Perhe-elämä 11.11.2021

Jopa enemmistö pikkulasten vanhemmista harkitsee eroa – taustalla usein yksinäisyys ja yhteisen ajan puute

Kyselyyn vastanneista vanhemmista 56 prosenttia kertoi harkinneensa eroa lasten ollessa pieniä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Yli puolet pikkulasten vanhemmista on harkinnut eroa jossain vaiheessa parisuhdettaan. Tieto selviää kyselystä, jonka toteuttivat Ensi- ja turvakotien liitto, Parisuhdekeskus Kataja ry sekä Väestöliitto.

Lue myös: Erota vai ei: Yksi kysymys yli muiden ratkaisee, milloin haluan erota oikeasti

Tulosten pohjalta tehdyssä tiedotteessa todetaan, että erityisesti pienten lasten vanhempia kuormittavat yksinäisyys sekä liian vähäinen yhteinen aika. Monet vastaajista kokivat, ettei aikaa riitä omallekaan hyvinvoinnille.

Taaperoiden vanhemmat kriisissä

Kyselyn perusteella vaikuttaisi siltä, että yleisin aika eron harkitsemiselle on vauvavuoden jälkeen. Eropohdintojen taustalla vaikuttavat erityisesti ajankäyttöongelmat.

Lue myös: Kannattaako lasten vuoksi pysyä yhdessä? Kaksi asiantuntijaa kertoo mielipiteensä: ”Kaikissa suvuissa ei erota”

Kyselyyn vastanneista neljännes oli eronnut lasten ollessa pieniä. Eropäätökseen vaikuttivat vastaajien mukaan kommunikaatiovaikeudet, tunneyhteyden, läheisyyden ja seksin puute sekä henkinen ja fyysinen väkivalta.

Sen sijaan sitoutuneisuus parisuhteeseen sekä yhteiset lapset ovat tärkeimpiä tekijöitä, jotka saavat parit pysymään yhdessä.

Apua ei saa

Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntija Laura Huuskonen ilmaisee tiedotteessa huolensa tilanteesta.

– Nämä eivät ole uusia ilmiöitä, mutta edelleen ajankohtaisia huolimatta siitä, kuinka yleisiä tiedämme niiden olevan.

Huuskonen lisää, että julkinen järjestelmä ei kykene yksin vastaamaan perheiden avuntarpeeseen.

Lue myös: ”Tunteista puhuminen – VMP”: Ystäville on helpompi puhua syvällisiä kuin puolisolleen, mutta psykoterapeutin oivallus voi avartaa parin puheenaiheet

Julkisten palveluiden lisäksi erilaiset järjestöt tarjoavat apua eropohdintojen kanssa kamppaileville. Kyselystä kuitenkin selviää, että palveluiden koetaan olevan vaikeasti saavutettavia tai niistä ei ole tarpeeksi tietoa.

– Parisuhdepuheen ylläpitäminen ja vanhempien rohkaiseminen tuen pariin on kaikkien perheitä kohtaavien ammattilaisten vastuulla, kommentoi Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tanja Koskinen.

Kyselyyn vastanneista 70 prosenttia koki, että perhepalveluissa olisi tärkeää ottaa parisuhteen vointi puheeksi. Lisäksi 63 prosenttia oli sitä mieltä, että parisuhteiden hyvinvoinnista pitäisi puhua enemmän.

Kolmannes vastaajista oli jäänyt vaille kaipaamaansa tukea parisuhteeseen.

Kyselyyn vastasi 225 alle kouluikäisen lapsen vanhempaa. Kysely toteutettiin verkossa kevään ja syksyn 2021 aikana.

Lue myös: Sama riita repeää kotona taas ja taas – jakaudumme 3 riitelijätyyppiin, joista vain yksi saa asian oikeasti selvitettyä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X