Koti 18.01.2016 Päivitetty 20.06.2023

Ekosiivoojan vinkit: näin siivoat ekologisesti

Ekosiivoajan vinkkilistaan eivät kuulu erikoiset puhdistuskemikaalit. Sieltä löytyvät keittiön ja lapsiperheen perustarvikkeet: sooda, etikka, peruna, hammastahna ja vauvaöljy.

Teksti
Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuvat
123RF

Ekosiivooja hyödyntää sekä keittiön että kylpyhuoneen kaappien sisältöä siivotessaan. Ekosiivooja suosii saippuapohjaisia siivousaineita ja karttaa myrkyllisiä kemikaaleja. Tarvittaessa sankarimme tekee ihmeitä vauvojen puhdistuspyyhkeillä ja vauvaöljyllä.

Keskustele: Listatkaa tähän ekologisia siivous- ja pyykkivinkkejä

Sooda

Superaine sooda toimii sekä keittiössä että kylpyhuoneessa. Hetken vaikutettuaan se irrottaa pelkällä rätillä ja vedellä keraamiselle liedelle jämähtäneet maitopuuron roiskeet.

Uunivuoasta se irrottaa pienen seisottamisen jälkeen kiinni palaneet ruokaroippeet, joita muuten saa hinkata hartiavoimin.

Tummuneet teekupit puhdistuvat hyvin ja helposti seisottamalla niissä yön yli soodavettä. Pelkkä huuhtelu riittää päälle.

Kylpyhuoneessa sooda puhdistaa sekä wc-pöntön että lavuaarin hohtavan puhtaiksi aivan hetkessä. Pinttyneemmät kaakelit vaativat vaikutusajan.

Sooda toimii kuin mikä tahansa hankausaine, ja siitä ja vedestä saa tehtyä tahnan, joka on tehokas apu kaikille pinttyneille pinnoille.

Huom! Auton puhdistamiseen sooda ei käy, sillä konepellistä se vie kiillon.

Keskustele: Ruokasooda ja kahvinkeittimen pesu?

Etikka

Etikka toimii ensiapuna tukkeutuneen tiskialtaan viemärin avaamisessa. Sitä voi lorauttaa viemäriin ja hetken kuluttua laskea hanasta kylmää vettä päälle. Samalla häipyy myös ikävä haju.

Etikka onkin tehokas erityisesti hajunpoistossa. Se vie tunkkaisen hajun komeroista ja huoneista, jos esimerkiksi kahvikupillinen etikkaa saa vaikuttaa vähintään yön yli. Etikka myös pehmentää pyykin huuhteluaineen tapaan.

Lue myös: Näin lopetat riitelyn kotitöistä – 3 vinkkiä psykologilta

Keskustele: Etikan hyötykäyttö

Vauvojen puhdistuspyyhkeet

Pienten lasten äitien vakiovaruste eli vauvojen puhdistuspyyhkeet ovat kätevä pika-apu paitsi reissun päällä myös pikasiivoustilanteissa. Pyyhkeillä saa puhtaaksi yhtä hyvin niin äidin puseronrinnuksen kuin auton ja turvaistuimen pinnatkin sekä piirustusjäljet seinistä ja keittiöpintoihin pinttyneen rasvan.

Puhdistuspyyhkeissä on vain se huono puoli, että ne jättävät pinnat hyvin liukkaiksi, eli ne eivät käy lattioiden pyyhkimiseen. Ympäristön kannalta kertakäyttöpyyhkeet eivät ole kestävä vaihtoehto säännöllisesti käytettynä.

Keskustele: Te, jotka ette käyttäisi puhdistuspyyhettä joka päivä

Vauvaöljy

Vauvaöljy taikoo ainakin suurtalousrosterilla silatuista keittiönkoneista pois sormenjäljet ja ikävät läiskät.

Yhtä hyvin öljy ei kuitenkaan tunnu toimivan teräspintoihin, joita on markkinoitu erityisesti ”sormenjäljettöminä”, olivat ne sitten käytännössä sitä tai eivät.

Lue myös: 5 vinkkiä: näin pidät lapsiperheen kodin siistinä

Keskustele: Vauvaöljy ja aikuisen kuiva iho

Hammastahna

Hammastahna puhdistaa nopeasti ja hellävaraisesti tummuneen hopean. Riittää, kun hankaa puhdistettavat pinnat tahnalla ja pehmeällä kankaalla kiiltäviksi ja lopuksi huuhtelee.

Lue myös: Vauvan tarvikkeet – nämä vauva tarvitsee

Peruna

Jääkaapin hajuja voi kokeilla poistaa laittamalla sinne puolikkaan raa’an perunan.

Lue myös: Vauva tulossa koiraperheeseen: ota nämä asiat huomioon

Keskustele: Siivousvinkkejä vailla!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X