Perhe-elämä 14.08.2020

Lasten kasvomaski on Espanjassa pakollinen – Sanna suomalaisesta ikärajasta: ”Näen asian ihan eri tavalla”

Miten kasvomaskin käyttö sujuu lapselta? Espanjansuomalainen Sanna kertoo, miten 6-vuotias Luca ja muut paikalliset lapset leikkivät puistoissa maskeissaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Sanna Ruuskan kotialbumi
2 kommenttia

Suomessa kasvomaskeja ei suositella alle 15-vuotiaalle THL:n linjauksen mukaan. Eri maissa on päädytty suosittelemaan tai vaatimaan suojamaskeja myös pienemmille lapsille.

Britanniassa määrättiin elokuun alusta alkanut maskipakko sisätiloihin kaikille yli 11-vuotiaille. Espanjassa on ollut voimassa yleinen maskipakko 6-vuotiaasta ylöspäin, ja 3-5-vuotiaille on voimassa maskisuositus. Maskipakon rikkomisesta voi Espanjassa saada 100 euron sakon.

– Täällä on hyvin rauhallista ja hiljaista. Turvaväleistä ei tarvitse kotimme läheisyydessä murehtia, kuvailee Espanjassa asuva kahden lapsen äiti Sanna Ruuska.

Hän työskentelee terveysneuvojana ja elää perheineen noin vartin ajomatkan päässä Madridin keskustasta.

Sanna on kävelyllä Lilian-vauvansa, 3 kk, kanssa. Jos esikoinen Luca, 6, olisi nyt mukana matkalla leikkipuistoon, olisi hänellä aikuisten tavoin maski kasvoillaan.

Yksin vauvan kanssa lenkkeillessä Sannan ei kuitenkaan tarvitse maskia pitää, kunhan pystyy huolehtimaan turvaväleistä.

– En ole pannut merkille, että lapset hangoittelisivat niitä vastaan. Enemmistö lapsista näyttää käyttävän maskeja suopeasti leikkipuistoissa.

Myös Sannan esikoinen käyttää maskia jo sujuvasti, sillä pakko astui Espanjassa voimaan toukokuun lopulla.

– 6-vuotias ymmärtää jo paljon ja tajuaa, että maski on tärkeä.

Lasten kasvomaski: Koolla ja kuosilla on väliä

Esikoinen sai valita itselleen mieluiset maskit, suosikkijoukkueensa väreissä. Maskit ovat lasten kokoa ja hengittävät. Urheillessa, kuten vaikkapa pyörälenkillä, niitä ei tarvitse pitää.

Suomen maskisuosituksesta on rajattu alle 15-vuotiaat pois, sillä heillä maskien käytöstä olisi terveysviranomaisten mukaan oletettavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Lapset saattavat sormeilla maskia kasvoillaan herkemmin kuin aikuiset, mikä vain edistäisi viruksen tai bakteerien leviämistä.

– Näen asian ihan eri tavalla. Olen huomannut, että lapsen sormet eivät hakeudu kasvoille, kun lasten kasvomaski on puettuna, kokee Sanna.

Lucalle vanhemmat muistuttavat jatkuvasti, että jos maskiin tai kasvoihin pitää koskea, kädet aina desinfioidaan ensin käsidesillä.

Eri maissa viranomaiset ovat erikseen teroittaneet, että alle 2-vuotiaalle ei tule pukea suojamaskia tukehtumisvaaran takia.

Lilian ja Luca pääsevät nyt mukaan ruokakauppaan tiukkojen koronarajoistusten jälkeen. Lasten kasvomaski on Lucalle jo tuttu juttu.
Lilian ja Luca pääsevät nyt mukaan ruokakauppaan tiukkojen koronarajoitusten jälkeen. Lasten kasvomaski on Lucalle jo tuttu juttu.

Koulut alkavat Espanjassa vasta syyskuun alkupuolella. Ohjeistus kuuluu, että maski tulee olla repussa varmuuden vuoksi, jos ilmenee tilanteita, jossa sitä tulee käyttää.

– Täällä on joka puolella todella hyvin käsidesiä ja suojakäsineitä tarjolla. En ole huomannut, että kenenkään tarvitsisi liiemmin vahtia, että ohjeistuksia noudatetaan.

Toisinaan Sanna on huomannut, että sellaisilta vanhemmilta, joiden lapsi on ilman maskia, saatetaan kysyä, minkä ikäinen lapsi on.

Sanna kertoo, että perhe nyt elää mahdollisimman normaalia arkea keväällä yhteiskunnassa vallinneiden tiukkojen rajoitustoimien jälkeen. Lapset ovat päässeet nyt mukaan kauppaan – toki maskipakko vallitsee sielläkin.

– Ravintolassa käydessä maskin saa syömisen ajaksi ottaa kasvoilta. Valitsemme ruokapaikat sen mukaan, että niissä voi syödä ulkona.

Lue myös: Näin pikkulapselta otetaan koronatesti – ei välttämättä nenän kautta

Anna.fi: Miten valmistautua henkisesti koronan mahdolliseen toiseen aaltoon? Psykoterapeutti suosittelee kahden ansan välttämistä

Lue myös

Kommentit (2)

Olin jo isoäiti kuopukseni syntyessä. Nyt kuopukseni ja lapsenlapseni ovat samalla luokalla koulussa, tokaluokkalaisia ja parhaita kavereita keskenään.

Hyvä.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X