Koti 09.03.2024

Kuusihenkinen perhe keksi nerokkaan keinon käyttää tilaa – sen ansiosta vanhemmat eivät tarvitse enää omaa makuuhuonetta

Kekseliäs ratkaisu mahdollisti sen, että kaikki perheen lapset saivat omat huoneet.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
Haastateltavien kotialbumi, iStock

Mitä ihmettä nyt tehdään, Vuorelan perheessä pohdittiin, kun heidän omakotitalonsa huoneet alkoivat loppua kesken.

Perheen nuorin taapero on jo kuudes talon asukas. Makuuhuoneita kodissa on kuitenkin ainoastaan kaksi. Yksi luova ratkaisu talossa oli jo tehty, kun perheen teinitytölle oli oman tilan saamiseksi järjestetty tavallista huonetta matalampi soppi talon kellarikerroksesta.

Nyt viitosluokkalainen poika ja ekaluokkalainen tyttö eivät tuntuneet enää mahtuvan samaan huoneeseen. Kun tytöllä oli kavereita yökylässä, poika kaipasi selvästi pakoon pienempien hihittelyjä ja supatteluja.

Muutto puolestaan ei tullut kysymykseen, joten oli keksittävä keino, jonka avulla vanhempien makuuhuone voitaisiin antaa pojalle.

– Minulla ei mielikuvitus riittänyt, mutta mieheni Timo osaa miettiä asioita laatikon ulkopuolelta. Hän sai idean seinästä vedettävästä sängystä, Tea Vuorela kertoo.

Seinäsängyt ovat Suomessa melko tyyriitä: niiden hinnat liikkuvat tuhansissa euroissa. Siksi perheenisä tilasikin ohjeet ja sängyn mekanismin Yhdysvalloista, nikkaroi kokonaisuuden itse kasaan ja säästi näin sievoisen summan.

Tältä perheen sänkyratkaisu näyttää avattuna.

Osien kokoaminen vaati hieman ylimääräistä askarointia. Amerikkalaisilla sänkyjen vakikoot ovat erilaiset kuin Suomessa, joten samalla piti tehdä muutokset suomalaisia kokoja vastaavaksi.

– Jos sängyn olisi ostanut valmiina tai teettänyt mittatilaustyönsä, se olisi ollut paljon kalliimpi, Tea toteaa.

Kaikkinensa seinäsängylle tuli hintaa 1000–1200 euroa.

Helppo avata yhdelläkin kädellä

Sänky vedetään kahvojen avulla seinästä yöksi auki ja se onnistuu helposti yhdelläkin kädellä. Lopuksi sängyn alla oleva jalka käännetään pitämään se tukevasti paikoillaan.

Lakanat ja patjat menevät päiväksi piiloon kokonaisuuden sisään. Ainoastaan tyynyt eivät sinne mahdu ja ne täytyy säilyttää muualla.

Suljettuna sänky näyttää normaalilta kaapistolta.

Perhe iloitsee myös siitä, että uuden ratkaisun myötä tilan yleisilme kotona on samalla hiukan siistiytynyt.

– Sänky ei jää enää päiväksi petaamattomaksi.

Uusien tilaratkaisuiden myötä myös vaatteiden säilytystä mietittiin perheessä uudelleen, kun vanhempien makuuhuone ja sen vaatekaapit siirtyivät pojalle. Tilaa vaatteille raivattiin vaatehuoneesta ja ostettiin uusi lipasto.

– Samalla tuli pakosta karsittua vaatekaappia, mikä on vain positiivista, Tea toteaa.

Tilanne muuttuu lasten kasvaessa

Kun vanhemmat luopuvat omasta huoneesta, se väistämättä herättää kysymyksen, tuleeko samalla luopuneeksi omasta rauhastaan kotona. Tea Vuorela kuitenkin huomauttaa, että ennen aikuiset nukkuivat yläkerrassa aivan lastenhuoneiden vieressä.

– Olohuoneemme on keskikerroksessa, jossa ei nuku kukaan muu.

Vuoreloiden lapset ovat myös syntyneet reiluilla ikäeroilla, ja perheen vanhin tyttö on jo 16-vuotias.

– Kun lapset kasvavat ja muuttavat kotoa, saamme vielä makuuhuoneenkin takaisin.

Alun kokemusten perusteella perhe suositteleekin myös muille tilahaasteiden ratkaisemiseen seinästä vedettävää sänkyä. Kun laittaa luovuutta ja raksataidot peliin, aina ei tarvita lisäneliöitä.

Lue myös: Tarvitseeko lapsi oman huoneen? Lue asiantuntijan yllättävä vastaus

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X