Perhe-elämä 03.08.2020 Päivitetty 17.08.2023

Miten päiväkoti suhtautuu lapsen pitkittyneeseen nuhaan? Näin neuvoo kunnan varhaiskasvatusjohtaja

On mahdollista, että negatiivisen koronatuloksen saanut lapsi saa luvan palata vuotavanenäisenä päiväkotiin, jos tällainen lievä oire jää hänellä sitkeästi päälle.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Monissa lapsiperheissä on odotettua syksyä jännityksellä. Edelleen jatkuvan korona-epidemian vuoksi päivähoitopaikoissa ollaan tarkkoina lasten flunssaoireiden suhteen. Pienimmistäkin oireista lapsi on lähetettävä kotiin.

Samalla julkisuudessa johtavat asiantuntijat ovat antaneet useita lausuntoja pandemian toisesta aallosta. Virus leviää jälleen vapaammin, kun suomalaisia koronarajoituksia kesällä purettiin.

Miten siis käy vanhempien työn teon, jos lapsen nenä vuotaa yhden flunssatartunnan seurauksena viikkokaudet? Voiko lapsen kuitenkin viedä päiväkotiin, jos koronatesti näyttää negatiivista?

Pienillä lapsilla pitkäkestoinen nenän vuotaminen on hyvin yleistä, vaikka muuten lapsi vaikuttaisi terveeltä.

– Noudatamme tässä asiassa THL:n, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen ohjeistuksia, joiden mukaan lievästikään sairaan lapsen ei pidä tulla varhaiskasvatukseen, kertoo virkaa toimittava palvelualuejohtaja Mikko Mäkelä Järvenpäästä.

Ohjeessa todetaan:

Jos lapsi sairastuu varhaiskasvatuksessa olon aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden. Oireisten tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaansa ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Testeihin saattaa olla odotettavissa ruuhkautumista, kun flunssakausi iskee voimakkaammin päälle syksyn tullen.

Korona ja päiväkoti – voiko lapsi tulla koronatestin jälkeen hoitoon?

– Mikäli koronavirustesti on negatiivinen, harkitaan varhaiskasvatukseen paluuta tilannekohtaisesti. Lähtökohtaisesti kaikki lievästikin oirehtivat lapset hoidetaan kotona, toteaa Mäkelä.

Hän painottaa vielä, että näin asia on hoidettu silloinkin, kun korona-aika ei ollut käsillä. Nyt flunssaoireisiin kiinnitetään kuitenkin erityistä huomiota.

Päiväkoti ja korona

Päiväkotien toimintatavoissa korona-aikana on hienoista vaihtelua.

Toisin sanoen on mahdollista, että negatiivisen koronatuloksen saanut lapsi saa palata vuotavanenäisenä päiväkotiin, jos tällainen lievä oire jää hänellä sitkeästi päälle. Siitä sovittaisiin kuitenkin erikseen päiväkodin kanssa.

THL:n ohjeistuksen mukaan lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos hengitystieoireet pitkittyvät, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena. Varhaiskasvatus ei myöskään voi vaatia nähtäväkseen negatiivista testitulosta.

Päiväkotien käytännöt vaihtelevat korona-aikana muutenkin kuin nuhaoireisiin reagoimisen osalta. Osassa kunnista vanhemmat eivät pääse päiväkotiin sisälle. Lapsi siis luovutetaan hoitajalle ovensuussa.

Tästä huolimatta uusien päiväkotilasten ensipäivinä on sallittua, että vanhempi viipyy sisätiloissa uudenlaista arkea harjoittevan lapsensa tukena.

Myös vaatteissa saatetaan olla erityisen tarkkoja. Yksi Opetushallituksen suosituksista on, että lapsilla olisi erilliset päiväkotivaatteet.

Täydennetty 9.10.2020 THL:n ohjeella oireiden pitkittyessä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X