Koti 29.12.2022

Teet lapsellesi palveluksen, jos osallistat häntä ikätasoisesti omakotitalon huoltoon ja seurantaan – Lue ammattilaisen vinkit!

Omakotitalon huolto koko perheen voimin kannattaa, jotta tietotaito omakotitalossa asumisesta siirtyy myös seuraavalle sukupolvelle.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Omakotitalon huolto on tärkeä osa omakotitalossa asuvien arkea, tai ainakin sen pitäisi olla.

Suomalaisista lapsiperheistä yli puolet asuu omakoti- tai paritalossa. Vaikka lapsiperheen kiireisessä elämässä riittää muutakin mietittävää, tietyt perusasiat omakotitalon ylläpidosta on tärkeää ottaa haltuun. Näin talo pysyy asumiskelpoisena ja säilyttää arvonsa.

Rakennusterveysasiantuntija ja rakennustekniikan insinööri Riikka Lintukangas suosittelee lämpimästi, että vanhemmat ottaisivat lapset mukaan omakotitalon huolto- ja tarkistustoimenpiteisiin. Työssään Lintukangas on havainnut, etteivät kaikki omakotitalossa asuvat aikuisetkaan tiedä, mitä tietoja ja taitoja omakotitalon huolto vaatii.

– Osallistamalla lapsia omakotitalon huolto- ja seurantatoimenpiteisiin tietotaito välittyy myös seuraavalle sukupolvelle.

Mutta mitä omakotitalossa asuvan perheen täytyy huomioida? Lintukangas kertoo, mitä kuukausi- ja vuositasolla kannattaa tehdä ja miten lapsia voi osallistaa talon hoitoon tavallisten koti- ja pihatöiden lisäksi.

Lue myös: Haluatko, että lapset osallistuvat siivoamiseen? Vältä nämä 6 virhettä

Omakotitalon seuranta kuukausittain

Useimmiten vesivahingot ja kosteusvauriot syntyvät hiljalleen pienestä tihkuvuodosta eivätkä äkillisesti räjähtäen. Vakuutusyhtiöt eivät kuitenkaan korvaa muita kuin äkillisiä vahinkoja.

Vesivahinkojen ja kosteusvaurioiden korjaaminen voi käydä siis hyvin kalliiksi. Perheen talouden ja terveyden tähden olisi tärkeää, että kaikki vesikalusteet, lämminvesivaraaja sekä vesimittari tarkistettaisiin kerran kuussa vuotojen varalta.

– Sisätiloissa vesikalusteita tarkistaessa voi ottaa vaikka talouspaperin käteen ja järjestelmällisesti käydä sillä läpi kaikki putket, joihin on pääsy, Lintukangas neuvoo.

Samalla on hyvä katsoa, ohjautuuhan mahdollisen ilmanvaihtokoneen kondenssivesi ehjää putkea pitkin suoraan viemärijärjestelmään. Monissa lämminvesivaraajissa on puolestaan etulevy, joka pitää osata irrottaa, jotta näkee kunnolla liitoksien ja putkien tilan.

Jos talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, kannattaa säätimestä seurata, onko järjestelmässä riittävästi painetta.

– Jos painetta joutuu jatkuvasti lisäämään, voi se kieliä vuodosta lämmitysjärjestelmässä.

Omakotitalon huolto ja seuranta vuositasolla

Olisi hyvä, että omistaja kävisi talon systemaattisesti läpi vähintään kaksi kertaa vuodessa. Mieluusti useamminkin, sanoo Lintukangas.

Ihanteellinen omatoiminen tarkastus käsittää alueen aina salaojan tasolta vesikaton huipulle asti. On hyvä ainakin tarkistaa seuraavat asiat:

  • Eihän vedenpinta ole kohonnut alarajaa ylemmäksi salaojien tarkistuskaivoissa?
  • Eihän pieneläimiä ole pesiytynyt minnekään?
  • Onko ilmestynyt hajuja, kosteutta tai värimuutoksia?
  • Ovatko tiivisteet ja lämmöneristeet paikoillaan?

Omakotitalon huolto onkin pitkälti seurantaa ja tarkastamista suurempien vahinkojen tai vahingonalkujen varalta. Lisäksi tiettyjä toimenpiteitä on suoritettava säännöllisin väliajoin:

  • Lattiakaivojen puhdistus (muutaman kuukauden välein)
  • Räystäskourujen puhdistus (vähintään syksyllä ja keväällä)
  • Ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto tai korvausilmaventtiilien puhdistus (pari kertaa vuodessa)

Osallista lapset omakotitalon huoltoon

Lintukangas on kuuden lapsen äiti. Vuosien varrella hän on kehitellyt erityisiä tapoja, joilla omakotitalon huolto ja seuranta voidaan toteuttaa koko perheen voimin aina pikkulapsia myöten.

– Lapsi kannattaa ottaa mukaan kierrokselle esimerkiksi silloin, kun tarkistetaan salaojia tai vesimittarin lukemia, hän opastaa.

omakotitalon huolto

Ikioma taskulamppu soveltuu myös sängyn alla asustavien mörköjen hätistämiseen!

Alla on lueteltuna lisää Lintukankaan vinkkejä lasten osallistamiseen.

  • Anna lapselle taskulamppu. Lähtekää yhdessä kierrokselle kotiin. Näkyykö pinnoissa halkeamia tai läiskiä?
  • Etsi lapsen kanssa yhdessä kaikki kodin lattiakaivot. Lapsi voi pidellä taskulamppua tai ojentaa roskiksen, kun vanhempi putsaa kaivon.
  • Pyydä lasta kurkkaamaan allaskaappiin taskulampun kera. Näkyykö vuotoja, kun vanhempi avaa hanan? Voitte vaihtaa myös rooleja päittäin, jos kaipaat asiaan lisävarmuutta.
  • Pieni harava pihatöissä. Kun vanhempi putsaa rännit, lapsi voi haravoida aineksen kasaan.
  • Tarjoa remppapuuhaa. Pikkulapselle voi antaa pienen vasaran ja nauloja, joita voi hakata sillä aikaa styroksiin, kun vanhemmat tekevät esimerkiksi terassiremonttia. Maalauspuuhissa anna pienelle lapselle esimerkiksi yli jäänyt lauta, pensseli ja vettä ajanvietteeksi.

Lue myös: Hutiostos talokaupoilla voi pahimmillaan tuhota perheen terveyden ja talouden – 3 ohjetta, joita talo-ostoksilla kannattaa noudattaa

TM Rakennusmaailma: Osaatko asumisen taidon? Myös taloyhtiössä pitää osata huolehtia näistä asioista itse

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X