Lapsi raapusti lumeen yksinäisen hätähuudon – ”Raastaa äidin sydäntä”
Kerttu on vailla tuttuja leikkikavereita. Se sai hänet raapustamaan lumihankeen sydäntä särkevän, joskin luovasti keksityn, viestin.
Voi korona ja yksinäisyys, joka sitä seuraa!
Kaverien tapaamiset ovat nyt pannassa, ja sekös riipii monessa perheessä. Lapset valittavat pitkästymistään ja kaverien kaipuuta, mutta pahinta on tietenkin sydäntä särkevä yksinäisyys.
Marika Kniivilä todisti tyttärensä kaverien kaipuuta saapuessaan töistä kotiin. Hänen 11-vuotias tyttärensä oli muotoillut lumihankeen havuista sanat ”Haluan kaverin. T: Kerttu 11v. Asun A3.”
Nuoli johtaa Kertun huoneen ikkunan alle.
– Ujolle Kertulle tämä aika on todella hankalaa. Talossamme asuu muutama lapsi samasta koulusta, mutta Kertulle on vaikeaa käydä pyytämässä tuntemattomia leikkimään, äitinsä kertoo.
Kerttu asuu syrjemmässä, kun monet muut luokkalaisensa, jotka asustelevat koulun lähellä.
– Pihassamme on leikkinyt eräs tyttö, jota Kerttu kovasti haluaisi lähestyä. Sovimme, että kun tyttö seuraavan kerran tulee pihaan, menen Kertun mukaan.
Perheen aikuiset käyvät töissä päivisin. Kolme vuotta vanhempi veli on Kertun kanssa kotona, mutta yhteistä tekemistä ei tahdo löytyä.
– Kun tämä etäkoulu on ohi, niin kyllä minä panen kädet ristiin kyynärpäitä myöten. Toivotaan, ettei tällaista tilannetta tule enää koskaan. Raastaa äidin sydäntä seurata vierestä lapsen yksinäisyyttä.
Korona ja yksinäisyys: Voiko ystäviä tavata tähän aikaan?
Osa lapsista ei tapaa kavereitaan ollenkaan, varsinkin, jos perheessä on riskiryhmäläisiä. Vaikuttaa siltä, että monilla lapsilla on kuitenkin lupa leikkiä ulkona muutaman kaverinsa kanssa.
Muun muassa lasten infektiotautilääkäri Harri Saxen totesi Helsingin Sanomissa, että hän ei välttelisi leikkipuistoja tai estäisi lapsia tapaamasta kavereita, kunhan kaverien määrää on rajattu.
Saxenin mukaan lasten ei ole todettu olevan merkittäviä koronaviruksen tartuttajia.
Aihe jakaa kuitenkin mielipiteitä. Suomen hallitus on kehottanut välttelemään tarpeettomia tapaamisia. Lapsille ystävyyssuhteiden ylläpito muuten kuin kasvokkain on kuitenkin hankalampaa kuin aikuiselle.
Yhteisiä leikkejä on hankala toteuttaa muuten kuin yhdessä olemalla. Aikuisille taas miellyttävään yhteydenpitoon usein riittää kuulumisten vaihtaminen, vaikka hekin kaipaavat kasvokkaisia tapaamisia.
Näitä keinoja voitte kokeilla pitääksenne yhteyttä lapsen kavereihin.
Videopuhelut
Leikkiminen videopuheluissa vaatii hieman kekseliäisyyttä. Varaa lapselle leluja, kyniä ja paperia videopuhelun varalle. Yhteinen leikki hahmoilla saattaa onnistua, vaikka etäisyyttä kaveriin onkin.
Myös piirtäminen sujuu videon välityksellä. Voit auttaa lapsia valitsemaan aiheen, ja sitten molemmat piirtävät kuvan, jonka näyttävät toisilleen. Samalla voi vaikka jutustella.
Kirjeet
Pienikin lapsi voi piirtää kaverilleen kirjeen. Taiteilun jälkeen aikuinen voi toimita kirjurina, ja lapsi voi sanella. Isompi lapsi voi jo itse raapustaa kirjeen kaverilleen.
Kirjeeseen on kiva sujauttaa myös jotakin muuta pientä ja kevyttä yllätystä, kuten pääsiäisen aikaan vaikkapa pari pientä suklaamunaa.
Pelit
Nyt voi hyvillä mielin höllätä tiukasta ruutuajasta ja ajatella, että pelaaminen on lapselle yhteistä ajanvietettä kavereiden kesken. Verkon yli voi pelata yksinkertaisimmillaan laivanupotusta, jätkänshakkia tai sanapelejä eri sovelluksin, mutta myös kiehtovia seikkailupelejä kaksin tai joukkueena.
Jos koukuttuminen pelottaa, ladatkaa peli puhelimen sijaan tabletille tai vanhemman puhelimelle. Silloin se ei ole aina mukana.
Parvekehuutelutreffit
Voisitteko huhuilla naapuriperheelle parvekkeelta? Kaveri on näkyvillä, mutta turvaväliä jää riittävästi. Kauniilla ilmalla jutustelu parvekkeella piristää päivää. Myös aikuiset voivat samalla vaihtaa kuulumisia.
Varovainen täytyy kuitenkin olla, ettei kurkottelu menee liiallisuuksiin. Aikuisen täytyy olla aina parvekkeella mukana, jotta innokkuudesta ei koidu vaaratilanteita.
Lue myös: Lapsi ikävöi kavereitaan: asiantuntija kertoo, miten lasta voi auttaa korona-ajan yksinäisyydessä
Jaa oma kokemuksesi