Koti 05.09.2020 Päivitetty 29.10.2021

Räjähtävää kakkaa ja pierun elämää – mitä ihmeen kirjoja lapset lukevat? ”Kaikki keinot ovat nykyään sallittuja”

Kakkaa kirjahyllyssä? Kirjailijat ja kustantajat kertovat, että lapselle taika on aikuisten reaktioissa.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
kustantajat

Miksi koirat nuuhkivat pyllyjä? Maailman pieruisin kirja. Pierun elämää. Ei voi olla totta – kakka! Viime vuonna Suomessa julkaistiin ainakin kahdeksan lastenkirjaa, joiden aiheina on pyllyt, kakkaa tai piereskely.

Kustannustoimittaja Essi Kytöhonka WSOY:lta arvelee, että pyllykirja-buumi ei ole aivan sattumaa.

– Kaikki keinot ovat nykyisin sallittuja, jotta lapset ja nuoret saadaan kirjojen pariin, hän toteaa.

WSOY julkaisi Reetta Vehkalahden viimevuotisen lastenkirjan Pipsa Kopperoisen tutkimuksia: Pieru ja kaasut e-kirjana tänä kesänä. Kirjassa pieruista tehdään vakavasti otettavaa tieteellistä tutkimusta.

Pieru on sopivasti lasten kokemusmaailmaan kuuluva kuuma kaasu. Pipsa Kopperoisen tutkimuksissa on ennen kaikkea kyse lasten tieteellisistä tutkimuksista, Vehkalahti kertoo.

Hänen mielestään pieru- ja kakkahuumori on klassikkoaihe paitsi lastenkirjallisuudessa, myös kaikessa muussa viihteessä. Jo Antiikin Kreikassa harrastettiin pieruhuumoria.

Samaa mieltä on Otavan lastenkirjallisuuden kustannusjohtaja Kaisu-Maria Toiskallio. Otava julkaisi viime vuonna peräti neljä lastenkirjaa, joissa käsiteltiin peppuja, kakkaa tai pieruja.

– Nämä ovat aiheita, jotka kiinnostavat ja naurattavat lapsia aina. Viime vuosina tämän aihepiirin kirjoja oli hyvä kattaus tarjolla käännöskirjallisuutena. Supersuosittu Isämies ja räjähtävä kakka on kotimainen, Arttu Unkarin lasten romaanisarjan aloitus, Toiskallio kertoo.

Kakka voi naurattaa aikuisen reaktion takia

Pierun elämää –kirjan kustantaja Mari Koli Schildts & Söderströmsilta muistuttaa, että pieruhuumori naurattaa iästä riippumatta.

– Me kaikki pieremme. Lapsen mielestä mikään ole niin hauskaa kuin nähdä, miten isot ihmiset kikattavat samoille asioille kuin he itse, hän kommentoi.

Kakkaa ja pieruja lastenkirjojen aiheina.

Buumin pioneereja on Mestarietsivä Peppunen. Omaperäinen hahmo, jonka naama muistuttaa takapuolta, herätti hämmästystä ja kiinnostusta. Peppusia on julkaistu jo kolme, ja ne ovat kaikki olleet Suomen luetuimpien kirjojen listalla. Lokakuussa on tulossa uusi Peppunen.

– Minut hurmasi kirjan vauhti ja yllättävät käänteet yhdistettynä haastaviin arvoituksiin, joita on kivaa ratkoa yhdessä tai yksin lukiessa, kertoo kustantaja Nina Karjalainen kirjakustantamo Nemosta.

– Uskon, että Suomessa menestykseen on vaikuttanut myös Mayu Saaritsan erinomaisen omistautunut käännöstyö.

Yksi suosituimpia kakka-suurteoksia on vuonna 2017 julkaistu Tutki! Kakkaa (Oppi&Ilo). Se yksin löytyy myyntilukujen valossa jo 10 000 lapsen kirjahyllystä.

Nemo-kustantamon Karjalaisen mukaan etsivä Peppunen on lyönyt löylyä pepputeosten kysyntään. Niitä ovat myös saman kirjatalon Ronsulta pääsi paukku sekä varhainen äänikirja Pierubongarin opas.

– Pyllykirjassa pitää olla pieru. Se on Peppusenkin salainen ase, Nina Karjalainen toteaa.

Kaksplus kuuluu samaan konserniin kustannusyhtiö Otavan ja Nemon kanssa.

Lue myös: Täytyykö lapsen wc-pönttö vuorata paperilla yleisessä vessassa? Hygieniahoitaja kertoo parhaan vinkin wc-hygieniaan

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X