Perhe-elämä 06.05.2020

Lääkärit: Vain näillä lapsilla on syytä jäädä koulusta kotiin – 1 % ja heidän sisaruksensa

Moni vanhempi on sosiaalisessa mediassa kertonut pitävänsä lapset pois kouluympäristöstä ainakin syksyyn.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Yliopistosairaalat ovat antaneet yhteisen ohjeen siitä, millä riskiryhmillä on syytä jättäytyä pois koulusta ensi viikosta alkaen. Hallitus päätti tällä viikolla, että koronatilanne sallii koulujen avaamisen jo ennen kevätlukukauden päättymistä.

– Kotiin jäämistä suositellaan ainoastaan tiettyjä keuhkosairauksia ja sydänsairauksia sairastaville lapsille sekä syöpähoidettaville tai elinsiirron saaneille lapsille sekä tietyille lastenneurologisille potilaille. Näihin riskiryhmiin kuuluu koko Suomessa alle 1 prosentti oppivelvollisista, kerrotaan HUSin tiedotteessa.

Lasta hoitava lääkäri tekee päätöksen lapsen kotiin jäämisestä ja voi laajentaa sitä myös sisaruksiin.

Moni vanhempi on sosiaalisessa mediassa kertonut pitävänsä lapset pois kouluympäristöstä ainakin syksyyn. Hallituksen koulupäätöstä arvostelevien mukaan on liian suuri tartuntariski palata pariksi viikoksi kouluun ennen kesälomia.

Mutsis on -blogi: Loma-anomus vai lapset kouluun kahdeksi viikoksi?

Covid-19 on vienyt sairaalahoitoon HUSin mukaan hyvin harvoja lapsia. Lapset ovat usein sairastuneet vähäoireisemmin kuin aikuiset.

– Vaikean koronavirustaudin riski on matala lapsilla ja nuorilla, jotka ovat terveitä ja joiden perussairaus, kuten astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa. Diabetesta sairastavat lapset, joilla ei ole merkittäviä lisäsairauksia, eivät ole riskiryhmää.

Vielä ei ole täysin selvää, miten kussakin kunnassa käytännön järjestelyt toteutetaan koulujen lähiopetuksessa. Oppitunneilla voidaan käydä esimerkiksi vuoroissa. Muun muassa Helsingin kaupunki järjestää kouluruokailut luokkahuoneissa.

Suomen hallituksen mukaan koulunkäyntiä koskevien rajoitusten jatkamiselle ei ole enää valmiuslain edellyttämiä epidemiologisia syitä. Lähiopetus on jälleen alkamassa kouluissa torstaina 14. toukokuuta ”hallitusti ja porrastetusti”.

Lue myös: Pauliinan koko perhe sairastui koronaan: ”Jalat eivät kantaneet, en pysynyt hereillä, happi ei kulkenut”

Suomen Kuvalehti: Koronaeristys vaurioittaa maailman lapsia, korona sulki koulut puoleltatoista miljardilta

Kommentit (1)

Lapseni koulusssa Helsingissä, ruokailu tapahtuu ruokalassa, ei luokkahuoneessa, kuten artikkelissa todetaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X