Perhe-elämä 07.03.2019 Päivitetty 13.08.2019

Kaksoset samalle vai eri luokalle? Näin suositeltiin ihka ensimmäisessä Kaksplussassa vuonna 1969!

Kaksplus-lehti täyttää tänä vuonna kunniakkaat 50 vuotta. Sen kunniaksi julkaisemme viikoittain juttuja vuosien varrelta. Kaikkien aikojen ensimmäisessä lehdessä oli tietoa muun muassa kaksosista.

Teksti
Toimitus
Kuvat
OM-arkisto

Kaksplus 50 vuotta -sarjassa julkaistaan Kaksplus-lehden artikkeleita sen perustamisvuodesta 1969 lähtien. Miltä lapsiperheen elämä ennen näytti? Mitkä ilmiöt kiinnostivat, mitkä asiat askarruttivat vanhempia? Hyppää mukaan aikamatkalle!

Kaks’plus 1/1969:

Kaksostyttöjen ’luokkajaosta’

Identtiset kaksostyttäremme Jaana ja Johanna aloittivat koulunkäyntinsä tänä syksynä. Olen alkanut miettiä, pitäisikö heidän käydä rinnakkaisluokilla vai niin kuin nyt olla samalla luokalla. En käytä heillä jatkuvasti samanalaisia vaatteitakaan. Mikä olisi parasta heidän kehitykselleen – sama vai eri luokka?

Kaksosperhe

Kysymykseen vastaa Ritva Nupponen, filosofian kandidaatti ja psykologian assistentti:

Samalla luokalla olemisesta on haittaa vain siinä tapauksessa, että kaksoset turvautuvat liikaa toisiinsa. Jos kummallakin on jo alkanut olla omia kavereita, ei ole syytä huoleen, mutta jos tyttöjen on vaikea tutustua toisiin tai ystävät ovat aina yhteisiä, voitte tukea tyttöjen itsenäistymistä.

Yksi tai kaksi vierasta kerrallaan riittää – tutustuminen käy paremmin eikä teille tule ylimääräistä vaivaa.

Antakaa esimerkiksi Jaanan tuoda joku luokkatoveri kotiin ja järjestäkää Johannalle siksi ajaksi mieleistä tekemistä muualla – ostoksille, vieraisille tms. sopivaa. Toisena päivänä Johanna tuo oman vieraansa ja Jaana on poissa. Yksi tai kaksi vierasta kerrallaan riittää – tutustuminen käy paremmin eikä teille tule ylimääräistä vaivaa.

Varatkaa kummallekin tytölle oma iltapäivä tai kaksi viikossa. Sopikaa myös vakituiset vuorot, jolloin toinen lukee yksin läksynsä ja toinen auttaa ruoanlaitossa, siivouksessa tai huolehtii muista säännöllisistä velvollisuuksista.

Rinnakkaisluokille siirtyminen tulee kysymykseen aikaisintaan joululta tai ensi syksynä, mikäli sitä enää silloin kaivataan.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X