Koti 16.08.2019 Päivitetty 21.08.2023

7 henkeä ja 72 neliömetriä? Moni perhe karsii nyt tilaa, tavaraa ja huoneita – ”Teinit soittelevat vaatehuoneesta”

Karoliina Beckmanin perheellä ei ole autoa, TV:tä eikä sohvaa. Tavaroista luopuminen on vapauttanut aikaa olennaiseen. ”Minimalismi mahdollistaa elämän maksimoinnin.”

Teksti
Moona Laakso
Kuvat
Karoliina Beckman
7 kommenttia

Karoliina Beckman, 36, elää yrittäjämiehensä kanssa uusperhearkea 72 neliön loft-asunnossa Lahdessa. Perheeseen kuuluvat miehen 14-vuotiaat kaksospojat ja yhteiset 4- ja 1-vuotiaat pojat. Viides poika syntyy perheeseen syksyllä.

Järven rannalla sijaitsevassa asunnossa on vain yksi makuuhuone eikä sitäkään ole erotettu väliovella. Makuuhuoneessa on parisänky, jossa tulevan vauvan on tarkoitus nukkua vanhempien kanssa. Esikoiselle oli hankittu pinnasänky, mutta se jäi käyttämättä. Myös erilliset lastensängyt perhe on kokenut tarpeettomiksi.

1,5 metriä korkea makuuparvi toimii lasten valtakuntana. Kaikki perheenjäsenet nukkuvat normaalikokoisilla futon-patjoilla.

Lue myös: Jenni odottaa lasta, jonka kanssa arki alkaa 31 neliön yksiössä

– Alkujaan talo on ollut paitatehdas, sittemmin palolaitos ja vuonna 2017 rakennukseen valmistui loft-asuntoja. Asuntomme kohdalla olivat ennen paloautot valmiudessa lähtöön, Karoliina kertoo.

Perhe asuu alimmassa kerroksessa, joten asuntoon kuuluu myös piha. Eteinen, keittiö ja olohuone ovat yhtenäistä tilaa. Yli neljä metriä korkeaa tilaa valaisee luonnonvalo vuoden ympäri yhden seinustan korkuisesta lasi-ikkunasta.

Oma rauha haetaan töistä, kahviloista ja luonnosta.

Moni tuttu on kummastellut perheen asumisratkaisua. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 keskimääräinen asuinpinta-ala henkilöä kohden oli 41 neliömetriä – Karoliinan perheessä 10. Perhe itse kokee, että tilaa on jopa liikaa.

– Kun perheessämme oli kolme lasta, asuimme 45 neliön kaksiossa. Sekin tuntui sopivalta emmekä osanneet kaivata enempää tilaa.

Haastavinta avoimessa kodissa on oman tilan saaminen.

– Teinit puhuvat salaisimmat puhelunsa vaatehuoneessa tai kylppärissä. Makuuparvella on oma rauhansa, kun sinne ei alakerrasta näe, vaikka äänet osin kuuluvat muualle asuntoon. On ihana olla lasten kanssa yhdessä ja nähdä kaikki helposti koko ajan. Oma rauha haetaan töistä, kahviloista ja luonnosta.

Haasteita luo yksi WC koko perheen ollessa koossa: – Aamuisin ja iltaisin voi syntyä jonoa tai kinaa siitä, kenen vuoro on.

Kaupasta vain ruokaa ja kukkia

Karoliinan innostus materialistiseen yksinkertaisuuteen sai alkunsa hänen työskennellessään opiskeluaikoina sisustusmyyjänä.

– Työpaikalla jatkuvasti vaihtuvat sesonkituotteet ja tavarapaljous teki sen, että kodistani muodostui hyvin mustavalkoinen ja minimalistinen.

Karoliina tunnustaa miehensä olevan paljon minimalistisempi.

– Hän inhoaa tavaraa ja on sitä mieltä, että meillä on edelleen liikaa rojua.

 

Nykyiseen kotiin muuttaessa Karoliina laittoi kodin tekstiilit kiertoon ja hankki jokaiselle samanlaiset lakanat ja hamam-pyyhkeet. Näin entinen liinavaatekaappi vaihtui kahteen lipaston laatikkoon.

Tavallinen imuri taas vaihtui varsi-imuriin Karoliinan huomatessa, että imuroinnin tarve lasten kanssa on päivittäistä. Koko kodin kerralla imuroimiseen ei myöskään tuntunut olevan aikaa.

Myös kylpyhuone koki muutoksen lasten myötä, kun Karoliina vaihtoi lukuisat purnukat kaikille sopiviin kosmetiikka- ja hygieniatuotteisiin. Karitevoi kosteusvoiteena sopii niin aikuisille kuin lapsille ja pesuaineet ovat samat kaikille perheenjäsenille.

Lahjoiksi läheiset osaavat tuoda elämyksiä tai valmista ruokaa.

Minimalismi on vaikuttanut perheen kulutustottumuksiin.

– Ostamme oikeastaan vain ruokaa ja palveluita. Ja kukkia, niistä en tingi!

Kierrätys ja kestävyys ovat osa perheen minimalismiajattelua eikä kaikkea tarvitse itse omistaa:

– Jos tavaraa hankitaan, sitä mietitään etukäteen ja selataan ensiksi käytetyt vaihtoehdot sekä kysellään sukulaisilta. Lahjoiksi läheiset osaavat tuoda elämyksiä ja palveluita tai valmista ruokaa, lapsiperheen luksusta. Auton kokisimme arjessa taakkana. Laatikkopyörässä kulkevat niin lapset kuin ruokaostokset. Tarpeen mukaan voimme lainata tai vuokrata auton.

