Perhe-elämä 05.09.2019 Päivitetty 21.07.2020

”Kostan vauvan tulon teille, en vauvalle” – Näin isoveli tai isosisko voi reagoida perheenlisäykseen

Palauta vauva sairaalaan -sisarus irvistelee ja vie tulokkaan lelut. Vauvan takia -sisarus omii puhelimesi, koska ”vauva haluaa katsoa videoita”. Tunnistatko tyypeistä omasi?

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock

Vauva syntyi, esikoinen ärsyttää? Tunne on monessa perheessä tuttu, mutta vaiettu tabu. Isosisarukseksi tuleminen ei ole lapselle mikään pikku juttu.

Yhtäkkiä pitäisi osata jakaa läheistensä huomio uuden, vaativan tulokkaan kanssa, ja vielä tuntea “oikeanlaisia” eli muitten toivomia ja hyväksymiä tunteitakin siitä!

Pieni isosisarus voi reagoida valitsemalla jonkin seuraavista rooleista.

Maailman paras uutinen! -sisarus

Pinkeänä innosta tämä muksu kertoo vauvasta jokaiselle vastaantulijalle ja harjoittelee vauvanhoitoa kulkemalla kaikkialla vauvanukke paitansa sisällä “kantorepussa”. Vauvan synnyttyä on varottava hänen hoitointoaan, tai muuten pian löydät vauvan ihan eri huoneesta kuin mihin sen jätit – luovasti koristeltuna.

Vauva syntyi minua varten -sisarus

Vauva syntyi viihdyttämään isosisarustaan, tuumii tämä isoveli tai -sisko. Hän keksii mielessään vauvalle monenmoista käyttöä ja on pettynyt, kun pikkuinen ei heti osaakaan leikkiä tai edes kontata.

Palauta vauva sairaalaan -sisarus

Tämä kaveri oli täysin tyytyväinen perhe-elämäänsä pienemmällä kokoonpanolla, ja suhtautuu vauvaan kilpailijana, jota ei tarvita. Esikoinen ärsyttää muuttumalla vauvan saamasta huomiosta aggressiiviseksi, irvistelee tälle pelottavasti ja tempaisee lelut vauvan käsistä.

Filosofisempi versio edellisestä on kostan vauvan tulon teille, en vauvalle -sisarus. Hän halii ja pussaa söpöä ja viatonta vauvasisarustaan, mutta äksyilee vanhemmilleen ja saattaa yrittää jopa satuttaa heitä. Hehän tähän elämänmullistukseen ja tunnekuohuun ovat oikeasti syypäitä!

Olenkin jo iso -sisarus

Tämä isosisarus jakaa ihmiset isoihin, jotka voivat tehdä kaikkea, ja vauvoihin, jotka eivät voi. Ja koska hän itse ei selvästikään ole vauva, niin hänhän voi. Tästä lähtien hän voi melkein mitä vain! Varsinkin silloin, kun vanhemmilla on kiire vauvan kanssa, on aika kiiruhtaa itsenäisiin seikkailuihin pätemään.

Minäkin olen vauva -sisarus

Kun kerran halusitte uuden vauvan, niin tästäs saatte: Tämä isosisko tai -veli lakkaa käymästä potalla, alkaa syödä peukkuaan ja käy kiinni tisseihin. Hän ei osaa enää tehdä yksinkertaistakaan asiaa, kuten sukkien pukemista, omin päin ilman äitiä. Tai ei ainakaan sillä hetkellä, kun äidin pitää keskittyä vauvaan.

Iilimatosisarus

Kiehnää vauvassa kiinni taukoamatta ja näprää häntä koska hän on “niin söpö ja pehmeä”, riippumatta siitä, onko pienokainen leikkimatolla, tissiä imemässä vaiko neuvolan vaa’alla. Tämä isosisarus ei tahdo päästää sinua vauvan kanssa minnekään, ellei saa olla mukana.

Teen aivan kaiken kielletyn -sisarus

Saadakseen huomion vauvasta itseensä tämä esikoinen ärsyttää tahallaan tekemällä kaiken, minkä tietää kielletyksi. Sehän on varma konsti!

Edellisen alalaji on teen kaiken kielletyn vauvan takia -sisarus. Tämä ovelus on keksinyt, että torut voi yrittää muuttaa kehuiksi verhoamalla omat toimet huomaavaiseksi isosisaruudeksi. “Kiipesin karkkikaappiin, koska halusin tarjota vauvalle suklaata”, hän selittää naama kaakaorasvasta ruskeana, ja lisää: “Nappasin muuten puhelimesi, koska vauvalle piti näyttää piirrettyjä!”

Pikku peili -sisarus

Vahtii haukkana pienempäänsä, estää tätä syömästä leluja ja roskia, lohduttaa tätä itkuissa ja ylipäätään puhuu tälle aivan niin kuin sinä. Asiat, jotka olet selittänyt hänelle, kerrotaan varmasti vauvallekin. Joskus korviasi kuumottaa kun hän imitoi niin nolostuttavan tarkasti omaa torumisäänensävyäsi.

Kuin vauvaa ei olisikaan -sisarus

Tämä lapsi ei halua kuulla vauvasta mitään. Hän vaihtaa heti puheenaihetta tai napsauttaa valikoivan kuulonsa pois päältä, kun pikkusisarus tulee puheeksi. Vauvan synnyttyä häntä ei voisi vähempää kiinnostaa.

Mystisempi versio tästä lapsesta on kuin äitiä ei enää olisikaan -sisarus. “Missä minun äitini on?” hän kysyy synnytyssairaalassa, ja alkaa kurkistella sängyn alle ja kaappeihin, vaikka puhut hänelle ja kutsut halaamaan vauva sylissäsi. Sinähän olet nyt muuttunut vauvan äidiksi.

Anna: Sisaruskateuden voi voittaa

Tosiasiassa ani harva lapsi edustaa tyylipuhtaasti vain yhtä näistä reagoijatyypeistä. Aina kun tulee uusia muutoksia vauvaperhe-elämään – esimerkiksi kun vauva tulee sairaalasta kotiin tai oppii liikkumaan – isosisaruksella on otollinen hetki vaihtaa suhtautumistapaa. Useimmat pienet isosisarukset käyvät läpi useamman tai jopa kaikki tavat reagoida.

Lue myös: 

Esikoinen, keskimmäinen, kuopus vai ainokainen? Näin syntymäjärjestys vaikuttaa lapsesi elämään

Esikoinen on elämäni keskipiste, voinko koskaan rakastaa uutta vauvaa yhtä paljon?

Samae Koskinen ja toisen lapsen isyys: ”Esikoinen kysyi, kumpaa te rakastatte enemmän”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X