Hyvä paluu arkeen: Käy läpi nämä 3 asiaa lapsen kanssa, kun syksy alkaa
Miten saada arki hyvin käyntiin? Syksyn alku on oiva tilaisuus käydä kodeissa läpi sujuvan arjen edellytyksiä niin kotiintuloaikojen, puhelimen käytön kuin harrastusten osalta.
Paluu arkeen tarkoittaa monia muutoksia lapsiperheissä: nukkumaanmenoajoista on pidettävä taas tarkemmin kiinni, ulkona ei voi leikkiä yhtä myöhään kuin lomalla ja monet uudet harrastukset ja kerhot aloittavat taas toimintansa.
Ja se puhelin. Kivat pelit ja kavereiden kanssa viestittely veisivät helposti suuren osan iltapäivistä, mutta ohjelmassa olisi myös läksyjen lukua, ulkoilua ja yhdessä oloa perheen kanssa.
Miten saada arki rullaamaan mukavasti jo heti alkusyksystä?
Kavereita tavataan kotiintuloaikojen puitteissa
Arkeen paluu on hyvä aika ottaa puheeksi kodin käytännöt ja päivittää niitä, jos tarpeen. Kotiintuloajoista kannattaa keskustella lapsen kanssa yhdessä tuumin.
– Vanhemman tehtävänä on asettaa lapselle rajat. Kun koulu tai päiväkoti alkaa, on hyvä keskustella yhdessä siitä, mitä vaikutuksia sillä on, sosiaalityöntekijä Noora Ahokangas-Jore Pelastakaa lapset ry:stä kehottaa.
Kotiintuloaikoja laatiessa olisi hyvä pyrkiä puhumaan asiasta myös lapsen kavereiden vanhempien kanssa, jotta kaikilla olisi yhteisymmärrys siitä, milloin lapset tulevat kotiin.
Sisälle on helpompaa lähteä kesken leikkien, kun tietää, että myös kavereilla on samat säännöt.
– Samoin tulee keskustella seuraamuksista, jos sovittuja sääntöjä ei noudata. Seuraavalla kerralla voi joutua tulemaan sen verran aikaisemmin kotiin kuin edelliskerralla myöhästyi, tai ei pääse lähtemään ulos ollenkaan, Ahokangas-Jore kertoo.
Puhelin on lapselle tärkeä, mutta ei saa hallita päiviä
Jos lapsi on puolestaan saanut pelata lomalla enemmän, peliajat muuttuvat ja niitä vähennetään lomaan verrattuna. Lapsen koulupäivän jälkeen voi sopia peliajan niin, että se ajoittuu mielellään iltapäivään.
– Puhelimen käytöstä arki-iltoina kannattaa keskustella lapsen kanssa varsinkin, jos lapsen on hankala irrottautua siitä illalla, Ahokangas-Jore toteaa.
Pitääkö vanhemman sitten takavarikoida ruudut illalla muutama tunti ennen nukkumaanmenoa?
Ruutuajan sopivaan pituuteen vaikuttaa suuresti etenkin lapsen ikä.
– Etenkään pieni lapsi ei tarvitse paljoa peliaikaa – koulun tai päiväkodin jälkeen suurimman osan loppupäivästä pitäisi rakentua muusta tekemisestä kuten ulkoilusta, ystävistä, harrastuksista ja perheen kanssa vietetystä ajasta, Ahokangas-Jore toteaa.
Myöskään isompien lasten arjessa puhelin ei saisi hallita elämää.
Ahokangas-Joren mukaan vanhemmat eivät kuitenkaan aina tajua, miten suurelta asialta puhelimen poisvienti voi varsinkin nuoresta tuntua. Puhelin on lapsille tärkeä. Siksi Ahokangas-Jore suositteleekin, että ennen laitteiden pois pakottamista asiasta keskusteltaisiin ja pyrittäisiin pääsemään lopputulokseen, joka tyydyttäisi myös nuorta.
Vanhempi on kuitenkin se, joka säännöistä päättää.
–Lapsen perusarjen tulee olla tasapainossa. Jos tilanne tuntuu perheessä toivottomalta, kannattaa ottaa yhteyttä vaikkapa tuttaviin, joilla on samanikäisiä lapsia ja kysellä neuvoja siitä, miten heidän kotonaan puhelimen käytöstä on päästy yhteisymmärrykseen.
Riittävätkö voimat vielä uuteen harrastukseen?
Harrastustoiminnassa uusi kausi alkaa useimmiten syksyllä, jolloin myös vanhemman on tehtävä päätös lapsen ilmoittamisesta uuteen harrastukseen.
Pohtikaa lapsen kanssa yhdessä, mikä harrastus häntä voisi kiinnostaa. Onko hänellä halua sitoutua siihen joka viikko? Entä onko syksyn alku lapsellenne paras aika aloittaa uusi harrastus?
Jokainen vanhempi tuntee oman lapsensa parhaiten. Toinen ei välttämättä stressaannu suuristakaan muutoksista, kun taas toinen tarvitsee selkeästi rauhallista rytmiä koulun tai päiväkodin alkamisen vastapainoksi.
– Jos tuntuu, että lapsi kuormittuu arkeen paluusta, uutta harrastusta ei kannata aloittaa heti yhteen menoon. Tällöin vaaditaan vain aikaa – on tärkeää, että lapsen kaikki tunteet hyväksytään ja että hän luottaa siihen, että saa arjesta hyviä kokemuksia, Ahokangas-Jore toteaa.
Toisaalta harrastus voi olla myös kiva juttu, joka rytmittää lukuvuoden alkua.
– Jos lapsi aloittaa syksyn esimerkiksi uudessa luokassa, voi harrastuksen aloittaminen olla myös kiva tapa tutustua koulukavereihin, joilla on samoja mielenkiinnon kohteita.
Jaa oma kokemuksesi