Perhe-elämä 16.12.2018 Päivitetty 16.12.2020

7 yötä & 7 yllätystä jouluun – Näin luot lapsille joulun taikaa!

Ilmassa alkaa jo olla joulun taikaa – tunnetko sinäkin sen? Luo lapsille jouluviikkoon taianomainen tunnelma näiden seitsemän hauskan vinkin avulla. Tosikot, älkää vaivautuko!

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Monissa perheissä odotellaan jo malttamattomana aattoiltaa. Omien kiireiden ja jouluvalmisteluiden keskellä kannattaa myös pysähtyä nauttimaan tästä taianomaisesta ajasta lasten kanssa – joulu on monenlaisten ihmeiden aikaa.

Nämä 7 hauskaa ja jännittävää yllätystä tuovat kotiin pienen hyppysellisen joulun taikaa. Ne eivät vaadi suunnattomasti valmisteluja, vaan ovat toteutettavissa myös tiukalla aikataululla.

Pienet jekut ja yllätykset saavat mielikuvituksen lentämään – joulu on tosiaan ihmeellinen!

7 yötä jouluun

Vipelsikö ikkunan takana tonttu? Nyt on aika aloittaa perinteinen arvuuttelu täysillä. Tiirailkaa pimeää iltaa ikkunoista yhdessä – ehkä siellä vilahtaa tonttu, jos toinenkin!

Tositonttuilijat ottavat kaikki kikat käyttöön: Pihamaalle pensaan juurelle voi käydä laittamassa illan ajaksi vaikkapa heijastimen, joka saattaa välkkyä ikkunaa kohti. Toinen aikuinen voi olla leikissä mukana, ja vilauttaa tonttulakin hiippaa ikkunan alla. Vai kuuluiko ulkoa kulkusten kilinää?

6 yötä jouluun

Jouluna hyvin kauan sitten taivaalla loisti kirkas joulutähti. Vaikka vielä ei ole jouluaatto, katselkaa illalla taivaalle. Jos tähtiä näkyy, pohtikaa yhdessä, mikä niistä voisi olla joulutähden kaltainen, suuri ja kaunis tähti. Entä näkyykö tähdenlentoja? Lukekaa jouluinen iltasatu tunnelmallisessa valaistuksessa ja nauttikaa rauhallisesta illasta yhdessä.

5 yötä jouluun

Tontut ovat jo malttamattomia, ja he ovat käyneet yön aikana tekemässä kotona pieniä jekkuja. Kuka kävi laittamassa nallen kaulaan joulunauhaa? Muuttuivatko aamiaispuurohiutaleet punaisiksi tontun kosketuksesta? (tai elintarvikeväristä…) Miksi lasten kylpyhuoneen jakkara on kääritty iloiseen joulupaperiin? Aamulla lasten herätessä näitä hassuja sattumuksia voi ihmetellä ja arvuutella yhdessä. Voi niitä tonttuja!

4 yötä jouluun

Nyt on aika lahjoa joulupukin apureita. Viekää ulos sopivaan paikkaan hieman ruokaa pukin apureille: niitä voivat olla niin tontut kuin metsän eläimet. Oven ulkopuolelle voi käydä jättämässä lasten kanssa myös pienen lautasellisen keksejä juuri ennen nukkumaanmenoa. Kun lapset ovat nukkumassa, keksit tietysti katoavat isä- tai äititonttujen suihin.

Joulun taikaa lapsille.

Näkyykö ikkunan takana tonttuja?

3 yötä jouluun

Postilaatikkoon on tullut kirje joulupukilta! Jos kotonanne käy joulupukki tai tontut jättävät lahjat eteiseen, kirjoita lahjojen antajan roolissa lapsille lyhyt viesti, jonka voitte löytää yhdessä. Käytä hienoja, koukeroisia kirjaimia ja tarkoitukseen sopivaa paperinpalaa tai lappua. Voit kirjoittaa vaikkapa:

(lasten nimet), tontut ovat tarkkailleet teitä, ja olette olleet havaintojen mukaan tänä vuonna kilttejä. Jouluaattoon on enää kolme yötä: Maltattehan vielä hetken odottaa ja avustaa kotona joulun valmisteluissa!

Pian nähdään,

Joulupukki /tontut

2 yötä jouluun

Oletteko kuulleet saunatontusta? Jos talossa tai taloyhtiössänne on sauna, nyt on hyvä hetki käydä huhuilemassa saunatonttua, joka asuu lauteiden alla.

Saunatontut ovat lempeitä mutta rauhaa rakastavia otuksia, minkä takia niitä ei näe kuin vain hätätilanteen sattuessa – saunatonttujen tehtävä on pitää sauna turvassa, sillä se on myös niiden koti.

Jokaisella saunatontulla on oma saunansa, jota se vartioi. Aattoa edeltävinä iltoina saunatonttu kuitenkin valmistaa saunan juhlakuntoon, jolloin on normaalia iltaa parempi mahdollisuus nähdä se. Saunatonttu pitää pimeästä, joten jos uskaltaa, voi sitä käydä etsimässä pelkästään taskulamppujen valossa.

Yksi yö jouluun

Jouluaatto on jo huomenna! Tänä yönä nukkumaan saa mennä tonttulakit päässä.

Lasten mentyä nukkumaan ripusta joulukuuseen yllätyksiä, joita lapset voivat etsiä siitä aattoaamuna. Monista kaupoista saa avattavia joulupalloja, joihin voi laittaa pientä naposteltavaa, kuten pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä.

Voit taiteilla kankaasta tai lahjapaperista pussukat myös itse, tai ostaa suklaisia joulukuusenkoristeita. Niitä löytyy ruokakaupoista pakkauksista, joissa myydään sisältä onttoja suklaajoulupukkeja. Kuusen oksien lomasta löytynyt yllätys on lupa syödä ehkä jo aamupalan kanssa – onhan joulu!

Jouluaatto

Joulu on täällä! Jekut ja kujeilut saavat vanhemman osalta nyt riittää, tänään nautitaan vain ihanasta joulun tunnelmasta sekä lasten riemusta. Monissa kodeissa vierailee myös paljon odotettu vieras: tietenkin joulupukki, joka on tietenkin olemassa ja täysin aito.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X