Joka viides nuori kokee, etteivät vanhemmat välitä hänen netin käytöstään
Kyselytutkimuksen mukaan jopa 35 prosenttia nuorista haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta kokee, ettei pysty. Yli puolella nuorista ei ole kotona sääntöjä puhelimenkäytölle esimerkiksi nukkumaan mennessä tai öisin.
Netti on nuorille tärkeä kaverisuhteita vahvistava paikka, mutta moni kohtaa siellä myös kiusaamista ja häirintää, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunteita sekä koukuttavuutta.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan jopa 35 prosenttia nuorista haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta kokee, ettei pysty. Sama trendi näkyi myös syksyllä julkaistussa Kouluterveyskyselyssä. MLL:n yhdessä Elisa Oyj:n kanssa toteuttamaan kyselyyn vastasi yli 3600 nuorta.
Joka neljäs vastaaja kertoi, että kotona on joskus riitaa nuoren puhelimen tai netin käytöstä. Kuitenkin yli puolet nuorista ilmoitti, ettei heillä ole kotona sääntöjä puhelimen käytölle nukkumaan mennessä tai yöllä. Yli viidesosa vastanneista kertoi myös kokevansa, ettei vanhempia kiinnosta se, kuinka paljon he käyttävät nettiä.
– Nuoret tarvitsevat netin käyttöön vanhemmilta kiinnostusta, tukea, rajaamista ja aktiivista keskustelua. Aikuisen velvollisuutena on huolehtia nuoren tasapainoisesta arjesta ja ikätasoisesta sekä turvallisesta mediankäytöstä, toteaa MLL:n kouluyhteistyöstä ja digitaalisesta nuorisotyöstä vastaava päällikkö Paula Aalto tiedotteessa.
Nuorten vastauksissa korostuvat myös somen käyttöön liittyvät yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteet, jotka ovat kasvaneet jopa 10 prosenttiyksikköä. Joka neljäs nuori kertoi vastauksissa kokevansa itsensä yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi esimerkiksi nähdessään somekuvia tilanteista, joissa he eivät olleet mukana.
Vastanneista 31 prosenttia puolestaan kertoo puolestaan kokeneensa painetta siihen, että somekuvissa tulisi näyttää hyvältä.
Netin ja somen käyttöön tarvitaan tukea
Positiivista on, että somessa ja digipeleissä käytetty aika on kyselyn mukaan laskenut koronavuodesta 2021, jolloin nuorten vapaa-ajanviettomahdollisuudet olivat poikkeuksellisen rajatut.
Nuoret myös selvästi suhtautuvat melko kriittisesti netin käyttöönsä ja haluaisivat vaikuttaa siihen. Kuitenkin vain 45 prosenttia nuorista kuvailee hallitsevansa puhelimen ja netin käytön hyvin. Vuonna 2018 vastaava osuus oli kuitenkin merkittävästi suurempi, 73 prosenttia nuorista.
Aikuisille ei kerrota kiusaamisesta
Nuoret kokevat, että some ja digitaaliset pelit vaikuttavat pääasiassa positiivisesti kaverisuhteisiin. Kuitenkin 25 prosenttia nuorista kertoo todistaneensa omaan koulutoveriinsa kohdistuvaa loukkaavaa käytöstä, kiusaamista tai häirintää netissä. Lähes kahdeksan prosenttia on kokenut itse nettikiusaamista. Kiusaamisen ja häirinnän paikkoina mainitaan sovelluksista erityisesti TikTok.
Aikuisille ei kerrota kiusaamisesta, koska ajatellaan, ettei siitä ole hyötyä. Aikuisen apua kiusaamistilanteessa on hakenut vain 17 prosenttia vastaajista. Vain harva kertoo, että aikuisen tuki on lopettanut kiusaamisen.
– Huomionarvoista on, että nuoret pitävät aikuisen apua tärkeänä, vaikka eivät usko aikuisten ymmärtävän heidän elämäänsä ja sosiaalisen median yhteisöjä. Toive aikuisen paremmasta ymmärryksestä käy ilmi vastauksista ja tähän meidän aikuisten tulisi pystyä vastaamaan, Paula Aalto korostaa.
Kyselyssä nousee esiin nuorten vahva huoli siitä, että joutuu itse kiusatuksi, mikäli puuttuu muiden kiusaamiseen. Nuoret peräänkuuluttavat palveluntarjoajien vastuuta ja toivovat tehokkaampia teknisiä apukeinoja. He ovat myös huolissaan itseään nuorempien lasten mediankäytöstä, kuten mahdollisuudesta törmätä haitallisiin sisältöihin tai ostaa päihteitä.
Jaa oma kokemuksesi