Perhe-elämä 08.03.2018 Päivitetty 31.10.2022

Huono äiti -blogin Sari Helin: ”Mä ihan tosi mielelläni, mutku!”

Nainen voi surutta siirrellä ja peruuttaa ystävien tapaamisia, koska hänellä on Pyhä Perhe, kirjoittaa Huono äiti -blogin Sari Helin kolumnissaan.

Teksti
Sari Helin
Kuvat
Pekka Holmström / Otavamedia

Oletko yrittänyt viime aikoina sopia tapaamista porukalla, jossa on mukana perheellisiä naisia? Onko ollut vaikeaa löytää kaikille sopivaa aikaa vuoden, puolen vuoden tai edes valovuoden päähän?

Et ole yksin! Perhe on naisen yleisin tekosyy siirtää kaikkea ja olla tekemättä mitään. Nainen siirtelee surutta perhesyistä seuraavia asioita: ystävien tapaaminen, koulukavereiden tapaaminen, työpaikan ei-ihan-pakolliset menot, lääkärit, oma sivistäminen kulttuurilaitoksissa, sekä kaikki, joita voi lykätä sen vuoksi, että naisella on pyhä perhe.

Pyhä perhe tarvitsee naista

Ennen kuin vedetään kollektiivisesti pyykkiämpäriä nenään, todetaan, että usein perheen kanssa tulee ihan hirveän ohittamaton peruutustilanne, kuten lapsen luunmurtuma. Kokemusta on. Se on selvä. Pyhä perhe tarvitsee naista jatkuvasti, ja naisen tulee olla koko ajan valmiina tuomaan, viemään, hakemaan, noutamaan ja järjestelemään yksin perheensä asioita.

Mutta isojen asioiden ulkopuolella on harmaa alue, jossa pyörivät kaikki pikkutaudit, väsymys ja kadonneet sukat, joista saa aina hyvän tekosyyn aikaiseksi. ”Mä tosi mielelläni, mutku.”

Mutku on kätevä vetää esiin, kun ei itse asiassa hirveästi huvita tehdä jotakin sovittua juttua ja sohva houkuttaa. Monella on apukäsiä, tukiverkkoja ja jopa puolisoita, joita voisi pikku vaivassa rasittaa, mutku.

Lisäksi ovat harrastukset. ”Nyt pitää taas siirtää tapaamista, kun meidän Pentillä onkin tänään se harrastus.”

Hirveän harva kiihkeästikin harrastavista pilteistä päätyy maailmantähdeksi, joka kustantaa vanhempiensa eläkkeet. Eikö siis kannattaisi ottaa välillä rennosti harrastamisrumbassakin ja laittaa etusijalle ne naisten omat jutut. Tee joskus juuri niitä asioita, mistä itse tykkäät nainen!

Mites sitku?

Perhe on kuitenkin hirveän monelle autuaaksi tekevä asia. Se, että naisella on perhe, ei tee hänestä kuitenkaan yleisten sääntöjen ulkopuolella olevaa. Kohteliaat peruutussäännöt koskevat myös perheellisiä ihmisiä. Pikku ihottuman takia on kurjaa perua tapaamista, jonka eteen ehkä joku muu on nähnyt vaivaa, kysynyt, järjestellyt ja ehkä varannut

Elämässä on myös ikäviä tosi- asioita: suomalaisista avioliitoista päättyy eroon niin suuri osa, ettei kukaan pysy siinä prosenttiluvussa enää mukana. Sitten jos arpa osuu sinuun ja olet entinen ydinperhe-nainen ja nykyinen jonkin sorttinen huoltaja, on turha huudella apuun ystäviä, joille olet viimeiset vuodet sanonut: mutku ei.

Sitten kun olet kaikki perhevuodet siirtänyt tapaamisia ja vastannut niihin, mutku ei, kenen kanssa ajattelit istuskella viinillä, kun lapset elävät omillaan ja sinulla ei ole mitään muuta kuin aikaa?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X