuelämä on hyvä opettamaan kaikissa arkisissakin asioissa, sanoo Camilla.
Camilla ylläpitää perheen asuntovaunukotiarjesta Instagram-tiliä @elamaniohjissa.
Kommentit (7)
Meillä kolme sukupolvea asuu samassa pihassa. Toki vanhemmillani on pieni oma asunto mutta mm meillä yhteinen pihasauna.
Aluksi vanhemmat hoitivat lapsiamme 4kpl paljon ja varsinkin ukki halusi kuskata lapsia harrastuksiin.
Nyt ovat osat kääntyneet, lapsenlapset osaavat auttaa tekniikassa, vaihtavat renkaat autoon ja käyvät kaupassa
Me vanhemmat hoidamme isovanhempien lääkärikäynnit ym.
Niinkuin artikkelissa sanottiin on välit lämpimät isovanhempien ja lastenlasten välillä.
Ihmeellisen negatiivisia kommentteja! Itse olisin riemuissani jos tyttäreni perhe muuttaisi lapsineen (kohta 3 lasta) samanlailla meidän lähelle, tai voisiko tässä tapauksessa melkein jo sanoa meille. Auttaisin jopa ison ja hyvän asuntoauton / -vaunun hankinnassa. Eikä yhtään haittaisi vessassa käynnit, pyykinpesut ja suihkut. Olisi ihanaa elää lastenlasten lähellä, ja heidän päivittäisessä elämässä olla mukana. Jäähän tuossa omaa rauhaa.
Ennenvanhaan oli normaalia, että monta sukupolvea asui saman katon alla. Se on kaikille hyödyksi ja iloksi.
Toki omaa rauhaa haluan ja tarvitsen, kuten miehenikin. Tämä olisi vain järjestelykysymys. Esim sopimalla että arkisin klo 20 mennessä on asuntovaunun porukka käynyt iltasuihkussa ja talonväen oma rauha alkaa. Ja yöllä käyttäisivät vaunun vessaa.
Puhumalla ja sopimalla yhteiset pelisäännöt kaiken saa onnistumaan, ja olisi rakkaat lähellä. Moni perhe varmasti saisi tälläisessä yhteisasumisessa enemmän hyvinvointia kuin pahoinvointia.
Olemme suht nuoria isovanhempia, vielä molemmat alta 50v ja työelämässä vielä pitkään mukana. Mutta tämä olisi ihanteellista myös vanhuudenpäivillä, olisi perhettä apuna, tukena ja seurana toisilleen.
Surettaa kuinka yksin monet ikääntyvät ovat, ilman perhettä ja läheisiä. Samoin lapsenlapset, jotka viettävät kiireistä arkea päiväkodeissa, nuoret vanhemmat jotka raatavat päivät töissä ja illalla perherumba kotitöineen. Kun olisi monta sukupolvea lähekkäin, olisi aina joku apuna, lisäkäsinä, lastenvahtina jne kun sitä tarvitaan.
Tuollainen olisi unelmaa!!
Kuulostaa kamalalta, etenkin isovanhempien puolesta. Kuinka pihi pitää olla, että haluaa muuttaa toisten pihalle säästösyistä? Ovi käy vähintään 10 kertaa päivässä pelkästään vessan takia, saatika noin ison perheen suihkut ja pyykkäämiset mitkä myös päivittäisiä. Ja lapset ramppaa varmasti miten haluavat sisään ja ulos talosta. Apua :D
Jotenkin hämmentävä artikkeli. Tässä annettiin vähän se kuva, että perhe on pari vuotta pärjännyt asuntovaunussa eläen, vähillä tavaroilla ja pienillä kuluilla. Vaikka kuitenkin tuodaan ilmi, että käydään vanhempien luona pesulla, pesemässä pyykkiä ja, kuinka vanhemmista on apua lastenhoidossa. Käytännössä tässä on varmasti siis muutettu vanhempien luokse asumaan, mutta yöt vietetään asuntovaunussa. Eiköhän jokaisen kulut tällä tavoin laske. Toki hienoa, että tämä on toiminut ja ollut mahdollista. Mutta en nyt ehkä varsinaisesti puhuisi asuntovaunuelämästä, vaan vanhempien luona asumisesta.
Olisi kiva lukea Camillan vanhempien rehellinen mielipide järjestelystä.
Tuli mieleen voi Camillan äiti parkaa… Itse vielä työelämässä ja aikuinen lapsi perheineen juoksee jatkuvasti sisään-ulos huushollissa jo toista vuotta 😳 ei hetken rauhaa… Ei varmaan uskalla sanoa mitään ettei tytär suutu. Laittaa varmaan tanssiksi kun vaunun perävalot häviää näkyvistä – edes hetkeksi….
Sama tuli mieleen, helppo siinä on toisten nurkissa loisia.