Perhe-elämä 15.02.2019 Päivitetty 29.01.2021

Aamusatu-äänikirjoilla kerätään varoja lasten syöpätutkimukseen

Hauskojen ja koskettavien aamusatujen toivotaan tuovan iloa ja tarmoa kaikkien lasten päiviin. Hyväntekeväisyyskampanjan varat menevät lasten syöpätutkimukseen.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

15. helmikuuta vietetään kansainvälistä lasten syövän päivää.

Tälläkin hetkellä noin 30 000 suomalaislasta on syöpähoidossa tai sen seurannassa. Syöpädiagnoosin saaneen lapsen elämä muuttuu hyvin radikaalisti, ja monet arjen tutut kuviot jäävät pois.

Tänä vuonna Suomen Lasten Syöpäsäätiö Aamu on suunnitellut hyväntekeväisyyskampanjan, jonka on tarkoitus tuoda iloa ja tarmoa niin sairastuneiden kuin terveiden lasten päiviin.

Miksi odotella satujen kanssa iltaan asti, kun ne voivat viitoittaa tietä ja rohkaista tulevaan päivään heti aamun sarastaessa?

Sairastuneille lapsille päivä voi olla yötä pelottavampi

Hyväntekeväisyystempauksena luodut Aamusatu-äänikirjat sopivat aamuihin, jolloin kaikki kiukuttaa mutta myös niihin aamuihin, joina ei ole varma, mitä ne tuovat vielä tullessaan.

– Kaikki lapset tarvitsevat satuja, toteaa Otavan lasten- ja nuortenkirjapäällikkö Kaisu-Maria Toiskallio.

– Sadut rohkaisevat, lohduttavat, naurattavat ja auttavat käsittelemään tunteita.

Sadut saivat kuitenkin alkunsa siitä ajatuksesta, että erityisesti sairastuneille lapsille päivä voi olla yötä pelottavampi. Suomen Lasten Syöpäsäätiö Aamun ja Kustannusosakeyhtiö Otavan yhteistyössä julkaisemilla aamusaduilla kerätään varoja lasten syöpätutkimukseen.

Aamusaduissa seikkailevat lapsille ennestään tutut hahmot Tatu ja Patu, Puluboi, Prinsessa Pikkiriikki, Kikattava Kakkiainen ja Sininen lintu.

Uusissa saduissa lastenkirjoista tutut hahmot tutkimusretkeilevät: tarinat vievät ensimmäiselle telttaretkelle, sumuiseen metsään, yölliseen leikkipuistoon ja kukkakaupan ikkunalle. Kaikissa saduissa aamu on jollakin tapaa läsnä.

Aamu Säätiön asiamies Laura Paasio tietää, että kun syöpä muuttaa lapsen elämän hyvin nopeasti ja rajulla tavalla, saduilla voi olla vielä suurempi merkitys kuin aiemmin.

– Sadut ovat portti tunteisiin ja syvällisten elämysten äärelle. [Syövän kohdatessa] satujen merkitys lapsen sisäisten voimavarojen löytämisessä saattaa olla suuressakin roolissa.

Toivon ja ilon ylläpitäminen on tärkeä voimavara kaikkien lasten elämässä.

Aamusadut julkaistaan lasten syövän päivänä 15. helmikuuta, ja äänikirjojen tuotto menee lyhentämättömänä Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle. Äänikirjat löytyvät täältä.

Aamusatuja kirjoittivat nimekkäät lastenkirjailijat Veera Salmi, Tuula Kallioniemi, Hannele Lampela, Anttu Harlin sekä Aino Havukainen ja Sami Toivonen.

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X