Perhe-elämä 05.10.2021 Päivitetty 08.10.2021

Korona-aika syvensi lastensuojelun kriisiä, paljastaa järkyttävä tilasto: lasten ongelmat kasvussa, vanhemmat uuvuksissa, eikä tilanteeseen näy helpotusta

Kaikki koronapandemian vaikutukset eivät edes näy vielä, vaan vasta pidemmällä aikajänteellä. Haittavaikutuksia voidaan kuitenkin ehkäistä nyt.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Lastensuojelun Keskusliitto ja THL toteuttivat tämän vuoden keväällä selvityksen, johon vastasi 85 kuntaa ja 18 kuntayhtymää. Kyselyn tulokset ovat hyytävää luettavaa.

Kyselyyn vastanneista kunnista 40 prosenttia arvioi, että lastensuojelun asiakkaiden määrä on kasvanut koronan takia. Lisäksi noin puolet kunnista kertoi, että lastensuojeluilmoitusten määrä on noussut.

Lue myös: Uskallanko tehdä lastensuojeluilmoituksen? Nämä ovat seuraukset

Peräti 63 prosenttia kunnista arvioi, että lasten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet verrattuna koronaepidemiaa edeltävään aikaan. Yli puolet vastanneista kunnista arvioi myös vanhempien mielenterveysongelmien yleistyneen.

Sijoitetut lapset ja nuoret tulilinjalla

Koronakriisin tiedetään lisänneen lasten ja nuorten yksinäisyyttä. THL:n mukaan erityisesti sijoitettujen lasten sosiaaliset kontaktit ovat koronan takia merkittävästi harventuneet.

Sen lisäksi, että lasten ja nuorten on täytynyt käydä etäkoulua ja heidän harrastusmahdollisuuksiaan on voimakkaasti rajoitettu, kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset eivät ole päässeet entiseen tapaan kotilomille tartuntariskin vuoksi. Myös lasten tapaamiset sosiaalityöntekijöiden, terapeuttien ja psykologien kanssa vähenivät.

Yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kunnista arvioikin, että lastensuojelun asiakasperheiden vuorovaikutusongelmat, vanhempien jaksamattomuus ja lasten koulunkäyntiin liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet.

Samalla lastensuojelun asiakkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus heikkeni kuluneena talvena verrattuna syksyyn 2020.

Resursseja kaivataan

Jyväskylässä vietetään 5.–6.10. valtakunnallisia lastensuojelupäiviä. Lastensuojelun Keskusliitto julkaisi tapahtuman tiimoilta tiedotteen, jossa muistutetaan, että lastensuojelun palveluissa ja resursseissa on ollut puutteita jo ennen koronaa.

Kriisi on pahentanut tilannetta, ja monet perheiden palvelut ovat ruuhkautuneet.

Lue myös: Korona-ajan huoli: Moni äiti jää nyt todella yksin vastasyntyneen vauvan kanssa – ”Saamme päivittäin epätoivoisia yhteydenottoja”

Kaikki koronapandemian vaikutukset eivät edes näy vielä, vaan vasta pidemmällä aikajänteellä. Haittavaikutuksia voidaan kuitenkin ehkäistä nyt.

– Lasten ja nuorten hyvinvointi ei saa jäädä koronan jälkipuinnissa muiden asioiden varjoon, korostaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes tiedotteessa.

Siimes toteaa, että lasten ja nuorten palveluihin ja kohtaamiseen on kohdennettava riittävästi resursseja ja perheiden pitää saada apua nopeasti. Näin voitaisiin varmistaa, etteivät ongelmat perheissä syvene.

Lue myös: Lapsiperheiden ahdinko: ”Joulukeräyksessä 15-vuotias toivoi suihkusaippuaa” – näin voit auttaa pienituloisia, joille korona toi lisää koettelemuksia

Kommentit (1)

Todella tärkeä asia. Helsingissä kuitenkin tulossa apotti tietojärjestelmän käyttöönotto joka tulee entisestään pidentämään sitä milloin perheet tulevat saamaan palveluja. Koska peruspalvelut kurjistettu jo äärimmilleen niin sinne ei enää kaikkiin paikkoihin löydy osaavia tekijöitä jos tekijöitä ollenkaan , saati että osaavilla olisi aikaa perehtyä asiakkaiden tilanteisiin. Peruspalveluista lähetetään sitten eteenpäin hakemaan apua , missä jonot vain kasvavat. Tätä on todellisuus tällä hetkellä.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X