Perhe-elämä 21.11.2023

Näin käytettynä digilaitteiden vaikutus ihmissuhteisiin voi olla päinvastainen kuin luulit

Silläkin on väliä, miten digilaitteita käyttää.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Ruutuaika saa erityisesti lapsiperheissä usein negatiivisia kaikuja. Moni liputtaakin mahdollisimman kitsaan digilaitteiden käytön ja ruutuajan puolesta.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan sillä on kuitenkin merkitystä, käyttääkö laitteita yksin vai yhdessä jonkun kanssa.

Yhdessä tapahtuva tekeminen, kuten pelaaminen sekä helpottunut yhteydenpito, jopa vahvistaa perhesuhteita.

Digilaitteiden käyttäminen yksin voi sen sijaan heikentää ihmissuhteita, sillä luonnollisesti laitteiden ääressä tapahtuva toiminta on poissa muista asioista, kuten sosiaalisesta kanssakäymisestä tai siitä, että on lapsille läsnä.

Väitöstutkimuksen vastaajista moni koki, että digilaitteet haittaavat nimenomaan pariskuntien yhteistä aikaa.

– Tekemäni tutkimuskatsaus osoittaa, että runsas informaatio- ja viestintäteknologian oma käyttö ja teknohäiriö heikentävät perhesuhteita. Vaikutus näkyy voimakkaimmin parisuhteissa, koska niihin vaikuttavat teknologian mahdollistaman uskottomuuden ja mustasukkaisuuden erityiset paineet, kertoo valtiotieteiden maisteri Kristiina Tammisalo Turun yliopiston tiedotteessa.

Digilaitteiden käyttö ei vähentänyt perinteisiä tapoja olla yhdessä

Tammisalo tutki, vähentävätkö vai lisäävätkö digitaalisten teknologioiden käyttö perinteisiä yhteydenpitotapoja.

– Tulokset eivät osoittaneet, että digitaaliset menetelmät syrjäyttäisivät muita yhteydenpitotapoja. Sen sijaan digitaalinen yhteydenpito näyttäisi ottaneen täydentävän roolin perheenjäsenten välisessä yhteydenpidossa, Tammisalo sanoo.

Tammisalo tutki myös, vaikuttaako sosiaalisen median kautta perheenjäsenten kesken tapahtuva yhteydenpito onnellisuuteen.

– Tulosten mukaan nuoremmassa perhesukupolvessa sosiaalisen median kautta tapahtuvalla yhteydenpidolla on joissakin perhesuhteissa onnellisuutta lisäävä vaikutus. Tulokset eivät kuitenkaan tue sitä, että ikääntyvien onnellisuus lisääntyisi perheenjäsenten keskinäisestä yhteydenpidosta sosiaalisen median kautta, Tammisalo kertoo.

Tutkimus toi esille myös sen, että naiset ja korkeasti koulutetut käyttävät todennäköisemmin sosiaalista mediaa kuin miehet ja matalammin koulutetut. Erot laimenevat vanhempien vastaajien keskuudessa. Mitä enemmän lapsia vastaajalla on, sitä todennäköisemmin hän on myös sosiaalisen median käyttäjä.

Tammisalon väitöstutkimuksen pohjana on laaja, viimeisen kymmenen vuoden ajalta koottu tutkimuskatsaus informaatio- ja viestintäteknologian käytön perhesuhdevaikutuksista sekä kolme suomalaisen Sukupolvien ketju -aineiston pohjalta tehtyä tutkimusartikkelia.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X