Koti 16.02.2017 Päivitetty 04.05.2023

Lastenvaunujen säilytys rapussa kuumentaa tunteita – kiellettyä, mutta miksi?

Kerrostalon ilmoitustaululle ilmestyi kieltolappu: lastenvaunuja ei saa säilyttää rappukäytävässä. Miksi se on kiellettyä? Ja missä rattaita sitten saa pitää? Selvitimme vastaukset kysymykseen, joka kuumentaa tunteita monessa taloyhtiössä.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Istock

Miksi en voi säilyttää lastenvaunuja rappukäytävässä?

Pelastuslaki kieltää tavaroiden säilyttämisen kulkureiteillä. Kerrostalon käytävään ei saa kerätä minkäänlaista tavaraa, ei edes lastenvaunuja.

Porraskäytävä on yleensä kerrostalon ainoa uloskäynti, joten siellä ei saa olla minkäänlaisia esteitä. Lisäksi käytävään jätetyt tavarat vaikeuttavat palomiesten toimintaa tulipalon sattuessa.

Rappukäytävän eteisaulassa on paljon tilaa. Miksi en voi jättää vaunuja sinne?

Eteiseen pätevät samat säännöt kuin muuhun rappukäytävään. Jos lastenvaunut syttyvät tuleen, niistä tulee voimakasta savua, joka leviää nopeasti ylöspäin rappukäytävään. Helsingin pelastuslaitoksen testissä palavat lastenvaunut täyttivät nelikerroksisen porrashuoneen savulla alle kahdessa minuutissa.

Pääkaupunkiseudulla sytytetään tahallaan vuosittain noin kymmenen lastenvaunua palamaan porrashuoneissa. Esillä olevat lastenvaunut voivat houkutella tekemään ilkivaltaa.

Missä lastenvaunuja saa säilyttää kerrostalossa?

Taloyhtiö voi itse päättää, missä lastenvaunuja saa pitää. Lastenvaunuille kannattaa suosiolla järjestää oma säilytyspaikka, joka sijaitsee erillään porrashuoneesta.

Uusissa kerrostaloissa vaunuvarastot huomioidaan nykyään melko hyvin jo suunnitteluvaiheessa.

Vanhoissa kerrostaloissa tilanne onkin hankalampi. Vaunuvaraston rakentaminen nähdään usein kalliina yksittäisenä investointina vain yhtä asukasryhmää varten. Mutta kannattaa muistaa, että samalla tavalla varastointia vaativat esimerkiksi rollaattorit ja pulkat. Toisaalta kyse on kaikkien asukkaiden turvallisuudesta mahdollisessa onnettomuustilanteessa.

Jos vaunuvarasto on hankalassa paikassa, voiko sen käyttämisestä kieltäytyä hankalaan kulkuun vedoten?

Se ei onnistu, sillä laki lähtee siitä olettamuksesta, että porrashuone on tyhjä.

Asukkaat voivat esittää kehittämistarpeita taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. Voitte yhdessä miettiä, olisiko teidän talossa kenties mahdollista parantaa kulkua vaunuvarastoon.

Voinko raahata lastenvaunut omaan asuntooni ja säilyttää niitä siellä?

Omassa asunnossasi saat säilyttää vaunuja miten haluat.

Kysymyksiin vastasi Suomen Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Camilla Volanen.

Lue lisää: Asiantuntijan vinkit: Näin valitset turvalliset lastenvaunut

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X