Koti 13.09.2019 Päivitetty 17.08.2023

Näin perheesi roskat mahtuvat lasipurkkiin – opettele yksi sana, jotta pärjäät hurjassa some-haasteessa

Zero waste, suomalaisittain nollahukka, villitsee niin maailmalla kuin Suomessa. Syyskuun haasteen innoittamana kokosimme vinkit jätteettömämpään lapsiperhearkeen.

Teksti
Moona Laakso
Kuvat
iStock

Zero Waste on kestävämpää elämäntapaa tavoitteleva ajattelumalli, jossa jätettä pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän. Ilmiön ympärille on kehittynyt sosiaalisesta mediasta tuttu lasipurkkihaaste, jossa viikon, tai jopa kuukauden, sekajätteet mahdutetaan lasipurkkiin.

Lapsiperheessä ajatus voi tuntua mahdottomalta, mutta kevyemminkin voi aloittaa. Nappaa näistä vinkeistä perheellesi sopivimmat. Pienikin muutos on kiitos niin kukkarolle kuin maapallolle.

Vaihda kertakäyttöiset kestotuotteisiin

Vaikka kertakäyttövaipat eivät enää päädy kaatopaikalle vaan poltettavaksi, pitävät kestovaipatkin pintansa. Kankaisia kestovaippoja saa tänä päivänä käytettynä halvalla, jopa ilmaiseksi, ja ne voi kierrättää eteenpäin.

Vielä ympäristöystävällisempää on harjoittaa vauvojen vessahätäviestintää, jolloin voi pärjätä kokonaan ilman vaippoja.

Kanna kauppareissuilla mukana kangaskasseja ja kestopusseja. Jos kestopussit unohtuvat, käytä luovuutta. Hedelmät ja vihannekset voi punnitsemisen jälkeen sujauttaa ostoskassiin ja tarrat liimata kassin kylkeen.

Korvaa talouspaperi pestävillä räteillä ja vanulaput kestovanulapuilla. Vaihda hammasharjat maatuviin bambuharjoihin.

Kieltäydy

Opettele sanomaan ei. Älä ota vastaan muovikrääsää ja kieltäydy ilmaistuotteista sekä pilleistä paikoissa, joissa niitä tarjotaan juomaan.

Pyydä lahjaksi lapsille sellaista, mitä he todella tarvitsevat tai tavaran sijaan elämyksiä. Unohda synttäreillä jaettavat lahjapussit tai jos sellaiset haluaa jakaa, voisitko vaikka leipoa jotakin tai lahjoittaa leluja, joilla omat lapset eivät enää leiki?

Yritä opettaa myös lapset kieltäytymään turhasta krääsästä.

Roskaa? Lasten lahjapusseja syntymäpäivillä.

Viljelemmekö roskaa ympärillemme, koska niin ”kuuluu tehdä”?

Lainaa, vuokraa tai osta käytettynä

Kaikkea ei tarvitse eikä kannata omistaa. Suurinta osaa lastentarvikkeista tarvitsee vain lyhyen aikaa tai harvoin. Hyödynnä netin vuokrauspalvelut kuten Liizi ja Kinspiring. Vaihtokauppaa voi harrastaa myös kaveripiirissä.

Jos jotain tarvitsee ostaa, hanki se käytettynä. Lastentarvikkeet pysyvät hyväkuntoisina, koska niitä käytetään yleensä vain lyhyen aikaa. Sama pätee lastenvaatteisiin, vaikka joskus tahrat jämähtävät paikoilleen. Jos vaate on aivan puhki kulutettu, voi sen vielä hyödyntää siivousrättinä.

Kun jotain on pakko ostaa uutena, älä sorru muotivillityksiin tai halvimpaan vaihtoehtoon, vaan panosta laatuun ja kestävyyteen. Valitse sellaisia tuotteita tai vaatteita, jotka sopivat väreiltään ja ominaisuuksiltaan lapselta lapselle.

Vietä aikaa ostoskeskusten sijaan kirjastossa. Vältyt heräteostoksilta ja uhmakohtauksilta, kun lapsesi kinuaa uutta muotilelua, jota et halua ostaa. Kirjastosta voi kantaa kotiin kirjoja niin paljon kuin jaksaa kantaa, eivätkä ne vie kotona tilaa kuin tilapäisesti.

Karsi ja yksinkertaista

Tarvitsetko todella kymmentä eri siivousainetta? Etikalla ja ruokasoodalla pääsee pitkälle. Samoista raaka-aineista valmistat niin yleissiivousaineen kuin dödön. Pyykin huuhteluaineeksi riittää pelkkä etikka, joka poistaa hajuja ja sähköisyyttä vaatteista. Marseille-saippua toimii tahrojen poistajana, käsitiskiaineena ja kokovartalosaippuana.

Internet on pullollaan tee-se-itse-ohjeita niin kauneudenhoitoon kuin siivoukseen.

Koko perhe voi käyttää samoja tuotteita. Mieti ovatko kaikki lapsille tarkoitetut astiat, lusikat ja nokkamukit tarpeellisia. Saatat huomata, että pärjäätte hyvin samoilla astioilla koko perhe.

Karsimalla vähitellen kodin tavaroita huomaat, ettet haluakaan enää täyttää kotiasi ylimääräisellä ja turhalla. Ajattele, että aina kun tuot kotiisi jotakin uutta, siitä pitää myös lopulta päästä eroon. Onko eroon pääseminen helppoa ja ympäristöystävällistä, vai lisääkö se jätettä ja kuormittaako se maapalloa?

Vältä muovia

Kiinnitä huomiota ostoksia tehdessäsi pakkausmateriaaliin. Osta kaikki mahdollinen irtotavarana. Muovilta on vaikea välttyä, mutta valitse tuote, jossa pakkausmuovia on vähiten.

Voit viedä kauppaan mukanasi omat rasiat, joihin pyydät tuoretiskiltä haluamasi raaka-aineet.

Vaihda shampoo ja pesunesteet paloihin, jotka on pakattu kierrätettävään materiaaliin.

Pakkaa lapsille välipaloiksi hedelmiä, pähkinöitä ja muuta, mikä ei sisällä pakkausmateriaalia. Unohda kertakäyttöastiat lasten synttäreillä. Vaihda muovipillit teräspilleihin. Vältä muovia lastenleluissa – puu on materiaalina niin paljon kauniimpaakin.

Ota lapset mukaan haasteeseen

Zero waste -ajattelussa on pohjimmiltaan kyse maapallon pelastamisesta. Menkää luontoon, ja kerro lapselle elämäntapojen vaikutuksesta ympäristöön ja eläimiin. Kun lapsi ymmärtää tekevänsä toiminnallaan hyvää luonnolle ja eläimille, se myös motivoi.

Selitä lapselle, mitä teette osaltanne niin itsenne kuin koko maapallon hyväksi noudattamalla jätteettömämmän elämäntavan viiden K:n sääntöä: kieltäytymällä, karsimalla, käyttämällä uudelleen, kierrättämällä ja kompostoimalla.

Zero Waste Finland -yhdistys haastaa suomalaiset syyskuun ajaksi kiinnittämään huomiota kertakäyttökulttuuriin.

Lähteet: The Good Trade, The Parenting Junkie, Zero Waste Home

Lue myös: 7 henkeä ja 72 neliömetriä? Moni perhe karsii nyt tilaa, tavaraa ja huoneita – ”Teinit soittelevat vaatehuoneesta”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X