Perhe-elämä 15.08.2022 Päivitetty 16.08.2022

Kalastajan vaimo -bloggaaja Johanna Lauvdal löysi uusperheonnen Norjasta - toive vauvasta teki kuitenkin kipeää

Johanna ja Olav haaveilivat yhteisestä lapsesta. Vauvatoiveesta oli kuitenkin pakko luopua.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Liisa Valonen / OM-arkisto

Johanna Lauvdal, 40, muutti 17 vuotta sitten rakkauden perässä norjalaiseen pikkukylään Lillesandiin.

Suomesta lähtiessä Johannalla oli mukanaan vain pieni määrä vaatteita, kun Johannan silloinen mies Asgeir Alvestad saapui häntä hakemaan.

Lue myös: Helinän ja Villen uusperhe ei muodostunut oppikirjojen mukaan, vaan paremmin: ”Harva tulee ajatelleeksi, miten uusperhe voi rikastaa elämää”

Mukana matkusti kuitenkin ihana ja toivottu salaisuus, sillä Johanna odotti esikoistaan. Tuolloin 24-vuotias Johanna oli ehtinyt haaveilla äitiydestä jo pitkään.

Pikkukylän vastaanotto oli lämmin, mutta Johanna oli havaitsevinaan hienoista epäuskoa kyläläisten keskuudessa.

– Ihmiset kummastelivat, että minkä naisen se Asgeir on nyt löytänyt. Tuommoisen nuoren tytön, joka ei edes osaa norjaa. He eivät tainneet ottaa suhdettamme ihan vakavasti, Johanna muistelee Anna-lehden haastattelussa.

”Oli ihanaa olla ensin raskaana ja sitten hoitaa pikkuvauvoja”

Olli syntyi keväällä 2007, ja kuopus Aino kolme vuotta sen jälkeen.

Lasten kanssa kotona oleminen oli Johannalle erittäin suuri ilo.

– Oli ihanaa olla ensin raskaana ja sitten hoitaa pikkuvauvoja. Me emme ikinä tarvinneet lastenvahtia. Nautin niin valtavasti siitä, että sain olla lasten kanssa kotona. Se oli elämäni onnellisinta aikaa.

Vaikka lapset antoivat Johannalle paljon, hän kaipasi puolisoaan jakamaan ilonaiheet, kuten myös arkisemmatkin hetket.

Johannaa 13 vuotta vanhempi Asgeir järjesti ammatikseen urheilukalastusmatkoja. Työ vaati paljon reissaamista ja myös poissaoloa perheen luota.

Tuolloin syntyi hetken mielijohteesta Kalastajan vaimo -blogi. Aluksi Johannan oli tarkoitus vain päivittää kuulumisiaan ystäville, mutta blogin yhtäkkinen suosio pääsikin yllättämään.

Johanna oli yksinäinen. Hän ei kuitenkaan halunnut vaatia miestään luopumaan työstä, jota tämä rakasti. Päivä päivältä oli kuitenkin selvempää, että pari vielä eroaisi.

– Olin miettinyt asiaa niin pitkään, ettei lopullisen ratkaisun tekeminen oikeastaan ollut enää vaikeata. Asgeir ei tainnut uskoa, että todella lähtisin. Kun ero toteutui ja muutin pois, hän varmaan pelkäsi, että palaisin lasten kanssa Suomeen.

Johanna oli kuitenkin vakaasti päättänyt jäädä kotikyläänsä ja rakentaa sinne omannäköisensä elämän.

Lue myös: Yksi oivallus olisi kaikille hyväksi, sanoo suuren uusperheen äiti Niina – kurkkaa arkeen, johon kuuluu 8 henkeä, 4 koiraa ja kohta myös vauva

Uusi rakkaus oli yllätys kaikille

Eron jälkeen Johannan oli vaikea uskoa, että löytäisi vielä rinnalleen uuden puolison. Lillesand on pieni kylä, jossa kaikki olivat tuttuja jo entuudestaan.

Tinder-deittailukaan ei vaikuttanut Johannan jutulta.

Tuli kuitenkin päivä, jolloin Johanna päätti pyytää neuvolassa työskennellessään työkaveriaan lääkäri Olav Lauvdalia, 51, salsakurssille. Edellinen puoliso ei ollut ikinä suostunut Johannan toiveeseen kurssista.

Olav oli heti valmis. Hän oli ihaillut tavoittamattomissa ollutta Johannaa usein työpaikalla ja koittanut olla kaikin verukkein tekemisissä Johannan kanssa.

Hän ei kuitenkaan uskaltanut tehdä vakavampaa aloitetta, sillä tiesi Johannan olevan naimisissa.

Pari kävi yhdessä lounailla, kävelyillä ja tietysti tanssikurssilla, joka antoi tuulta purjeisiin.

Tätä nykyä pariskunta on naimisissa. Häitä vietettiin Mallorcalla lokakuussa 2021 pienimuotoisin menoin.

– Olav on meistä romanttisempi osapuoli. Hän haluaa aina halailla ja kulkea käsi kädessä. Hän myös sanoo usein olevansa edelleen ihan rakastunut. Minä toppuuttelen: mehän ollaan jo vanha pari ja naimisissakin!

Olli, 15, (vas.) ja Aino, 12, ovat antaneet Olaville hyväksyntänsä.

Lue myös: Uusperheeksi kasvamisen neljä vaihetta – hämmennystila voi kestää vuosia

”Tulos oli iso järkytys”

Lapsilleen Johanna esitteli Olavin heti ensimmäisen tanssitunnin jälkeen.

Kuopuksen oli helpompi hyväksyä äidin uusi kumppani. Esikoiselle se oli vaikeampaa. Johanna kuitenkin kertoi tehneensä selväksi, että on asioita, joista aikuiset päättävät.

Nyt hän iloitsee siitä, että Olav pärjää jo hyvin Johannan lasten kanssa, jotka asuvat vuorotellen molempien vanhempiensa luona.

Johannan ja Olavin rakkaus syttyi tanssikurssin myötä.

Pian häiden jälkeen pariskunta alkoi haaveilla yhteisestä lapsesta. Olavillakin oli entuudestaan kaksi lasta, jotka tosin ovat aikuisia.

Vauvahaaveista oli kuitenkin lopulta luovuttava. Se teki kipeää. Johannan mukaan asia sattui vielä enemmän Olaviin kuin häneen.

Tutkimuksissa nimittäin selvisi, että Olavin ei ollut enää mahdollista lisääntyä.

– Tulos oli iso järkytys, Olaville vielä suurempi kuin minulle. Pettymystä piti käsitellä vuosi, pari. Se vaikutti suhteeseemme ja sanomista tuli helpommin. Vasta viime aikoina suru on väistynyt. Olen alkanut iloita siitä, että lapset ovat jo isoja eikä uusia vauvoja enää tule.

Nyt Johanna nauttii omasta ajasta silloin, kun lapset ovat isänsä luona ja Olavilla työkiireitä. Silloin hän paneutuu käsitöihin eikä missään nimessä siivoa.

– Silloin kotona saattaa olla melkoinen sotku. En viitsi käyttää yhtään aikaa siivoamiseen. Nautiskelen siitä, että voin vain istua sohvalla neulomassa, Johanna ynnää kiireisimpien ruuhkavuosien jälkeen.

Haluatko tietää lisää? Lue juttu kokonaisuudessaan Annasta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X