Lasten harrastusvälineet sallittu

Tyypillisesti lastentarvikkeet ja -lelut valtaavat kodin. Myös Beckmaneilla on leluja enemmän mitä lapset käyttävät. Osa leluista on piilossa vaatehuoneessa ja Karoliina vaihtaa niitä silloin tällöin kiinnostuksen ylläpitämiseksi.

Lastenvaatteitakaan ei Karoliinan mielestä voi olla minimaalisesti, koska ne likaantuvat helposti.

Tuplarattaita ei ole lasten pienestä ikäerosta huolimatta hankittu, vaan Karoliina on pitänyt vauvaa kantorepussa taaperon ollessa rattaissa. Samalla tavalla hän aikoo edetä tulevan vauvan saapuessa. Vaunuja tosin perhe on joutunut hankkimaan kahdet, tavallisten lisäksi matkarattaat, sillä perhe matkustaa jonkin verran.

Lasten harrastusaikaa Karoliina on jo miettinyt kauhulla.

– Kun jokapäiväisessä arjessa on kohta kolme harrasteikäistä poikaa, niin luulen erilaisten harrastusvälineiden valtaavan kodin. Se on sitten vain minimalismin ylittävä arvovalinta, että emme halua tinkiä heidän harrastusasioistaan.

Voin olla kotiäiti, kun raha ei uppoa tavaraan

Minimalistinen elämäntapa on vaikuttanut positiivisesti talouteen. Perhe sijoittaa tavaroissa ja teoissa niihin asioihin, jotka ovat heille arvokkaita. Arjen kulut ovat kohtuulliset ja osin elämäntavan ansiosta Karoliina on voinut olla lasten kanssa kotona heidän ollessa pieniä.

Karoliinalle itselleen isoin asia on ollut oman projektin, Mamabreikki-sivuston luominen. Hän sai idean äitejä voimauttavasta verkkopalvelusta hypätessään urasuuntautuneesta arjesta kotiäidiksi. Nyt Karoliina pystyy keskittymään kahteen unelmiensa työhön: valmentamiseen ja kotiäitiyteen.

– Elämäntyylimme ansiosta pystyin valitsemaan Mamabreikin kehittämisen sen sijaan, että olisi pitänyt palata taloudellisesta tai henkisestä pakosta työelämään, Karoliina sanoo.

– Minimalismi on antanut vapauden valita, emmekä ole pakotettuja ratkaisuihin esimerkiksi vain rahan takia. Tämä on meille ehkä se suurin arvo tässä elämäntavassa.

Lue myös: Näin vauvankin elämä mahtuu yksin asuvan Jennin 31-neliöiseen kotiin

Kommentit (7)

Kannatan itsekin yksinkertaista elämäntapaa. On avarampi elää. Muutin aviopuolisoni kuoltua 240neliöisestä omakotitalosta 32 neliöiseen mökkiin. Ah,mikä ihana elämä . Nyt asun 35 neliöisessä Kerrostalo yksiössä. Edelleen sama ihana fiilis. Elämä on ihanaa kun sen oikein oivaltaa. Nuoruudessa pantattu elämänviisaus.

Kukin taaplaa tyylillään. Itseäni ahdistaisi moinen minimalismi, vaikken ylenpalttista runsauttakaan kannata.
Tarvitsen myös välillä omaa tilaa. Olisi kauheaa, jos ei saisi vedettyä joskus ovea kiinni perässään muualle kuin vessaan.

Pikkulapsiperheessä varmasti toimiva ratkaisu, että kaikki ovat samassa tilassa, mutta kouluiässä viimeistään tarve omaan yksityisyyteen tai työrauhaan lisääntyy. Hyvä miettiä, että mistä se oma rauha/oma tila löytyy, kun sitä tarvitaan esim. läksyjen tekoon tai muuten vaan rauhoittumiseen.

Olihan heillä teini-ikäiset kaksospojat!

Juuri näin,teinit tarvitsevat jo oman huoneen ja rauhan

Kaikesta voi toki kilpailla. Minimalistit ja tavaran karsijat tuntuvat olevat tässä erityisen hyviä.
Tuota listaa katsoessa voisi kyllä ajatella, että esimerkiksi kuivausrummun hankinta vähentäisi tarvetta omistaa vaatteita ja liinahaatteita.
Meillä on kyllä paljon tavaraa, ylimääräistäkin, mutta vain yhdet lakanat jokaiselle. Kun on kuivausrumpu, voin riisua sängyt aamulla, pestä ja kuivata lakanapyykin päijän aikana ja pedata illaksi taas sänkyyn. Samoin vaatteet saa kiertämään pyykissä nopeammin, eikä kuivaustelineitä yms. tarvitse pitää tiellä ja näkyvillä. Ilmoista riippumatta pyykki on kuivaa aina reilussa tunnissa.

Tuskinpa tavaroiden vähyys on kilpailu. En käsitä miksi joka asian kohdalla sitä ajatusta viljellään.
Kuivausrumpu on melko turhake, energian ja rahojen syöjä. Tekstiilien on hyvä antaa välillä ns. levätä. Kuitujen palautuminen pesun jälkeen pidentää tekstiilin käyttöikää. Siksi esim. kahdet lakanat on hyvä olla. Se vie kaappitilaa minimaalisen vähän, tai voihan sitä säilyttää patjan alla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X