Kuinka välttää vaarallisia kemikaaleja ja irtoavia osia – näin ostat lapsellesi turvallisen lelun
Mitä asioita tulisi ottaa huomioon lelua ostaessa? Voiko leluja hankkia turvallisesti myös nettikaupoista? Vanhemman vastuu lelujen hankinnassa on suuri.
Viime vuosien hittilelu spinneri, lasten perinteinen puupalapeli, vauvan helistin ja nyt uusimpana, suurta suosiota saanut Squishies-muovilelu, jota voi puristella kasaan – nämä kaikki löytyvät vuoden sisällä Tukesin vaaralliseksi toteamien lelujen listalta.
Miten voi varmistaa, että ostoskoriin päätyvä lelu on lapselle turvallinen?
Suomessa tiedot löytyvät helposti
Suomessa ja EU-alueella myytävien lelujen turvallisuusvaatimukset ovat tiukat.
Vaikka kukaan ei voi taata, että jokainen kaupasta löytyvä yksittäinen lelu on turvallinen, niitä valvotaan hyvin, ja mahdollisista turvariskeistä tiedotetaan avoimesti kuluttajille.
Jos jokin lelu paljastuu Suomessa turvattomaksi, se merkitään aina Tukesin markkinavalvontarekisteriin. Sieltä löytyy myös tieto siitä, onko lelu määrätty kodeista takaisinvedettäväksi.
Ulkomailta ostettujen lelujen tilanne on monimutkaisempi. Tästä huolimatta yhä useampi vanhempi tilaa lapsilleen vapaa-ajan viihdykkeitä ulkomaisista nettikaupoista.
Aasiasta tilatut lelut ovat halpoja, erikoisia ja niitä voi tilata nopeasti kotiovelle vaikka kymmeniä – mutta niiden turvallisuudesta ei ole vastuussa kotimaassa kukaan.
Vaarallisia Squishies-leluja löytyy nettikaupoista edelleen
Kaikki EU-alueen vaaralliseksi todetut tuotteet löytyvät viranomaisten yhteisestä, englanninkielisestä Vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmästä. Jos leluja on tilannut eurooppalaisesta verkkokaupasta, voi tietoa yksittäisen lelun vaarallisuudesta etsiä sieltä.
Järjestelmästä löytyy muun muassa useita tukehtumisvaaraa aiheuttavia Squishies-leluja, joita on ollut myynnissä monessa Euroopan maassa. Ne on hiljattain vedetty kokonaan pois Suomen markkinoilta, sillä ne sisältävät vaarallisia kemikaaleja ja niissä on pienille lapsille tukehtumisvaaraa aiheuttavia irtoavia osia.
– Lelujen turvallisuuteen liittyvät asiat tunnistetaan täällä ja niihin kiinnitetään huomiota. Kansainvälisessä verkkokaupassa Squishies-leluja on kuitenkin runsaasti tarjolla, Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi sanoo Tukesin asiasta lähettämässä tiedotteessa.
Kun vanhempi siirtyy ostamaan leluja Euroopan ulkopuolisista nettikaupoista, muuttuu turvallisuuspuutteiden selvittäminen jo hankalammaksi, ellei mahdottomaksi.
Lapset kuulevat erikoisuuksista kavereiltaan
EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen suosio kasvaa jatkuvasti. Myös moni lapsi tietää, että verkkokaupoista on saatavissa asioita, joita ei löydy lähimarketista. Lapset esimerkiksi osaavat hakea verkosta erikoisia, Suomen kaupoista puuttuvia kemikaaleja limantekoa varten.
Tukesin mukaan suomalaislapset ovat ostaneet EU:n ulkopuolisista nettikaupoista booraksia limalaboratorioita varten, ja myyneet sitä myös eteenpäin kavereilleen. Näin sana kemikaaleista leviää lasten parissa.
Booraksi, samoin kuin boorihappo, on kuitenkin luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi, eikä sitä saa tilata omaan käyttöön saati myydä eteenpäin.
Tämä tieto voi jäädä vanhemmalta piiloon, sillä kansainvälisissä verkkokaupoissa myynnissä olevista kemikaaleista puuttuvat usein EU:ssa vaadittavat varoitusmerkinnät.
On kuitenkin vanhemman vastuulla tietää, mitä lapset verkosta tilaavat ja hakevat sekä kieltää tilaukset, jos tuotteet vaikuttavat epäilyttäviltä.
Puuttuvien merkintöjen lisäksi nettikauppojen lelut eivät välttämättä täytä eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia, eikä niille löydy myöskään vastuutahoa, jos ongelmia ilmenee.
Näin ostat turvallisen lelun
Miten voisi sitten varmistaa, että oma lapsi leikkii turvallisilla leluilla?
Tässä muutamia hyviä vinkkejä lelunhankintaan:
- Osta lelu luotettavasta liikkeestä tai verkkokaupasta. Ne vastaavat leluista, joita myyvät. Kaikki lelumyyjät eivät ole yhtä vastuullisia terveys- ja turvallisuuskysymyksissä. Tarkista huolellisesti lelut, jotka on tilattu verkkokaupasta tai saatu lahjaksi tai käytettynä.
- Huomioi lelujen ikäsuositukset. Varoitukset ovat leluissa syystä, eikä pienille lapsille tule antaa isommille tarkoitettuja leluja. Noudata erityisesti kieltoa, joka koskee 0–3 -vuotiaita lapsia, ja valitse lelu, joka sopii lapsen kykyihin ja taitotasoon.
- Osta vain leluja, joissa on CE-merkintä. Se löytyy joko lelusta tai sen pakkauksesta ja ilmaisee, että lelu täyttää EU:n tiukat turvallisuusvaatimukset.
- Tarkista, että lelussa on mukana käyttöohjeet, jotka ymmärrät. Suomessa myytävissä leluissa ne tulee olla suomeksi ja ruotsiksi. Noudata lelun turvallisuus- ja käyttöohjeita.
- Älä osta vieraita kemikaaleja tai muita leikkitarvikkeita, joiden sisältö tai käyttötarkoitus ei ole selkeästi ymmärrettävissä. Ne voivat olla terveydelle haitallisia tai esimerkiksi helposti syttyviä.
- Varmista, että lelun rakenne on kestävä. Varsinkin pienelle lapselle lelua ostaessa kannattaa vielä itse arvioida, onhan lelu tarpeeksi kestävä eikä aiheuta tukehtumis- tai kuristumisvaaraa. Kannattaa myös pohtia, voisiko lapsi satuttaa sillä itsensä jotenkin muuten, jos hän päätyy käyttämään lelua alkuperäisestä käyttötarkoituksesta poiketen.
+ Jos huomaat ostamassasi lelussa turvallisuusongelman, ilmoita siitä aina joko lelun valmistajalle tai vähittäismyyjälle, jolta lelun ostit.
Näin vaaralliset lelut saadaan pois markkinoilta ja lasten ulottuvilta.
Lähteet: Tukes, EU:n lelujen turvallisuusvinkit
Jaa oma kokemuksesi